Hae
Monna Pursiainen

Trendisairaudet?

Mua ihan suututtaa se, että ihmisten kokemuksia vähätellään. Oon kuullut viimeisen vuoden aikana kahdesta eri asiasta, että lääkärit on tyrmänneet ihmisen oman kokemuksen ja pyyhkäisseet kädellään sivuun sanoen: ”se nyt on sellainen trendijuttu”.

Näistä toinen on ferritiiniarvojen (varastorauta-arvojen) mittauttaminen. Oon kuullut todella monelta, että lääkäri ei suostu antamaan lähetettä ferritiiniarvojen mittaukseen. Kun ihminen on mennyt lääkäriin ja kertonut olevansa väsynyt, uupunut, kertonut kärsivänsä huimauksesta, ruokahaluttomuudesta, päänsärystä jne.. ja kysynyt voisiko kenties johtua raudan puutteesta ja pitäisiköhän niitä ferritiiniarvoja mitata, on lääkäri vastannut sen olevan vain ”trendisairaus”.

On aika hurjaa, että jotkut lääkärit sanovat tällaista, koska pitäisihän heidän tietää ettei esim. pelkästään hemoglobiini kerro kaikkea ja ihminen voi kärsiä raudanpuutteesta, vaikka hemoglobiini olisi normaali tai jopa korkea. Mm. runsaat kuukautisvuodot, synnytyksessä tai jossain muussa leikkauksessa menetty veri, erilaiset suolistosairaudet voi aiheuttaa raudan puutostilaa. Kuitenkin ferritiiniarvojen mittauttamisella voi mm. diagnosoida raudanpuutteen syntyä ja esim. ennalta ehkäistä anemian muodostumista.

Mun mielestä on myös hurjaa, että ihmisten terveydellä vitsaillaan. Oon nähnyt monessa fb-ryhmässä naureskelua tästä asiasta, että kun kaikki haluaa nyt mittauttaa niitä arvoja. Mä oon sitä mieltä, että on ehdottoman hyvä jos ihmiset on omasta hyvinvoinnistaan huolissaan ja haluaa tutkia jos on esim. pitkään kärsinyt väsymyksestä. Pelkästään se, että käy itse ostamassa purkin rautatabletteja, ei todellakaan auta. Ja toisaalta liika raudan syöminenkään ei oo hyvästä, ainakaan purkista lisänä. Eikö parempi olis, että lähetteitä sinne verikokeisiin vaan määrättäis jos maksava asiakas sitä pyytää? Tuskin siellä labroissa ihan tuntitolkulla on jonoksi asti päivittäin ihmisiä mittauttamassa varastorauta-arvoja..

Joo, laboratoriokokeet on kallita, mutta eikö me kuitenkin makseta veroja mm. sen vuoksi, että saatais tällaista palvelua kunnallisella puolella? Tai varsinkin jos menee yksityiselle lääkäriasemalle ja maksaa itse ne labrakokeet ja lääkärit sun muut.

Toinen tällainen ”trendisairaus” on vatsalihasten erkauma. Tää on ihan yhtä käsittämätön juttu, että neuvolalääkärit tai jotkut muutkin lääkärit vastaa naisille, että no ei niitä nyt tarvitse tarkastaa, taitaa olla enemmänkin jotain trendihöpötystä. Ihan oikeesti!!

Kuulin hetki sitten tapauksesta, jossa nainen oli pyytänyt lääkäriä tarkistamaan onko hänen vatsalihaksensa palautuneet normaalisti raskauden jälkeen ja onko jännesauma jo kuroutunut takaisin omiin mittoihinsa. Lääkäri oli pyytänyt naista seisomaan (vaatteet päällä) hänen eteensä, katsonut häntä omasta tuolistaan hetken, koskematta tai kokeilematta oikeasti ja kertonut laiskalla äänellä kaiken olevan kunnossa.

Miten se on mahdollista?? Moni nainen (ja itse asiassa myös mies) kärsii vatsalihasten erkaumasta ja sen tuottamista kivuista ja säryistä. Myös esimerkiksi nuorilla voimistelijoilla hoidetaan fysioterapiassa paljon erkaumaa. Eli ei oo pelkästään raskauden ”jälkisairaus”. Tää on niin yleinen asia ja vaiva, että on ihan käsittämätöntä ettei kaikki lääkärit tiedä sitä. Vai miksi he eivät ota niitä oireita tai kyselyitä tosissaan?

