Hae
Monna Pursiainen

Helsingin koiravilkkain kaupunginosa ja keltainen nauha

Kun me muutimme Haagasta lähemmäs keskustaa ajattelin, että koirien määrä vähenee. Mutta toisin kävi.
Täällä melkein joka toisella vastaantulijalla on jonkinlainen hurtta narunpäässä.
No sehän on vain mukavaa. Paitsi jos omassa kädessä narunpäässä on yli-innokas nuori labradoriuros..

***

Opaskoirakokelas Gere on äärettömän energinen ja sosiaalinen koira. Yksikään koira ei pääse meidän ohi niin ettei Gere sitä huomaisi. Eikä se jää vain huomaamiseen, vaan innokkaaseen ja holtittomaan säntäilyyn ja hyppäilyyn kohti ohikulkevaa koiraa.
”Jeeee!!! Tuolla on joku koira, mennään moikkaamaan!!” Näin varmasti Geren päässä pyörii näillä ohitushetkillä. Eikä siinä mitään jos tämä tapahtuisi kerran lenkin aikana. Mutta kun koko lenkki on yhtä riuhtomista.

Gere osaa kulkea rinnalla; kun hihna pidetään lyhyenä se kulkee vieressä kiltisti. Mutta kun koira tulee näköpiiriin, keskittyminen herpaantuu. Jotkut koirat pääsee ohi vähän helpommin ja jotkut koirat kiinnostaa vaan ihan ylitsepääsemättömän paljon.
Haagassa asuessa oli helppo vaihtaa kadun toiselle puolen, kun näki jo pitkältä toisen koiran tulevan vastaan. Mutta kun nyt ei pääse kadun toiselle puolen väistämään tilannetta, sillä sielläkin menee koira.

IMG_20150405_175313

***

Luin jokunen aika sitten keltainen nauha koiralla – artikkelin. Mitä tarkoittaa jos ohikulkevalla koiralla on keltainen nauha sidottuna remmiin?

”Keltainen nauha pyytää kohteliaasti vastaantulijoita antamaan tilaa koiralle ja sen taluttajalle”

Tämä on sellainen juttu, jonka meinaan ottaa Geren kohdalla käyttöön jos jostain syystä Gere ei läpäise opaskoiratestejä. Ja itse asiassa luultavasti on niin, että yksi isoista syistä miksi Gere ei testejä ehkä läpäise on juuri tämä yli-innokkuus ja sosiaalisuus toisia koiria kohtaan. Pimu ei tuota keltaista nauhaa tarvitse, se ohittaa koirat kyllä. Toki Pimuakin toiset koirat kiinnostaa, koska se on oppinut Gereltä ”miten käyttäydytään” kun toinen koira ohittaa. Mutta jos olemme yhdessä lenkillä koirien kanssa niin, että Tuukalla on Gere ja minulla Pimu – minä pääsen Pimun kanssa koirien ohi ihan leikitellen.

IMG_20150408_100856

Opas- ja ongelmakoirien kouluttaja Janne Ruokonen toivottaa keltainen nauha -kampanjan tervetulleeksi Suomeen.
Väistämistoiveesta viestivä keltainen nauha sopisi hänen mielestään erityisen hyvin koirille, joita koulutetaan näkövammaisten ja sokeiden oppaaksi.
Se sopisi myös tilanteeseen, jossa koiraa halutaan kouluttaa pois ongelmallisesta käyttäytymisestä, kuten ”remmirähinästä” eli aggressiivisesta suhtautumisesta muihin koiriin talutettaessa.

annatilaakeltaiselle

Facebookista löytyy ryhmä Anna tilaa keltaiselle. Liityin itse juuri sinne ja seuraan sieltä mielenkiinnolla näitä juttuja ja sitä kuinka tämän asian tietoisuus leviää Suomessa.

***

Täällä koiravilkkaalla alueella asuessa tuntuu, että koiranomistajat myös ovat aika vilkkaita ja sosiaalisia. 😉 Enemmän tullaan juttelemaan ja moikkaamaan kuin ohitetaan.
Eikä siinä moikkailussa olisikaan mitään pahaa jos olisi vain tuollainen Pimun kokoinen koiruus. Sen voi napata matkaan mukaan hyvinkin pian jos näyttää, että alkaa rähinää syntymään. Toisin on lähes 40kg painavan uroskoiran kanssa, joka tämän kaiken sosiaalisuuden lisäksi on hyvinkin itsepäinen tapaus.

