Hae
Monna Pursiainen

Ilotulitteet, pitäiskö ne kieltää?

Mä oon törmännyt nyt moneen juttuun aiheesta ilotulitteet. On kansalaisalotetta, on kauppoja, jotka ei myy tänä vuonna lainkaan raketteja, on erinäisiä kirjoituksia asiasta.

Mun mielestä se on hyvä, että tästäkin asiasta kuhistaan! Redin K-Supermarketin kauppiasveljekset päättivät olla myymättä ilotulitteita tänä vuonna lainkaan. Mun mielestä hieno veto! Heillä syynä oli koirat ja ympäristövaikutukset (ja varmasti myös pienoinen markkinointitemppu 😉 ). Kansalaisaloite F2 ja F3 luokkaan kuuluvien pyroteknisten tuotteiden käytön rajoittamiseksi on kerännyt huikeat yli 50 000 ääntä. Espoon kaupunki järjestää tänä vuonna ensimmäisen kerran Suomessa uutenavuotena laser-ilotulitusnäytöksen Espoon keskuksessa. Kansalaisaloite etenee eduskuntaan, koska tarvittavat 50 000 ääntä on ylitetty.

Mä en oo varma mitä mieltä oon asiasta. Mä oon ehdottomasti sitä mieltä, että ilotulitteiden kuluttajakäyttöä ois hyvä jollain tapaa rajoittaa eläinten ja ihmisten turvallisuuden vuoksi, myös ympäristövaikutusten. Toisaalta jo nyt on niin, että alaikäiset ei saa ostaa tiettyjä juttuja ja luvallinen tulitus-aika on vain muutama tunti uuden vuoden aattona. MUTTA miten näitä valvotaan? Alaikäiset saa käsiinsä vaarallisia tulitteita, aina saa lukea juttuja lehdistä kun pikkupojilla on silmä puhki ja käsi poikki uuden vuoden päivänä. (siis hyvin kärjistetysti sanottuna). Paukkuja lähetellään myös jo monta päivää ennen uuden vuoden aattoa. Näin on ollut aina.

Mä muistan kuinka lapsena meiän pihan pojat pisti jotain paukkupapaatteja yhden naapurin mummon postiluukusta sisään. Oon kuullut tarinoita, joissa ilotulitteita on lähetetty pakaran poskien välistä jne.. Usein lähetystilanteeseen liittyy myös alkoholi ja kovakin humalatila. Vaaratilanteita on HITOSTI!! Sen lisäksi on vielä ne eläinparat. 🙁 Suuri osa koirista, kissoista, hevosista jne pelkää raketteja. Meiän koirat ei niitä pelkää jostain syystä, mutta tiedän eläinten kärsivän jopa paniikin omaisesti rakettien pelosta. Jotkut koirat saa rauhoittavia uuden vuoden aattona. 🙁

Voisko ilotulitteiden kanssa olla joku tiukempi raja? Tietyllä alueella, tietyn aikaa? Voisko niiden hintaa nostaa niin korkeaksi ettei alaikäisillä olis niihin rahaa? Voisko ilotulitus olla vain aina jokaisen kaupungin oma tapahtuma, jossa pyrotekniikan hallitseva henkilö lähettäisi paukkuja ja muut saisi ihastella niitä?

Lakialoitteen tarkoituksena on vähentää ilotulituksista aiheutuvia haittoja, erityisesti ilotulitteista johtuvia silmä- ja muita vammoja ja tulipaloja. Lisäksi halutaan edistää uudenvuoden- ja venetsialaisjuhlijoiden turvallisuutta, lievittää eläinten ilotulitteisiin liittyvää stressiä sekä hillitä ilotulittamiseen liittyvää ympäristön kuormittumista. 

Iltalehti

Mä tavallaan ymmärrän tän kaiken, mutta sitten kuitenkin on paljon niitä ihmisiä, jotka kunnioittaa sääntöjä: lähettää raketit klo 18 jälkeen, pitää suojalaseja, käyttää lähetystelineitä tai ainakin katsoo raketin lähtevän vakaalta paikalta (lumihangesta tms.). Pitääkö hienot ilotulitteet kieltää kaikilta sen vuoksi, että on niitä joita ei säännöt kiinnosta? Ja mitkä on ilotulitteiden ympäristövaikutukset, tietääkö joku?