***

Mä ainakin haluaisin, että jos meen lääkärille kertomaan jostain huolesta omaa tai lapseni terveyttä kohtaan, otettais mut vakavasti. Ei viitattais kintaalla ja kerrottais jotain trendihöpötyksiä. Tai määrättäis sitä Mobilatia ja Buranaa, kuten aina kouluterveydenhoitajalla, oli vaiva mikä tahansa. 😉

 

 

29 kommenttia

  1. Saara kirjoitti:

    Ferritiini mittaus on niinkin kallista kuin pari euroa. Ja viittiivät sitä vielä pimittää. Ja ei siinä vielä kaikki. Monet lääkärit ei osaa tulkita sitä tutkimustulostakaan…

    • Monna kirjoitti:

      Ohoh.. 🙁 Eli ei voi siis pistää eurojen piikkiin.

    • Saara kirjoitti:

      Varmaan ite tutkimus maksaa sen kaksi euroa, mutta kun se ei ole pelkkä se hinta, vaan siihen lisätään mm. henkilökunnan menot. Mua ärsyttää tämä, kun monet haluaa, että otetaan varalta ”kaikki” kokeet ja sanotaan, että eihän ne maksa kuin pari euroa. Mutta entä jos jokainen suomalainen mittauttais ”kaikki” arvonsa, joista jokainen maksaa 2euroa ja näitä tutkimuksia on aika paljon. Se tekis aika monta sataa miljoonaa euroa. Ja sitten inistään, kun veroprosentti nousee ja suomella menee huonosti.

      Toki on hyvä esim väsymystä valittavalta mitata ferritiini, mutta ei se nyt aivan noin mee, että otetaan niitä, kun ne on niin halpoja.

      Kiitos ja anteeksi.

    • Saara kirjoitti:

      No kuulehan kaimaseni, eihän tässä kait kukaan puhunu siitä, että huvikseen otetaan kaikki mahdolliset kokeet. Usein kun asioita selvitellään, niin otetaan jtn kokeita enivei. Väitän, ettei siinä lisänä yks ferritiini tee suurta lovea suomen kansantalouteen. Varsinkin, jos tuloksena löytyy syy oireille ja ihminen saadaan hoidettua mahollisesti takas ”elävienkirjoihin”.

    • Toinen Saara kirjoitti:

      Valitettavasti näitä ”kaikkien” testauttajia on aika paljon. Tosi hyvin muutama lääkärikin tähän ketjuun onneksi kommentoinut.

  2. Tintti kirjoitti:

    Tosi hyvä kirjoitus, nämä on juuri sellaisia asioita joita itse on tullut tässä pähkäiltyä!
    Ihmiset (ainakin osa) haluavat pitää itsestään huolta ja ylläpitää sellaista olotilaa että olisi toimintakykyinen ja elinvoimainen, mutta terveydenhuolto ei aina sitä salli.
    Itse olen yrittänyt jo tovin ”hoitaa” raskauden jälkeen ilmentynyttä vaivaa nimeltä suonikohju!! Olen vasta 28 vuotias ja on mielestäni todella inhottavaa että pahaksi äitynyt kohju haittaa nukkumista, seisomista, kävelyä, puhumattakaan juoksemisesta.. Lääkärin mukaan vaiva on ikäiselleni ihmiselle täysin tavallinen vaiva jolle vaan ei voi mitään ja sen kanssa täytyy vaan elää. Eli turhaa toivoa enää että kakskasin jälkeen tarvitsee käydä töissä tai treenaamassa ilman hulluja säärikipuja! Kyllähän sitä elämän ehtoopuolella aletaankin jo olemaan… ?
    Myös vedotaan siihen että ”olet vaan pinnallinen.. kyllä muidenkin säärissä kohjuja näkyy” hohhoijaa!

    Tuntuu joskus siltä että juuri esim raskaus ja synnytys ovat hyviä syitä kaiken maailman krempoille mitä naisen kehoon voi elämän mittaan tulla. Ja niille ”vaan ei voi mitään”!

    • Monna kirjoitti:

      Kiitos! 🙂 Ja siis VOI EI!! Ihan älytöntä! Kuulostaa tosi hullulta. 🙁 Ja just tää, että no joo tässähän sitä ollaan jo elämän ehtoopuolella. Haha! EI TOD.!!
      Toivottavasti saat jostain apua! Tuli mieleen, että kannattaa kysyä osteopatiasta apua tähän(kin) vaivaan! Jos asut Helsingissä, suosittelen 100% osteopaatti Sara Lexmondia FemiHealthissa. <3

    • Tellu kirjoitti:

      Mene yksityisen kautta. Maksaa toki ultrineen sen yli 200e mutta sitten valitat että se vaivaa joka asiassa ym niin pääsee kunnallisen kautta hoitoon. Yksityinen lääkäri kysyi että kumman kautta hoidetaan ja asia oli sillä selvä. Toinen on että jos on suonikohjuja niin omega-3 tuotteita ei kuulemma kannata syödä. Ne kuulemma pahentaa suonikohjuja,näin mehiläisen lääkäri minulle totesi.
      Ja itsellä ferritiini niinkin hurja lukema kuin 7. Oon ihan puolikuollut ollu jo pitkään ja muistiongelmaa ym on. Ikää karvaa vaille 40:(

  3. Nemu kirjoitti:

    Olis mielenkiintoista nähdä jotain tilastoa siitä, paljonko lääkärissä käydään vaivojen takia jotka olisi hoidettavissa omilla elämäntavoilla. Esimerkiksi näissä rautamittauksissa, niin ymmärrän tämän kantasi, mutta nykyään on todellakin hyvin tyypillistä etsiä vastausta mahdollisimman helposta lähteestä itselle. Laihdutus pitäisi tapahtua mahdollisimman helposti, oma jaksaminen pitää tapahtua pillerillä eikä sen eteen jaksettaisi sitten muuta tehdä. Tuo ongelma on todellinen, mutta mielestäni omaan hyvinvointiin pitää ensisijaisesti vaikuttaa lautasella, liikunnalla ja unella. Jos senkin jälkeen on vielä vaikeuksia jaksamisessa, niin ei muuta kuin arvoja mittailemaan. Moni esimerkiksi nukkuu aivan liian vähän ja tämä on meillä tiedossa, mutta silti unensaantia ei olla korjaamassa ensimmäisenä. Me tiedämme mitä pitäisi tehdä, että voisimme hyvin, mutta tosiasiassa nykyihminen hakee mielihyväänsä nopeammilla ratkaisuilla. Tiedän paljon ihmisiä jotka esimerkiksi syyttävät ylipainostaan milloin mitäkin aineenvaihdunnasta geeneihin, vaikka todellisuudessa ei vaan suostuta avaamaan silmiä sille omalle ruokavaliolleen ja siihen, mitä suusta mätetään alas. Kilpirauhasen vajaatoimintaa syytetään myös monesti ylipainosta, halutaan mittauksiin ja lääkitys siihen, arvoista ei niin väliä. Nyt vähän rönsyili, pahoittelut. Toki toivon että ihminen joka apua tarvitsee, sen saisi.

    • Monna kirjoitti:

      Mä ymmärrän täysin sun kommentin! Ja oon kyllä samaa mieltä! Valitettavan monesti ei uskalleta kattoa peiliin niiden omien elämäntapojen kanssa, johtuisiko tämä tai tuo vaiva kuitenkin elintavoista. MUTTA esimerkiksi tää vatsalihasten erkauma on kyllä asia, mikä ei johdu elintavoista. 😀 Se on asia, joka pitäis ottaa Suomessa yhtä hyvin haltuun kuin monessa Euroopan maassa, jossa synnyttäneille naisille kuuluu fysioterapia/osteopatiakäyntejä. 🙂
      Niin ja toki myös raudanpuute on ihan oikea puutostila, eikä siihen aina vaikuta pelkät elintavat. Sen takia esim. juuri toi ferritiiniarvo on mielenkiintoinen, koska vaikka kuinka söisi monipuolista ravintoa ja liikkuisi, voi olla ettei rauta imeydy.

  4. Taru kirjoitti:

    Näihin mukamas trendisairauksiin tuntuu kuuluvan myös suolistosairaudet. Ihmiset on kuulleet esimerkiksi IBS:stä ja sitä kautta huomanneet että oireet täsmää ja olo helpottuu jättämällä tiettyjä ruoka-aineita pois mutta ymmärtääkö kaikki sitä? No ei. Ja sit taas jotkut keillä vakavampia suolistosairauksia mm. Koliitti, Crohnin tauti, Keliakia saavat kuulla et ei toi oo oikeesti tota vaan stressivatsa vaan… En ymmärrä miksi pitää siis vähätellä toisen oireita ja oloja siksi että tauti nyt sattuu olemaan yleistynyt. Eikö ole vaan hyvä että ihmisiä kiinnostaa oma hyvinvointi enemmän… Onneksi esimerkiksi nuo ferritiinit voi mittauttaa myös yksityisellä eikä maksa paljon!