Myös oma ikävä muisto viime vuodelta hankaloittaa näitä koirien ohitustilanteita. Kun sormeni purtiin katki koirapuistossa viime keväänä, on sen jälkeen toisten koirien moikkaaminen ollut mulle aika ahdistavaa.
Nyt mietinkin, että miksi en ole ottanut tätä keltaista nauhaa jo aiemmin käyttöön? Luultavasti siksi, että pelkään ettei kukaan tiedä mitä se tarkoittaa. Mutta eihän se asiaa ainakaan pahemmaksi muuta. 😀 Jos vaikka yksi vastaantulija tietäisi keltaisen nauhan tarkoituksen, olisi se jo helpotus meidän lenkillä.

***

IMG_20150324_100147

Gere on lähdössä 25.toukokuuta uudemman kerran opaskoiratesteihin.
Ensimmäiset testit oli joulukuussa, reilu puoli vuotta sitten. Sieltä Gere passitettiin takaisin kotiin kasvamaan aikuiseksi. 😉
Sekös meitä hymyilytti. Oltiin oikeasti iloisia, että saatiin Gere vielä puoleksi vuodeksi yliajalle.
Jos Gere ei siis tälläkään kertaa läpäise testejä, otamme ilomielin hänet omaksi koiraksemme. Mutta toivottavasti joko pallien poisleikkaaminen tai keltainen nauha tai molemmat yhdessä hiukan helpottaisi lenkityksiä.

***

Joka tapauksessa Gere on maailman parhain koira Pimun kanssa ja ikävä tulee jos Gere oppaaksi lähtee. <3

IMG_20150427_103211

Kuinka monilla on kokemusta keltaisesta nauhasta? <3

7 kommenttia

  1. idaelisa kirjoitti:

    Hyvä, että kirjoitit aiheesta 🙂 Varmasti tällä taas tietoisuus aiheesta kasvaa. Itseni pitäisi kaivaa keltaiset nauhat kahden tyttökoirani hihnoihin. Toinen on ihan liian yli-innokas ja toinen pelkää toisia koiria. Välillä ihmiset päästää omat koiransa esimerkiksi flexissä temmeltämään miten sattuu ja itselleni tulee kyllä siinä kohdaa ahdistunut olo, varsinkaan jos ei pääse itse omien koiriensa kanssa pakoon vaikka sinne tien toiselle puolelle.

  2. Tiina kirjoitti:

    Mikset menisi kurssille koiran kanssa? Sulla on niin oppivainen koira että niistä voi tulla opaskoiria – asiallisen hihnakäytöksen opettaminen ei tosiaan ole ihan hirveän hankalaa.

    • Monna kirjoitti:

      Näinhän se on. Mutta myös näissä oppivissa koirissa on luonne-eroja. 😉 Siksipä kaikki eivät sovellu opaskoiriksi. Sosiaalinen ja ylivlikas luonne on jopa koirakouluttajien mielestä vaikein opetettava.

      • Tiina kirjoitti:

        Onhan niissä ja oma on samanlainen höselö… juoksisi kaikkien ihmisten syliin jos se olisi mahdollista. Koulutus on välillä tosi hankalaa kun enhän mä tuttuna ihmisenä kiinnosta yhtään, vaan kaikki uudet jännät jutut ja tyypit pitäisi tutkia. Hirveästi on saanut menemään aikaa ja vaivaa kouluttamiseen, murkkuikä vasta olikin kamala 🙁 onneksi nyt vuotiaana alkaa helpottaa, on mukavampi lenkkeillä kun hihnan päässä ei ole 22kg sinkoileva pallosalama 😀

