Hae
Monna Pursiainen

Onko lentäminen täysin tuomittavaa?

Just kirjoitin edelliseen postaukseen, että mä en oo kokenut ilmastonmuutokseen liittyviä juttuja syyllistävänä.. mutta sitten parin päivän sisään mun silmiin osui muutamakin tapaus, jossa oli just sitä kauheeta syyllistämistä. 🙁

Mun mielestä on kamalaa, että tässäkin asiassa lähdetään miettimään kuka tekee parhaiten ja kenen panostus ”ei riitä”. Kuten kirjoitin viimeks ja oon kirjoittanut aiemminkin, on mun mielestä tärkeintä, että mahdollisimman moni osallistuu edes jollain tapaa ilmastotalkoisiin. Tekee edes jotain pientä pienentääkseen omaa hiilijalanjälkeään, se on tärkeintä! Joku tekee enemmän ja joku vähemmän, mutta jokainen teko on parempaan päin!!

Onko lentäminen täysin tuomittava asia?

 

Se, että joku matkustelee loma – tai työmatkoja lentokoneella on asia, joka aiheuttaa paljon älämölöä. Mutta tällainen henkilö saattaa tehdä muita ekotekoja paljon. On hullua, että syyllistetään ja haukutaan kun ei tiedetä koko totuutta. Työmatkat voi olla välttämätön paha, mutta voiko lomalentämistä puolustella? Täällä meiän Fitfashion-blogien alla kirjoittava Pauliina sai kovaa kritiikkiä tässä pari päivää sitten lomalentämisestä. Hän vastasi erääseen kommenttiin näin:

Kyllä, lennän lentokoneella säännöllisesti, mutta muuten hiilijalanjälkeni on varmasti verrattain pieni. En omista autoa, asun vähän energiaa vievässä asunnossa, olen pyrkinyt vähentämään lihansyöntiä plus aikomuksena ei ainakaan tällä hetkellä ole tehdä lapsia, jotka varsinkin vaikuttavat hiilijalanjälkeen.
Matkustelu on intohimoni ja siitä en luovu. Loppujen lopuksi lennän vuoden aikana vähän. Ei kannata arvostella, jos ei tiedä koko kuvaa.

Pauliinan postauksen voi lukea tästä. Myös ystäväni Anna sai tähän postaukseen tuomitsevan kommentin lentämisestä. Anna pui tätä asiaa myös instagramin storyissa. Myös ystäväni Umppu on kirjoittanut näistä asioista mm. tässä postauksessa.

Mä oon sitä mieltä, että on hienoa jos ”turhaa” lentämistä voi välttää. Mutta mikä sitten senkin määrittelee? Jos matkustaa kerran vuodessa lomalle johonkin lentämällä, onko se turhaa? Mä sanoisin, että ei. Joku muu sanoisi, että kyllä ehdottomasti on turhaa! Mä esim. itse mietin niin, että jos jonnekin on mahdollista matkustaa junalla, teen matkan mieluummin raiteita pitkin kuin lentäen. Mutta sallin meiän perheen matkustavan kerran vuodessa muutaman tunnin lentomatkan johonkin lomakohteeseen.

Missä menee teiän mielestä hyvän maun raja siinä, että millä tavalla näistä ilmastoasioista voi puhua, kirjoittaa tai kommentoida jos on kyseessä yksittäisen ihmisen teot? Eikö kuitenkin jokainen ymmärrä sen, että suurin vastuu ilmastonmuutoksen hidastamisessa ja ilmastotalkoissa on suurilla kansainvälisillä yrityksillä ja esim. Kiinalla ja Yhdysvalloilla?