  5. anna kirjoitti:

    Nimenomaan, ja potilaita pitäisi aina hoitaa nimenomaan oireiden mukaan. Ei tuijottaa pelkkiä labra-arvoja, koska on ihan sama mitä ne näyttää, jos potilas itse kertoo ettei ole kunnossa. Ei ole normaalia, että on koko ajan vatsaongelmia, uupumusta jne. Voi olla, että kyse on vain liiasta stressistä, huonosta ruokavaliosta, vähäisestä unesta tai mistä vaan, mutta yhtä lailla lääkärin tehtävä on hoitaa myös niitä kuin muitakin vaivoja, jotta potilas voisi paremmin. Liian usein vaan tulee se lääkeresepti käteen, eikä paneuduta siihen todelliseen syyhyn siellä taustalla.

  6. Päivi kirjoitti:

    Mulla ei tuota ferritiiniarvoa otettu ennenkö sydänlääkäri halusi ihan kaikki mahdolliset kokeet. Pitkään oireilin ties miten, hb oli myös koko ajan liian alhaalla ja millään rautavalmisteilla se ei noussut, mutta tk-lääkärit viittasivat kintaalla koko asiaan. Ferriiniarvo olikin aivan liian alhaalla ja nyt olen 2 krt saanut tiputuksella rautaa. Seuraava verikoe on joulukuulla tuosta ferriinistä. Ehkä yhä potisin ties mistä oireista, jos en olisi kaikkien mutkien kautta päässyt sydänlääkärille ja sitä kautta olisi alettu selvittää mikä vialla.

  7. Pau kirjoitti:

    Moi Monna. Mulla on kilpirauhaseen ollut lääkitys synnytyksen jälkeen ja arvot kunnossa, vatsalihaserkauma saatiin kurottua tonneja maksavalla yksityisellä 8cm – 3 cm. Tätä ennen julkisella puolella mulle sanottiin , että huonotuuri , ja jos toisen teet niin tilanne pahenee ☺ ferritiinit mitattiin työterveydessä ja hormonikierukan jälkeen loppuivat menkat
    Jonka jälkeen loppui lapsuudesta kestänyt anemia. Vatsa mulla on oireillut aina , mutta pahiten synnytyksen jälkeen. Turpoilee , ummettaa, ripulia vuoronperään. Lopulta vastaus oli se , että vaikka saatiin vatsalihasten erkauma kurottua suht maltilliseksi , ovat ne venyneet niin , että keskikroppa ei oo tarpeeks tiukka ja vatsassa on siksi ongelmia. Olin lapsen syntymän aikaan 22v , hoikka ja lapsi pieni. Eli silti venyivät. Nyt edelleen hoikka ja 30v , mutta päätin että toista yritetään nyt, sen jälkeen leikkautan vatsalihakset yksityisellä , että tää helvetti loppuisi ja en tosiaan enää jaksa taistella tästä erkauma asiasta julkisella puolella. Ainiin ja vielä että kesällä todettiin niskanikamissa rappeumaa , joka johtui notkoselästä joka taas johtui olemattomista vatsalihaksista ?
    Tässä siis tiivistettyvä kaikki oireet joista oon tapellu ja valittanu eka julkisella puolella ja sen jälkeen suoraan yksityiselle. Kaikki tämä siis raskauden jälkeen….
    Kuulun siis just tähän trendiin, löytyy anemiat, erkaumat ja kilpparit ?
    Menkää yksityiselle ja maksakaa. Piste

  8. Eeva kirjoitti:

    Huh huh olipas se tekstiä… laskin kymmeneen ja päätin kommentoida. ?

    Olen itse terveyskeskuslääkäri ja kommenttien perusteella monien pahin vihollinen ?

    Haluan vain kommentoida, että lääkärin ammattitaitoon kuuluu se, että potilas ja hänen huolensa otetaan vakavasti ja asiallisesti. Kenenkään oireita ei pidä vähätellä. Jos lääkäri ei näin käyttäydy, niin hänestä voi antaa palautetta esim potilasasiamiehen, esimiehen tai jopa aluehallintoviraston kautta.

    Mutta julkinen terveydenhuolto toimii rajallisilla resursseilla ja kaikki hoidot pitäisi pohjautua tieteelliseen näyttöön. Valitettavasti verorahat ei mitenkään riitä siihen, että kaikilta, jotka haluaa, otetaan kaikki kokeet mitä hän haluaa milloin haluaa.

    Lääkärin työhön kuuluu, että potilasta kuunnellaan ja tutkitaan. Mutta lääkäri on saanut koulutuksen juuri siihen, että osaa arvioida mitä tutkimuksia milloinkin tarvitaan.

    Olisi mukavaa, että näissä negatiivissävytteisissä jutuissa muistettaisiin, että lääkärikin on ihan ihminen ja tämmöistä tekstiä lukiessa tulee aikas paha mieli ja työmotivaatio ei ainakaan nouse.