  3. Teukka kirjoitti:

    Uskon ja toivon että aika moni jo tietää keltaisen nauhan tarkoituksen, mutta aina se on tosi hyvä jos sekin tieto leviää vielä lisää koska on hyvä juttu! Mutta itse olen sitä mieltä että jokaisen normaalin ihmisen pitäisi tietää hiukan käytöksestä ja varsinkin koiran kanssa liikkuessa! Tervehtimään tullaan VAIN jos saadaan lupa! Ei koskaan muuten. Mulla on sen näköiset koirat että ei kukaan kauhein usein tule muuten vaan remmi pitkänä moikkaamaan, enkä kyllä antaisikaan. Meillä ei koskaan tervehditä remmissä, enkä anna kenenkään koskaan tulla iholle. Toinen koirista ei tykkää muista ja toinen pelkää kaiken kokoisia koiria. Yleensä jos joku tulee pitkällä fleksillä tai sen näköisenä että voisi tulla moikkaamaan, ni mä huutelen jo kauempaa että me ei moikata remmissä! tai joskus vaan pysähdyn odottamaan että tajuaa ottaa koiransa lähelle. Se nyt tietysti on tyhmää koska siitähän se koira valpastuu kun pysähdytään oikein katselemaan vastaantulijaa, mutta pienempi paha kun se että vierais koira on iholla! Se päätös että kaikkien annetaan kulkea rauhassa ja lyhyellä remmillä ohitetaan, pitäisi opettaa kaikille, koska ei me ihmisetkään mennä halailemaan kaikki vastaantulijoita kadulla ja koirat on aika reviiritietoisiakin vielä ni äkkiä on soppa kasassa 🙂 ja koira oppii tosi äkkiä että kun joku tulee vastaan niin mennään moikkaamaan koska aina tehty niin! Opaskoirilla voi olla eri ohjeet tietty, mutta toi haisteluhalu, ym. vetäminen on helppo koulutuksella kyllä kitkeä pois. Lenkeistäkin tulee kivempia kun saa kulkea rauhassa ja ilman sitä että pitää koko ajan olla varpaillaan ja stressaantuneena 🙂 Kivat koirat sulla, toivottavasti keltsu nauha auttaa teitä 🙂

  4. Akka kirjoitti:

    Moi,

    Tohon aiempaan kommenttiisi viitaten, mulla osu tossa kanssa kerran silmään koirakuiskaajan jaksossa kohta, jossa hän vertasi yli-innokkaista koulutettua koiraa tasapainoiseen ja kouluttamattomaan koiraan ja hän vaan totesi, että milloin tahansa ottaisi jälkimmäisen. Eli äkkiseltään kuulostais siltä, että saatte kyllä pitää Geren toukokuun testien jälkeen…:) Itselläni on 6- ja 7- vuotiaat yli-innokkuuteen taipuvat koirat, joista ei siis pääasiassa ole mitään haittaa ja yleensä vaan toinen kimpoilee kerrallaan, mutta silloin joskus kun molemmat innostuu samanaikaisesti niin sen huomaa, että koulutuksesta huolimatta yli-innokkuus ottaa vallan.

    Omassa elämässäni toi yli-innokkuus/ -vilkkaus on mielummin ominaisuus kuin vika ja tossa yksi päivä just mietinkin sitä, että mielummin otan innokkaan koiran kuin tasapainoisen jota saa sitten vetää perässä lenkillä…:) Meillä ei ainakaan toisen sterilointi vaikuttanut juurikaan käyttäytymiseen, mitä oikeastaan pelkäsin kun koira steriloitiin terveyssyistä. Samalla intensiteetillä innostuu asioista, mutta innostus ehkä laantuu astetta nopeammin kuin aikaisemmin.

    Omillani oli molemmilla siinä 4 ikävuoden paikkeilla selvä aikuistuminen, jonka jälkeen suurimmat innokkuudet katosi.

  5. Heli kirjoitti:

    Moi Monna!
    Hieno juttu että kirjoitit aiheesta! Itselläni on myöskin lähes 40kg reilun vuoden ikäinen koira, joka myöskin erittäin sosiaalinen ja vilkas tapaus <3 Meillä jokainen lenkki on treeniä kuinka hihnassa ohitetaan koirat 🙂 ikävä kyllä suurimmalla osalla ei ole tietoa keltaisen nauhan merkityksestä ja itse en ole siihen kyllä törmännyt. Meillä on ollut toisinaan käytössä mutta tuntuu turhauttavalta kun kukaan ei sen merkitystä tunnu tietävän. Tää asia on sellainen minkä suhteen en toisia koiran omistajia aina ymmärrä. Itse väistän joskus jopa muta ojaan jotta päästään nätisti ohi niin vastaantulija koiransa kanssa pysätyy ja päästää koiransa flexissä kiskaisemaan lähemmäksi meitä! Ihan kuin huvikseni sinne mutaan menen tarpomaan. Arg!
    Mutta itse myöskin äärettömän kiitollinen sosiaalisesta koirastani joka menee aina joka paikkaan reippaasti ja rakastaa kaikkia! 🙂 Täytyykin kaivella keltainen nauha esille taas!

Vastaa