Hae
Monna Pursiainen

Aina, ihan aina: ole aito.

Lueskelin eilen erilaisia voimalauseita elämästä. Välillä aina teen niin, koska ne inspiroivat. Tulee sellainen olo, että ”true that”.

Yksi asia, mikä eilen taas nosti päätään monien muiden viisausten joukosta oli aitous.

IMG_20150830_214129Mitä enemmän näkee maailmaa ja elää elämää, sitä enemmän oppii. Itse olen oppinut aitouden sanoman vasta aikuisiällä. Se vähän harmittaa. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. 🙂
Nuorempana halusin aina olla samanlainen kuin joku muu. Aina oli joku tyttö, joka oli mielestäni luonteeltaan tai ulkonäöltään sellainen minkälainen itsekin olisin halunnut olla. Ja sitten yritin. Mutta samalla menetin aina ripauksen omaa itseäni, aitoutta.

Lapsena ja nuorena on varmasti aivan tavallista etsiä roolimalleja ja katsoa joitakin ihmisiä hieman ylöspäin ja ihaillen. Sitä kautta alkaa rakentamaan ja etsimään sitä omaa minuuttaan ja sitä minkälainen sitten itse aidosti on. Mutta se, että jatkuvasti haluaa olla kuin joku toinen, kertoo valitettavasti siitä ettei uskalla olla aito oma itsensä. Ei siis luota itseensä tarpeeksi, oman aitoutensa vetovoimaan.

Ajattelin nuorena, että jos olen tuollainen kuin tuo, niin minusta tykätään. Mitä luulette, kävikö siinä niin?
No eipä käynyt ei.
Askel askeleelta opin luottamaan itseeni ja olemaan aito minä. Mitä enemmän opin, sitä enemmän saavutin. Ja saavuttamisella puhun nyt omasta hyvinvoinnistani. Mitä enemmän opin olemaan aidosti minä, sitä paremmin voin. Ja kyllä, sitä enemmän myös seuraani hakeuduttiin ja ymprärilläni alkoi olemaan enemmän ystäviä ja kavereita. Aidoista syistä. 🙂

Jokin aika sitten minulla nousi aina oikein satasella karvat pystyyn epäaidoista ihmisistä. Ne jotenkin suututti minua. Mutta miksi ihmeessä? Eihän niiden epäaitous ja teeskentely vaikuttanut minuun mitenkään? Minun aitouteeni. Kuitenkin sanotaan, että jos jokin asia häiritsee ja ärsyttää ja herättää isoja tunteita, se asia jollain tavalla koskettaa todella läheltä itseä. Näinhän se on. Ehken vielä ollut siis ihan täysin sinut oman minäni kanssa, ehkä mietin josko minunkin vielä pitäisi hieman tehdä noin tai näin ja olisin parempi. Ehkä jonkun muun teennäisyys paistoi silmiini läpi, mutta silti hänen käytöksessään oli jotain mitä itsekin olisin halunnut olla. Ehkä.

Nyt ajattelen, että voi kunpa kaikki uskaltaisivat olla aitoja. Enää epäaidot ihmiset eivät suututa samalla tavalla. Nykyään tulee vain sellainen olo, että voi kunpa uskaltaisit sinäkin olla aito. Kyllä sinusta silti tykättäisiin.

Meillä ihmisillä (ainakin suurimalla osalla) on niin vahvasti sisäänrakennettuna miellyttämisenhalu, että sen vuoksi halutaan olla jonkin muunlaisia. Sellaisia mistä toiset tykkäisivät vielä vähän enemmän. Ja tokihan meissä jokaisessa myös asuu muutama erilainen minä. Jonkun ystävän kanssa on helppo olla rauhallisesti ja keskustella syvistä asioista, jonkun kanssa jutut on räävittömiä ja huumori hersyvää, jonkun kanssa taas itsestä esiin pongahtaa se virallinen minuus, usein työminä. Ne kaikki minät voivat kuitenkin olla aitoja. Mielyttäimsenhalukaan ei ole paha asia. Jollei se mene yli.