    • Monna kirjoitti:

      Kiva, kun kommentoit. 🙂 Toivoinkin, että joku ehkä nimenomaan lääkäri kertoisi oman mielipiteen. 🙂
      Itse korostin kuitenkin tekstissäni sitä, että JOTKUT lääkärit tekevät näin, ei kaikki. Onneksi. ❤

      Lääkärin ammattitaitoon ehdottomasti kuuluu nimenomaan se, että osataan sanoa tarviiko niitä testejä vai ei. Ja milloin lisätutkimuksiin jne.. mutta koskaan lääkäri ei saisi vähätellä asiakkaan oireita tai puhua trendihöpötyksistä, kun ihminen tulee oikean hädän ja huolen kanssa vastaanotolle.

      Mulla on huono kokemus erkauman osalta neuvolalääkäristä, ferritiiniarvoja em oo mittauttanut. Tai pyytänyt lähetettä. 😉 Mulla itselläni on muuten kyllä pelkkää positiivista sanomista lääkäreistä ja hoitohenkilökunnasta, niin julkisella kuin yksityisellä puolella. ❤

  9. Sanna kirjoitti:

    Kun nytkin oikeesti terveydenhuollossa toimitaan niin pienellä rahalla kuin mahdollista niin ihan mahdotonta että potilas itse diagnosoi itsensä ja päättää mitä kokeita milloinkin otetaan. Kyllä sen arvion täytyy perustua johonkin muuhun kun siihen mitä on blogeista lukenut tai googlettanut. Kaikki mitä lääkäri vastaanotolla tekee täytyy perustua tieteelliseen tutkimukseen ja sen miksi jotkut kokeet otetaan täytyy olla perusteltua. Esim. se että hb on normaali ja ferrit arvo alhaalla voi olla väsymyksen syynä, mutta se että hb on normaali ja olo uupunut ei estä kokeilemasta oireen mukaista hoitoa ja se olo varmasti kohentuu kuurin aikana. Mitä väliä sillä yhdellä labra-arvolla on jos pointti on siinä että saa apua?

    Onhan se väärin ja jollain tavalla epäammattimaista lääkäriltä sanoa, että ”trendihömpötyksiä”, se ei totisesti paranna potilas-lääkärisuhdetta, mutta omaan kokemukseen perustuen väitän, että monet uupumukset tai muut vatsan toiminnalliset ongelmat selittyy psyykkiillä tekijöillä, mutta meillä ihmisillä on vaan loputon tarve saada joku yksittäinen selitys niille ja lähteä sitä kohti jotta varsinaisia ongelmia ei tarvi kohdata.

    • Monna kirjoitti:

      Eihän kukaan potilas varmaan ”päätä itse” mitä kokeita otetaan, mutta jos pyytää voisiko jotain saada ja vastaus vähättelevä, ei se ole ammattitaitoa. 🙂 Ja oon siis kuullut näitä kokemuksia niin ylipainoisilta, kuin normaalipainoisilta, en mielenterveyspotilailta. 😀 Kyllä joo elintavat vaikuttaa vatsakipuihin ja väsymykseen, mutta kyllä suolistosairauksia, anemiaa, ym. sairastaa IHAN OIKEASTI myös moni! 🙂 Ei kaikki ole aina vain psyykkisiä juttuja.

  10. Lääkäri kirjoitti:

    Hei,

    Uskallan minkäkin lääkärinä kommentoida ja kompata yllä olevan kollegan hyvää kirjoitusta!

    Olen samaa mieltä, että jokainen asiakas pitää ottaa vastaan kunnioittavasti ja kuunnella hänen huolensa. Ovathan nämä asiat potilaalle todellisia huolia.

    Trendisairaudet ovat kuitenkin tosiasia. Nyt pinnalla on nimenomaan ferritiiniarvot. Niistä kirjoitetaan joka naistenlehdessä, iltapäivälehdissä ja blogeissa. Ilmiö on aika uusi. Se näkyy kyllä vastaanotolla. Olen nyt rohkea ja sanon tämän, mutta usein näitä kokeita pyytävä potilas on nainen, jollla hieman ylipainoa ja ei jaksa liikkua. Tilannetta voi komplisoida vielä masennus. Halutaan oikotie onneen ja taikapilleri tai tiputus, joka hoitaisi tuon kaiken. Minusta se on hyvin inhimillistä ja ymmärrettävää! Nyt pinnalla ferritiini, usean vuoden jo kilpirauhasvaivat. Thyroxinia vaaditaan vaikka vajaatoimintaa ei ole. Jätetään kuulematta informaatio Thyroxinin haittavaikutuksista ja haitallisista terveysvaikutuksista terveelle potilaalle.