Mä oon paljon miettinyt näitä asioita lähiaikoina. Ja oon myös tehnyt konkreettisia tekoja oman hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

  • Me ollaan alettu kotona kierrättämään enemmän roskia.
  • Ostan nykyään pari kertaa viikossa esim. kaurasta tehtyjä ”lihankorvikkeita” ja syön entistä enemmän kalaa, vähennän näiden myötä punaisen lihan kulutusta.
  • Pyrin ostamaan vähemmän pika – ja kertakäyttömuotia. Ostan jo nyt paljon vähemmän kuin ennen, mutta haluan parantaa siinä vielä. Haluan oppia ostamaan vain tarpeeseen.
  • Kuljen mahdollisuuksien mukaan enenevissä määrin junalla matkani Espoosta Helsinkiin ja takaisin. Vähennän yksityisautoilua.
  • Pyritään vähentämään koko ajan ruokahävikkiä. Ruokakaupasta ostetaan vain tuotteita, jotka on loppu / pian loppumassa kotoa.

Tässä nyt muutamia juttuja, mitä tuli mieleen meiän toiminnasta ”ilmastotalkoissa”. Mä en pidä siitä, että tässä asiassa syyllistetään ja syytetään. Kuten sanoin aiemmin, kunhan jokainen osallistuisi edes jollain pienellä teolla – olis se jo iso askel parempaan. <3

Monna

11 kommenttia

  1. Mira kirjoitti:

    On tällä hetkellä valitettava fakta, ettei se enää ritää, että jokainen tekee jotain pientä. Sen takia aiheesta on nostettu niin suuri älämölö, että jokaisen tekoja todella tarvitaan tällä hetkellä. Mutta se on totta, että jokainen teko on parempaan päin ja parempi kuin jokainen jättämättä tehty teko.

    Olen siinä samaa mieltä kanssasi, että on todella ikävä syyllistää ja lynkata yksittäisiä ihmisi, asioista voi sanoa kauniisti ja rakentavasti. Uskon myös, että tämä kritiikki, jota monet eritoten lentämistottumuksistaan saavat, todella kolahtaa omatuntoon, jonka takia lähdetään kovalle puolustuskannalle sen sijaan, että mieittäisi mitä todella voisi tehdä asian eteen. Ihmisten lentotottumukset aiheuttavat siksi paljon älämölöä, että se on lihan syönnin ja lisääntymisen ohella kaikkein kuormittavin teko. Jos yhtälöön lisätään vielä se, että lentää useita kertoja vuodessa, on hiilijalanjälki jo todella suuri. Siksi tästä aiheesta mouhotetaan tällä hetkellä niin paljon. Itsellenikin lentämisen vähentäminen on kaikkein suurin haaste, mutta tiedostan sen ja teen parhaani vähentääkseni lentämistä.
    Lisäksi sillä on suuri ero lentääkö kerran vuodessa vaikka muutaman tunnin mittaisen lennon vai esimerkiksi monia lyhyitä lentoja vuoden aikana. Tekemällä yhden pidemmän reissun monen lyhyen sijaan tekee jo suuren parannuksen 🙂 Eli esimerkiksi tällaisia ratkaisuja miettimällä päästään oikean asian äärelle.
    On totta, että yirtyksillä ja poliitikoilla (lainsäädännön muuttaminen jne.) on suuri vastuu ilmastotalkoissa. Mutta myös yksilöiden teot ratkaisevat. Opettelemalla uusia käyttäytymismalleja ja tapoja, voi yksilö omilla toimillaan vaikuttaa ilmastonmuutoksen ehkäisemisessä todella paljon, enkä missään nimessä lähtisi väheksymään yksilöiden tekojen merkitystä. Ja mitä Kiina ja Yhdysvallat -kortteihin tulee, niin Suomen on hyvä olla edelläkävijänä ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Näin helpotamme myös muiden maiden osallistumista ilmastotalkoisiin.

    Tulipa kamala avautuminen, mutta aihe on itselleni tärkeä. Koin, että oli sen verran monta asiaa, joista olisi hyvä huomauttaa, joten tässä lopputulos.

