Hae
Monna Pursiainen

Lepoviikko

Kirjoittelin teille edellisen postauksen kiitollisuudesta tervettä ja toimivaa kehoa kohden. Joku teistä lukijoista pyysi, että kertoisin miten hoidan sitä terveyttä itse. Tämä oli osuva kysymys, koska juuri tällä hetkellä vietän lepoviikkoa.

Screenshot_2016-03-02-15-45-24

Lepoviikot on tärkeitä ja niitä on varmasti vaikein pitää. Jos lepoviikkoja pitää esim. viiden viikon välein, ei yleensä ole kehossa sellaista oloa, että se kaipaisi nyt lepoa. Mutta lepoviikot onkin kehon palautumista varten. Sitä varten, että se keho ei menisi siihen kuntoon ettei se toimi.

Itse pidän lepoviikkoja vähän epäsäännöllisesti. Välillä pidän kevyempiä treeniviikkoja, että treenejä on vain kaksi viikon aikana. Mutta täysiä lepoviikkoja en muista tai malta pitää tarpeeksi usein. Siinä on petraamista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tällä viikolla olen siis keskittynyt vain itseni hoitamiseen. Kävin keskiviikkona jalkahoidossa Beauty Anniinassa, joka oli aivan super ihana kokemus. Siinä rentouduin puolitoista tuntia ja samalla jalkani saivat hoitoa. Btw.. Anniinalla on myynnissä ihanan tuoksuisia kahden suomalaisen miehen suunnittelemia Revontulij-tuoksukynttilöitä. Lähtipä yksi itsellenkin matkaan. 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lepoviikoilla yritän pitää mielenikin rauhallisena ja tehdä mukavia asioita. Rakastan polttaa kynttilöitä kotona, niiden loiste rauhoittaa.

Uni on toinen tärkeä asia itselleni. Menen nukkumaan useimmiten jo klo 21. Niinpä! Olen mummo. 😀 Oma unirytmini on nukkua jostain n.klo kymmenestä seitsemään. Eli jopa yhdeksän tuntia. Tämä on varsinkin talvisin. Kesällä usein herään jo ennen seitsemää ja saatanpa jopa valvoa hieman pidempään. Mutta kahdeksan tuntia on itselleni usein se määrä, mitä tarvitsen unta.

On tärkeää välillä irrottautua siitä arjesta ja tehdä jotain muuta. Esimerkiksi kirjat ja elokuvat toimii itselläni hyvin. Kun katson jonkun hyvän elokuvan, en ajattele sen aikana mitään muuta. Kännykkä on äänettömällä ja naama alaspäin pöydälllä, en katsele mitä siellä tapahtuu. Kirjat saattavat napata mukaan vieläkin vahvemmin. Rakastan esimerkiksi trillereitä, kun kirja on niin jännittävä ettei sen lukemista voi lopettaa kesken. Kyllä siinä unohtuu hetkeksi kaikki muu.

Ystävien kanssa kahvittelut, lounaat, perheen kanssa tekeminen, koirat – ne kaikki ovat myös sitä irrottautumista. Ja lisäävät hyvinvointia.

dav

Vatsan hyvinvointi on myös ensisijaisen tärkeää. Koska oma masuni ei ole kaikkein helpoin tapaus, tarvii siihen kiinnittää huomiota ihan ekstrana. Jos syön monena päivänä peräkkäin jotain sellaista, mikä ei sovi vatsalleni – huomaan olon heti olevan kokonaisvaltaisesti huonompi ja väsyneempi. Herkkuhetkiä en myöskään voi pitää useasti, vaikka ne herkut suurinta himoani ovatkin.

Kehonhuolto on täkreä osa lepoviikkojen lisäksi. Pidempiä venyttelytreenejä teen pari kertaa viikossa. Sen lisäksi yritän ehtiä rullailemaan lihaksia kerran viikossa.

***

Liikunta, lepo, kehonhuolto, uni, irrottautuminen arjesta ja oikeanlainen ravinto. Ne ovat yksinkertaisuudessaaan omat avaimeni terveyden ylläpitämiseen. <3

Mukavaa viikonloppua!! 🙂

Lue myös tämä postaus: ”6 tärkeää asiaa terveydessä

7 kommenttia

  1. Henzku kirjoitti:

    Itsekin tälläi koht 22 veenä oon ruvennu nauraa itselleni, että olen tulossa varmaan mummoksi. Tällä viikolla nukahtanut kaks kertaa yhdeksän jälkee sohvalle ja siittä heränneenä kymmene maissa siirryin vaan sänkyyn nukkumaan. :’DD
    Muutenki olen ruvennut menemään kymmenen aikoihin nukkumaan, kun väsyttää niiin pirusti ja aamulla herään kuuden aikoihin. Ja näin käy jopa viikonloppuisinkin ja joku ilta tässä menin valvomaan vähän myöhempään, niin en ole aamulla ollut pitkään aikaan niiin väsynyt! :O
    Olen siis todennut, että mun on parempi mennä ajoissa nukkumaan ja herätä aamulla aikaisin, kuin valvoa myöhään. 🙂 On tietysti ollu kiva herätä lauantai aamunakin kuuden aikoihin ja on saanut syödä aamupalan ihan rauhassa ja vaan olla, luksusta!

  2. Emilia kirjoitti:

    Moi Monna!
    Kerroit että vatsasi on herkkä, voisitko kirjoittaa postauksen siitä miten huomiot tämän syömisissäsi ja miten olet saanut vatsasi kuntoon? Itse olen kärsinyt muutaman vuoden vatsaoireista, olen testannut foodmappia ja gluteenitonta/maidotonta mutta ei tunnu nekään aina auttavan :/ vai ootko kenties asiasta aiemmin kirjoittanut jo? 🙂

    • Monna kirjoitti:

      Oon kirjoittanut aika montakin postausta aiheesta! 🙂 Klikkaapa tuosta postauksen alta avainsanaa ”vatsan hyvinvointi” niin löydät lisää postauksia. 🙂 Fodmapilla olen siis itsekin.

  3. Ninna kirjoitti:

    Lepoviikot on aina niin vaikeita pitää, salilta kun ei millään malttaisi olla poissa! Mutta kun sen tarpeen perustelee niin sisulla menee. Todella tärkeää että elämässä on muutakin kun treenaaminen, juuri nuo kirjat! Millaista kirjallisuutta luet? entä tuleeko lepoviikolla yhtään treeniä?

    • Monna kirjoitti:

      Tykkään tositapahtumiin perustuvista kirjoista, trillereistä, aika ”rankoistakin” kirjoista. Yksi suosikkikrijailijani on Torey Hayden ja toinen suosikki on Lars Kepler. Vaikka ihan erilaisia kirjoja kirjoittavatkin. Mulla on aina joku kirja lukemisen alla. Ois ihan outoa, jos ei olis hyvää kirjaa jota lukea päivittäin.

      Jos pidän täyslepoviikon, en treenaa yhtään. Käyn venyttelemässä, mutta en treenaa yhtään. Sitten välillä pidän kevyitä viikkoja, silloin saatan treenata pari kertaa.

  4. Stina kirjoitti:

    Kiitos todella hyvästä kirjoituksesta. Tuli tarpeeseen! ?

Vastaa