    Nykyään lääkäri ei saa mainita ylipainosta, koska se loukkaa potilasta. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, ja ei juurikaan ole montaa asiaa, johon ylipaino ei vaikuta. Potilas on ollut pöyristynyt vaikka siitä, että tietty ehkäisymenetelmä ei tehoa, jos on lihava tai tiettyjä verikokeita ei voi ottaa.

    Ikääntyessä elintavat näkyvät sekä psyykessä että fysiikassa. Molemmista tulee potilaan ottaa vastuu. Välillä lääkärikin tuntee avuttomuutta ja ahdistusta, kun joutuu potilaalle jotenkin ilmaisemaan, että en minä pysty sinua auttamaan, jos et itse auta itseäsi. Se turhauttaa hyvin paljon. Jokaista potilasta haluan auttaa parhaan kykyni mukaan. Ja uskon, että lähes jokainen kollegani myös.

    Julkisen sektorin lääkärien pitää toimia koulutuksen mukaan ja kertoa potilaalle faktat, tutkia asiallisesti ja kuunnella anamneesi huolellisesti. Sitten lähettää tarpeellisiin tutkimuksiin, jos lääkäri epäilee sairautta. Terveyskeskus ei ole valintalo, josta voi mennä tilaamaan kaikki haluamansa tutkimukset. Mikäli haluaa testauttaa mitä tahansa veriarvoja, on siihen mahdollisuus Suomessa usealla eri yksityisellä lääkäriasemalla tai labra- ja kuvantamisfirmalla.

    • HM kirjoitti:

      Täyttä asiaa. Mutta myöskin lääkärin olisi syytä päivittää koulutustaan ja olla trendisairauksista ajantasalla. Usein kuulee, että lääkärissä saa vain sen masennulääkkeen kouraan. Syytä ei ehditä selvittää ja syy voisi olla esim kilppari tai ferritiini. Samoja oireita. Hyvä antaa ohje, että liiku enemmän ja syö vähemmän, jos puhti on poissa. Nim. 2 trendisairautta. Kilpirauhasen vajis ja ferritiini alakantissa. Lääkärin mielestä 39 arvo tietty huippu, mutta osaavan lääkärin mielestä kuurin paikka. Taustalla 3v sis.2synnytystä ja melkein 3v imetystä ja verenmenetys 1.synnytyksessä. Ja en ole lihava. Terveet elämäntavat ja liikunnallinen. Ja nyt jaksaa taas touhuta 1v ja 3v kanssa. Joku olisi määrännyt masennuslääkettä… tämä mun mielipide

  11. Petra kirjoitti:

    Mä kuulun näihin potilaisiin, jotka kävivät ”valittamassa” väsymystä, totaali uupumusta ja aivojen tyhjäkäyntiä ja sain lähetteen verikokeisiin, joista mitattiin ferritiinitaso. Mun arvo oli 17 ug/l viite-arvon ollessa 13-150. Tähän lääkäri totesi että arvo on aivan hyvä kun on viite-arvojen sisällä eikä ole mitään ongelmaa. Hemoglobiini mulla oli 119, joka sekin on ihan ok.
    Mä kysyin että mitä voin tehdä väsymykselle, koska en koe olevani oma itseni ja en yksinkertaisesti jaksa. Mieliala-lääkkeitä kyllä olis kirjoittanut heti jos olisin suostunut ottamaan ?

    • m kirjoitti:

      No johan! Mulla väsymystä, heikotusta yy äm äs ja ferritiini oli reilu 20, sain 3kk voimakkaan rautakuurin vaikka HB oli hyvä.

      Muutama vuosi sitten oli HB 70 eli paha anemia ja sain verta tiputuksessa, plus rautakuurin. En tiedä vaikuttiko se sitten ”tuomioon”

  12. T kirjoitti:

    Ymmärrän todellakin, että julkisella puolella ei vaan voida testauttaa kaikkea kaikilta.

    Mutta onneksi meillä on nykyään jo useampikin edullinen yksityinen lääkärikeskus, josta saa ilman lähetettä mitä labroja vaan.

    Käytin tämän juuri hyödyksi ja kävin ottamassa kolmet labrat verikokeesta. Tulokset tulivat kantaan ja pystyin ne sieltä itse katsomaan. Hoitaja kysyi näytettä ottaessa miksi haluan ne ottaa, että olenko kokenut itseni sairaaksi tai muuta. Kerroin vaan, että olen kiinnostunut arvoista ja toivon niiden olevan kunnossa. Jos ovat, voin vain hymyillä. Jos arvot ovat pielessä, voin varata ajan lääkärille ja silloin minulla on jo selkeä syykin ajan varaamiselle.