    Mutta jatka positiivisella draivilla tarttumista ilmastotalkoisiin! Teet jo paljon ilmastomme hyväksi ja on hienoa, että olet tutustunut tärkeään aiheeseen. Vielä on kuitenkin monia asioita, joita voimme tehdä paremmin. Tsemppiä <3

    • Monna kirjoitti:

      Niin, mutta eikö se ole parempi että jokainen tekee edes jotain ”sitä pientä” kun ettei tee mitään? 🙂
      Ja joo, oon samaa mieltä tuossa lentämisessä ettei ehkä joka kuukausi kannattaisi lentää, jos on mahdollista matkustaa toisella tapaa.

    • Axara kirjoitti:

      Kaikki aina vetoaa että on valitettava fakta mutta pystytääkö mistään näkemään paljon näiden totaali-ilmastointikiihkoilijoiden panostus näkyy esim. loppuvuoden vouhotuksen ansiosta? En näe mielekkäänä että jokainen valitsee ne asiat missä kiristää JOS sitä ei missään laissa, pakotteissa erikseen säädetä. Silloin syntyy vain tämäntapainen syyttelevä ”hyvä ihminen”-verkosto joka vetoaa ”faktoihin” eikä oikeasti hahmota että jokainen pieni teko on oikeasti hyvä 🙂 ilman pakotteita tämä homma jää yksittäisen ihmisen harteille ja ainoa oikea fakta on tässä se että se taas ei riitä 🙂

  2. Sanna kirjoitti:

    Edellisen kerran kun lennettiin perheen kanssa lomalento Kanarialle niin jos en väärin muista niin kapteeni kuulutti että ”tässä pistetään 40 000 litraa kerosiinia taivaan tuuliin seuraavan kuuden tunnin aikana”. Älä kysy miks hän halusi sen kertoa, mutta hyvä niin, se herätti mut perehtymään asiaan jo ennen kun tää oli edes ”muodikasta”

    Jostain luin, että nelihenkisen perheen päästöt n. 10h lentomatkalla vastaa laskennallisesti n. 170 000 km autoilua. Oli helppo päätös olla lentämättä tän jälkeen.
    Arjessa voisin itsekin tehdä vielä paljon ilmastotalkoiden nimissä, mutta meidän perheelle yksittäinen selkeä tapa osallistua on se että valitaan aina matkakohde mihin ei tarvitse lentää.
    Eikä pelkästään se lentäminen, mut mua ahdistaa myös se tosiasia, et monissa kohteissa ekologisuutta ei juuri huomioida tai jätehuolto on muuten tosi huonoa.
    Mä valitsen mieluummin Suomestakin sellaiset paikat missä panostetaan esim. kierrätykseen.

    Mä uskon, että kyllä yksilön valinnoillakin on paljon väliä: kulutustottumuksia muuttamalla, myös esim. teollisuuden täytyy tulevaisuudessa raegoida: jos kysyntä ja tarjonta ei kohtaa ja ihmiset äänestää jaloillaan niin ihan varmasti tapahtuu muutosta parempaan!

    • Monna kirjoitti:

      Eikä mikä kapteeni!! 😀 Haha! Aika hauska!
      Joo, ehdottomasti samaa mieltä tuosta kysyntä/tarjonta asiasta. Jos ihmiset vaikkapa lopettaa limupullojen ostamisen, varmasti yritykset reagoivat eikä tuota enää niin paljon tms.. Mun mielestä huikeaa on myös se, että jotkut isot yritykset käyttää kierrätysmuovia tuotteissaan! 🙂

  3. Tuuli kirjoitti:

    Samaan aikaan kun suomalaiset vähentää lentämistä, Kiinassa on valtava matkailu- ja kulutusbuumi jossa ei ole mitään tolkkua. Ne ihmismäärät on pikkasen eri luokkaa kuin suomalaisten matkustajamäärät.

    Tärkeää voisi olla se, että ne kenellä on nyt pieniä lapsia, opettaa heille hyvät kulutus- ja ympäristötavat. Ettei roskia saa koskaan heittää luontoon, ja kotona roskat kierrätetään (ainakin biojäte), sähköä säästetään eli turhat valot ja laitteet sammutetaan ja vaatteita, kosmetiikkaa ym. ostetaan vain tarpeeseen. Helppoja juttuja jotka kulkee sitten läpi elämän mukana.