Heikko itseluottamus ja kova miellyttämisenhalu yhdessä eivät ole se paras kombinaatio. Ja minä jos joku sen tiedän. Sellaista elämää olen elänyt monta vuotta. Missä uskalsin olla oma aito itseni oli koti ja oman perheen seura. Ehkä muutaman ystävänkin. Ainakin hetkellisesti. Onneksi se on nyt taakse jäänyttä elämää. Onneksi nyt uskon itseeni ja uskallan olla aito.

Ja tiedättekö mitä? Olemalla aito olen itse asiassa sata kertaa enemmän. Olemalla teennäinen ja epäaito olin jotain paljon vähemmän, ihan pikkuruinen vain. Haavoittuvainen, pelokas ja monille kateellinen.

IMG_20150830_140032Siispä tässä teille ihan jokaiselle pohdittavaa.
Aina ei ole se paras päivä, jolloin luottaisi oman aitoutensa parhauteen. Mutta pienin askelin edeten pääsee pois epäaitoudesta ja teennäisyydestä. Ja silloin on hyvä olla. Silloin on enemmän.

Ole aito. Älä selittele. Ystäville ei tarvitse ja viholliset eivät usko. Tee siis selittelemättä se, mikä sydämessä tuntuu oikealta.

7 kommenttia

  1. Janina kirjoitti:

    Todella hyvä teksti!
    Itse tunnistan vahvasti tuon miellyttämishalun. Yritän olla kiva moneen suuntaan, mutta välillä unohtuu olla kiva itselle.
    Nyt mietintämyssyyn tämä aihe. 🙂

  2. nennae kirjoitti:

    Phuh..osu ja uppos.

    Tänään on ollu joteki tosi vaikee päivä henkisesti..oon kamppilu koko työvuoron omien ajatusten kanssa.(etten hajoo itkuun) miten voi olla näin paha mieli vaik ei oo mitään syytä. Miul on kuiteki kaikki perus asiat kunnossa. Mies, vakityö, oma koti, harrastus ja kaks kissaa <3

    Tunnistan niin itteni tästä tekstistä.. oon tainnu aikasempaanki aiheesta siulle kirjottaa. Ja karu totuus et en oo edenny asissa yhtään eteenpäi. Se tekee miut tosi surulliseks koska en pysty olee 100% aito. Enhän sillon voi olla onnellinen jos ei pysty tuomaan omia tunteita esiin missään tilanteessa tai ylipäätään jakaamaan omia fiiliksiä kenellekkään.

    Oon kuitenki tosi sosiaalinen ja tuun kaikkien kaa toimeen, mut oon sit se sivusta seuraaja/kuuntelija.. miten pääsen eroo tästä tunnevammasta ja oppisin avoimemmaksi. Olla aito, minä.

    Toivottavasti pääsisin askeleen lähemmäs parempaa aitoa minä kuvaa tein voimaminän ansiosta! ♡ kiitos monna tästä postauksesta, se kolahti ja kovaa. 🙂

    • Monna kirjoitti:

      Voi eih mikä päivä sulla on ollut. 🙁 Mutta tiedän kyllä noita päiviä.
      En tiedä pystyykö kukaan olemaan 100% aito, ja toisaalta mitä se tarkoittaakaan? Mutta kunhan yrittäisi päästä sellaisesta pahimmasta teeskentelystä eroon. Se parantaa vain omaa oloa. 🙂 <3

      • nennae kirjoitti:

        Tai sanotaan näin, että en teeskentele, mut en vaan saa sanoja ulos suusta. Eli jos mieltäni painaa joku tai oon ite jotain mieltä niin en uskalla tuoda sitä esiin. Vaan vaikenen ja mietin asioita vaan omassa päässä.. En tiiä mikä siinä on niin vaikeeta, miulla meinaa aina nousta tunteet pintaan ja tulla itku. Vaik ei ois mitään syytä, oon vaan niin herkkä 😀 :'(

  3. Outi Karita kirjoitti:

    WORD!
    Todella hyvä teksti ja hyvä tuo huomio, että eri ihmisten kanssa saattaa olla hieman erilainen. Omassakin persoonassa on monia puolia eri puolet korostuvat ja pomppaavat esiin eritavoin eri ihmisten parissa eikä se kuitenkaan vie aitoutta pois 🙂

Vastaa