    Ymmärrän ettei kaikilla ole varaa. Mutta suht monella on.

  13. Maarit kirjoitti:

    Mulla on sellainen sairaus, jossa ferritiinin ollessa koholla tarkoittaa että mun tauti on aktiiviinen.
    Sairastan harvinaista reumaperäistä autoimmuunisairautta Aikuisten Stillin tautia.
    Yks trendisairautena pidetty sairaus taitaa olla myös kilpirauh.vajaatoiminta. Viimeksi arvoni olivat ok vaikka kun katsoin itse ne olivat kohollaan…joo. Edelleen lääkärit ei tykkää että potilas on tehnyt itse diagnoosin…

  14. Maija kirjoitti:

    IBS myös yksi noista. Ei paljoa naurata kun viikottain vuorotellen vatsaan sattuu kun pinkeä kun ilmapallo eikä mitään tule ulos ja vuorotellen vatsa ruikulilla…

    Piti muuten kysyä kun sanoit käyttäväsi ruuansulatus entsyymejä, toimivatko myös aterian jälkeen/kun turvotus tulee vai pelkästään ennen, kuten monessa suositeltu? Ja mitä valmistetta käytät?

  15. Henna kirjoitti:

    Minua kiinnostaa myös ferritiiniarvot ja d-vitamiini myöskin. En vain ole saanut mentyä mittauttamaa niitä. Itsellä kaksi raskautta takana kahteen vuoteen. Olisi kiva tietää onko erkaumaa ja missä kunnossa lantionpohjalihakset ovat. Onko niissä ultra vai käsikopelolla kerrotaan tilanne? Osaatko sanoa onko joku nettisivu mistä löytää asiantuntijoita omalta paikkakunnalta? Tai edes suht läheltä. Pääkaupunkiseudulle kun on monen tunnin matka ? Ps. Sulla on hyvä blogi! Vaikka nyt on jäännyt vähän vähemmälle sen luku kun on noi kaksi pientä ?

  16. Lääkäri kirjoitti:

    Mielenkiintoinen blogikirjoitus, joka herättää ajatuksia, kuten odottaa saattaa.
    Täällä jo lääkärikannanottoja onkin, mutta kirjoitanpa vielä yhden.

    Lähtökohtaisesti lääkärinä olen kiinnostunut hyvästä hoitokäytännöstä ja näyttöön perustuvasta toiminnasta, kuten jo aikaisemminkin kirjoittaneet lääkärit toteavat, tätä ei voi mielestäni korostaa liikaa. Annettavien hoitojen tulee olla turvallisia ja tutkittuja, yksittäisten ihmisten kokemukset jonkin asian toimivuudesta eivät riitä.

    Trendisairaudet ovat jossain määrin totta, mikä liittyy varmasti niiden medianäkyvyyteen vaikkapa juuri blogien kautta, esim. kilpirauhashäiriöt, lisämunuaisen uupumiset, hiivasyndrooman paluu ja nyt tapetilla nämä ferritiiniasiat. Ilmeisesti Tanskassa ja Ruotsissa ei ferritiiniin liittyen vastaavaa tällä hetkellä ole, mutta en tarkemmin tiedä onko kyseessä vain kotimainen ilmiö. Harmillisesti syntyy mielestäni jonkinlainen illuusio (kuten ehkä tästäkin blogikirjoituksesta ja siihen tulleista kommenteista) täysin uudesta sairaudesta, joista kärsii tietämättään huomattavan moni, oireet ovat perinteisen epäspesifit ja subjektiiviset (esim väsymys, aivosumu) ja tähän yhdistyy mielikuva lääkäreiden haluttomuudesta tutkia asiaa ja erilaiset salaliittoteoriat, totuus on tuolla ulkona, tässä tapauksessa ehkä Facebookin raudanpuute-ryhmässä.