    • Monna kirjoitti:

      Joo, tää on kamalaa. 🙁 Siis mä en oikeasti väheksy sitä yhtään, että suomalaiset tekee yksilötasolla hyviä tekoja ilmaston suhteen. Mutta just tollaisten isojen massavaltioiden pitäis saada se info niiden kansalaisille.

  4. niina kirjoitti:

    On myös hyvä muistaa, että kun puhutaan Kiinan ja esim. Intian päästöistä, puhutaan myös niistä meidän ostamistamme tuotteista. Kun jossain lukee ”made in China” niin sen tuotteen ilmastopäästöt karkeasti lasketaan Kiinan päästöihin. Eli kyllä – hyvätuloiset länsimaiset ihmiset, jotka voivat lentää viikonloppulomalle Eurooppaan, käydä viikoittain ulkona syömässä avokadobowleja ja ostaa jouluksi uuden mekon, ovat juuri he, joiden on muutettava omia kulutustottumuksiaan, jos tämä maapallo halutaan pitää asuinkelpoisena.

    Itselleni ekologisuus ohjaa kaikkea kuluttamista. Eikä se ole ollenkaan rajoittavaa tai ahdistavaa, päinvastoin hyvin silmiäavaavaa, kun ymmärtää sen, miten järjetön tämä nykyinen kulutusmeno on. Esim. päätettyäni hiljattain että ostan vain suomalaisia vaatteita (pl. ulkovaatteet, mutta niitäkin alkaa löytyä läpinäkyvämmällä tuotannolla!), olen huomannut harkitsevani hankintoja pidempään, kun ne ovat kalliimpia. Konkreettinen esimerkki oli pari viikkoa sitten, kun oli erääseen tilaisuuteen ostettava mekko, kun sopivaa ei kertakaikkiaan ollut kaapissa. Aiemmin olisin ostanut jonkun vaan kympin koltun henkkamaukalta, joka siinä hetkessä olisi tuntunut järkevältä mutta tuskin olisi pidempään käyttöön jäänyt. Nyt ostin Noshin, hyvin yksinkertaisen mutta monikäyttöisen mustan mekon, jota olen tuon tilaisuuden jälkeen käyttänyt jo kolmesti ja jota ihan varmasti tulen käyttämäänkin tästä eteenpäinkin paljon. Ja entiselle urheiluvaatteiden suurshoppailijalle päätös on ollut oikeasti aika vapauttava. Kun ei hengaa kaupoissa, ei sieltä tule myöskään mitään ostettua, ja kun suomalaisia urheiluvaatemerkkejä on toistaiseksi vain muutama, niin valikoima on pieni ja siten päätökset aiempaa kovin paljon helpompia. 🙂

    Lentämisestä ja matkailusta. Asun täällä pohjois-Lapissa, jossa matkailu on todella merkittävä elinkeino. Tiedän että turistit tuovat leivän pöytään esim. omassa lähipiirissäni melko isolle osuudelle, ja näin on ollut niin kauan kuin muistan. Mutta joku on silti muuttunut. Turistit ovat paikoittain todella röyhkeitä, kulkevat ihmisten pihoilla, koska ”mulla on oikeus”. Ja turisteja on paljon, ihan hirvittävän paljon. Se on tietysti tavallaan hyvä, mutta toisaalta pelottaa, miten luonto kestää enää jos määrät yhtään kasvavat. Lappi kun ei ole mikään turistien elämyspuisto, vaan ihan oikeasti meidän koti. Kaavailtu jäämerenrata ei ole mikään taivaanlahja Lapin työllisyydelle vaan hirveistä katastrofeista kaikkein hirvein, jonka seurauksia vähätellään ja yritetään painaa alas. Vihreää tuo rata ei ole nähnytkään.