    Ensin kehittyy (moninaisista syistä) raudanpuute, sitten punasolut pienenevät ja hemoglobiini laskee. Rauta varastoidaan elimistössä sitomalla se proteiiniin, ferritiiniin. Voiko raudanpuute ilman anemiaa aiheuttaa oireita? -mahdollisesti ehkä, kovin luotettavaa tutkimusnäyttöä matalan ferritiinin korrelaatioita erilaisiin oireisiin ei ole, mutta asiaa on tutkittu. Ferrit 15, todettiin luuydinvärjäyksen perusteella kuitenkin raudanpuute (toisaalta huomionarvoista on myös, että 75%lla ei ollut raudanpuutetta). Parempi screenaus-raja olisi ehkä joissain lähteissä ehdotettu Ferrit 40-50, tätä matalammalla tasolla voisi varmaan rautakuurin aloittaa epäillyn raudanpuutteen takia, koska ei siitä haittaakaan ole. Jos rautakuuria seuraa hankalat vatsavaivat, on suolen imeytymiskynnys ylittynyt ja ylimääräinen rauta jää suoleen, elimistöllä ei ole muuta keinoa säädellä rautatasapainoa kuin imytymiskapasiteetti. Tämä koskee nyt kaiken yksinkertaisuuden vuoksi perusterveitä naisia, joilla on kuukautiset, mutta ei anemiaa. Ilman mitään ferritiinin mittauksiakin voi kokeilla mielestäni omahoitona reseptivapaata rautalisää, jos väsymystä kokee.

    Hemoglobiinin lisäksi punasoluindeksit paljastavat raudanpuutetta usein varsinaista anemiaa aikaisemmin, joten yleensä tyydyn itsekin alkuun verenkuvaan. Tärkeää on myös katsoa verenkuvan aiempaa profiilia, jos tällainen on käytössä. Lisäksi transferriinireseptori on ferritiiniä tarkempi raudanpuutteen osoittaja, koska se ei ole akuutin faasin proteiini, kuten ferritiini, jonka tulkintaan sisältyy useita virhelähteitä. Asia on tätä vielä huomattavasti monimutkaisempi, mutta ei mennä nyt siihen. Haluan tällä vain osoittaa, että lääkärit ovat kiinnostuneita uusista asioista ja osaavat kyllä tulkita ottamiaan kokeita, ajattelu- ja lähestymistapa on vain hieman erilainen ja kriittisempi, asiat eivät ole yksinkertaisia ja ihminen on kokonaisuus, niinkuin edellä on hyvin kuvattu. Kaltevalla pinnalla ollaan, jos suonensisäisiin infuusioihin aletaan kinuta lähetetteitä ilman perustetta, tällaiseenhan voi harvinaisessa tapauksessa jopa menehtyä.

    On outo lähtökohta etteikö potilaaseen suhtauduttaisi vakavasti, koska siihenhän tämä kaikki perustuu, sinä kerrot oireesi ja minä yritän selvittää mistä on kyse, minulla on siihen koulutus. Yksityispuolella voidaan sitten vähän vapaammin katsoa, mitä asiakas haluaa, mutta henkilökohtaisesti arvostan kovasti yleislääkäreitä, jotka julkisella puolella jaksavat tänä päivänä tehdä työtä.

  17. Lääkäri kirjoitti:

    Edelliseen täydennyksenä vielä, jokin bugi tuonne väliin iskenyt eli ”Ferrit 15, todettiin luuydinvärjäyksen perusteella kuitenkin raudanpuute (toisaalta huomionarvoista on myös, että 75%lla ei ollut raudanpuutetta).”

  18. jep kirjoitti:

    Kärsin vuosia hiustenlähdöstä, loppumattomasta väsymyksestä, korkeasta leposykkeestä, runsaasta lisälyöntisyydestä ja omituisesta hengenahdistuksesta. Nämä oireethan on helppo niputtaa ”nuoren naisen syndroomaan” ja ehkä tämän vuoksi juuri yhtäkään lääkäriä ei kiinnostanut selvittää syytä. Ja me potilaat emme ole tyhmiä ja osaamme useimmiten lukea sen asenteen lääkärin kasvoilta. Lopulta tajusin itse pyytää ferritiinin mittauksen ja sen puolesta kyseessä oli absoluuttinen raudanpuute. Minkäänlaisiin etiologisiin selvittelyihin tämä ei johtanut, vaikka käsittääkseni se olisi hyvä edes ääneen pohtia. Korjasin rautoja pidempään ja arvokin nousi. Tämän myötä vaivat myös helpottivat. Esimerkiksi leposyke laski normaalille tasolle, eikä punttia tehdessä ollut enää pakko haukotella (tämä haukottelu alkoi siis aina rasituksessa). Olen itse terveydenhuollon ammattihenkilö ja tämän vuoksi yhdistin lopulta oireeni rautaan. Lääkäriin en viitsisi enää mennä ollenkaan minkään vaivan takia, sillä en jaksa kohdata sitä vähättelevää asennetta. Hallitseva subjektiivinen tunne on se, ettei ketään oikeasti kiinnosta yhtään. Onneksi sain pari viikkoa sitten mahtavan hoitokokemuksen terveyskeskuslääkäristä ja uskoa on siihen, että paneutuvia lääkäreitä löytyy.

Vastaa