    Täällä ilmastonmuutos on jo niin käsinkosketeltavissa – vuodenajat ovat sekaisin, pysyvä lumi tuli vasta joulukuussa, järvet eivät jäädy kuten ennen, ja tämä kaikki vaikuttaa kaikkeen! Poroerotukset ovat myöhässä, kalastajilla on hommat sekaisin, eläimet eivät tiedä mitenpäin pitäisi olla, kuiva ja kuuma kesä oli aivan kamala rasite kaikille, esim. Teno lämpeni… että ahdistaa todellakin ja siksi helposti tulee huomautettua kärkkäästikin jos huomaa välinpitämätöntä kulutuskäyttäytymistä. Lentäminen on tosiaan yksi kuormittavimmista asioista ja siksi siihen on helppo tarttua.

    Mutta joo, sellainen. Sitä vain niin toivoisi, ettei nyt enää mentäisi sen ”teen mitä pystyn” taakse, koska me nimenomaan pystymme, jos vain halua riittää.

    • Monna kirjoitti:

      Mä en tarkoittanut ainakaan kirjoittaa, että ”teen mitä pystyn”. 😀 Mä halusin avata sitä, että oon ollut huonompi tän asian kanssa aiemmin ja nyt haluan tehdä asiat vielä paremmin. Tarkoitin sitä, että on paljon parempi tehdä EDES JOTAIN PIENTÄ kuin EI MITÄÄN! 🙂 <3

  5. Henni kirjoitti:

    Mun sydäntä painaa joka päivä niin paljon huoli äitinä näiden lasten tulevaisuudesta, että päätös on helppo. Ei lentämistä. Oon aika kauhuissani ihmisten itsekkyydestä ja lyhytnäköisyydestä tässä asiassa ja siitä, että ajatellaan olevan jotenkin oikeus toimia vahingollisella tavalla. Aikaa ei enää vaan ole tuhlattavaksi. Kierrätys ja kasvisruokapäivät on tosi ok, mutta ne ei riitä enää. Eikä voi enää ajatella, että kun Kiinan tai Intian tai jonkun muun pitää. Nyt minun pitää. Ja jos se ei riitä, niin sitten ei. Mutta ainakin olen yrittänyt, en vaan parhaani, vaan kaikkeni.

  6. JK kirjoitti:

    Kun mietin ihmisiä ympärilläni, en niinkään ehkä ystäviä jne. vaan työyhteisöä ja sellaista, joista tuntee useimmat jonkun verran. Ei suurinta osaa kiinnosta nämä asiat MILLÄÄN lailla. Lentämisestä on tehty hirveä peikko, mitä se toki onkin, mutta arjessa on monta asiaa missä jokainen voisi tehdä paremmin. Moniko tavara tulee ulkomailta, niitä pitää kulutushysteriassa ostaa koko ajan lisää vaikka vanhat on kaapissa homehtumassa, aina osa ruoasta on tullut ulkomailta ja enemmän tänä päivänä mitä omassa lapsuudessa, nythän on superfoodit yms. Niistäkin syyllistetään, mutta en ymmärrä miksi – aina aikojen alusta ovat ihmiset käyttäneet esim. riisiä, syöneet banaaneja. Itse taas olen varmasti jo n. 20 vuotta sitten ihastunut ohraan riisin korvikkeena monessakin ruoassa. Ehkä nuo ovat pieniä asioita yksilön kohdalla, mutta jos koko Suomi panostaisi… On tottakai kustannuskysymys ostaa kotimasta, mutta harvan vaatekaappi pullistelee suomalaisia tuotteita. Ensinnäkin sen takia, että vaatteita näyttäisi pitävän olla hirveä määrä, jolloin useimmilla ei ole varaa ostaa kalliimpaa. Silloin on käännyttävä halpaketjujen puoleen. Olisi upea saavutus, jos vähänkin enemmän ostettaisi kotimaista, ympäristöteko sekä suomalaiset saisivat töitä. Mutta näihin tulee hitaasti muutosta, koska suurinta osaa ei kiinnosta ja tavaraa/vaatetta on kiva haalia paljon, jolloin se on sitä kiinalaista yms.

Vastaa