Mutta kyllähän ne ilotulitteet on kauniita, jos niitä osataan käsitellä oikein. Me ei kuitenkaan meinata laittaa rahaa ilotulitteisiin, se on kuitenkin pari sekuntia ja siellä on eurot taivaalla. 😀 Me meinataan tänä vuonna ostaa tähtisädetikkuja ja mennä katsomaan sitä Espoon keskuksen laser-showta. <3

Mitäs ajatuksia tää asia teissä herättää?

Monna

 

 

Kuvat: Unsplash

9 kommenttia

  1. Kata kirjoitti:

    Mun mielestä aivan huippuhieno veto Espoon kaupungilta järjestää laser-show ilotulitusten sijaan!<3 Mä oon joka vuosi miettinyt näitä samoja juttuja mutta en myöskään edelleenkään tiedä mitä mieltä olen. Ilotulitukset on oikein käytettynä ja sääntöjä noudattaen ihan kiva juttu ja tavallaan kuuluu siihen uuden vuoden juhlintaan. Mutta kun läheskään aina niitä sääntöjä ja ohjeita ei noudateta ja on silmää puhki jnejne 🙁

    Sitten on myös se puoli että eläimet kärsii (meillä myös sekä monilla ystäväperheillä) ja ympäristövaikutukset tietty, joita itsekin näinä aikoina paljon pohtii. Luin vastikään jutun, jossa pohdittiin sitä, että jos ilotulitusten myynti lopetetaan täysin niin kyllä ihmiset keksivät keinot tehdä niitä raketteja itse.. Ei kuulosta kovin lupaavalta sekään..

    Me ajattelimme meidän perheessä tänä vuonna säästää rahat ja viettää uutta vuotta muuten kuin ampumalla itse raketteja. 🙂

  2. T kirjoitti:

    En oikeastaan tiedä mitä mieltä olen. En tosin itse osta koskaan raketteja, mutta toisaalta en haluaisi, että kaikki kiellettäisiinkään.

    Tähän Espoon järjestämään valoshowhun haluaisi sen verran mainita, että sitä ei järjestetä ilotulituksen sijasta.
    Espoo ei ole yleensä järjestänyt mitään ilotulitusta tai uuden vuoden ”vastaanottoa”, joten tämä valoshow ei korvaa aiempaa tapahtumaa, vaan on ihan uusi juttu. Vaikkakin kiva sellainen.

    • Monna kirjoitti:

      Juu, mä en tainnutkaan tässä postauksessa sanoa, että laser-show olis jotenkin ilotulituksen sijasta. 🙂 Mutta silti sitä itse asiassa markkinoidaan niin. Mm. näin: ”Espoo ei lennätä tänä vuonna taivaalle perinteisiä uudenvuoden raketteja, vaan loihtii niiden sijaan näyttävän laser-show’n – ensimmäisenä kaupunkina Suomessa.”

  3. Minsku kirjoitti:

    Ei ole uuden vuoden juhlafiilistä ilman raketteja! Ymmärrän, että erityisesti tiuhaan asutuilla kaupunkialueilla rakettien ammunnasta on enemmän haittaa kuin maaseudulla, on useampia lemmikkejä asunnoissa ja vähemmän tilaa ampua (mikä usein johtaa vaaratilanteisiin). Kaupungeissa usein järjestetään uuden vuoden tapahtumia, jotka tuovat juhlafiilistä. Entäs me muualla asuvat? Täällä ei järjestetä yleisötapahtumia, itse pitää ilotulitus yms järjestää. Täällä maaseudulla rakettien ampuminen ei ole minkään sortin ongelma. Lemmikkimmekään eivät reagoi mitenkään ilotulitukseen, en sitten tiedä mistä se johtuu. Mielestäni rakettien kieltäminen menee kyllä jo yli kansalaisten holhoamisessa, olisi todella sääli jos rakettien ampuminen kiellettäisiin!

  4. mari kirjoitti:

    Jos kaupat maksaa virvoitusjuomaveroa hedelmistään puristamasta mehusta.
    Diesel autot kielletään (luonnonsuojelun nimissä) tulevaisuudessa. Yksityisautoilu on monen ainoakeino päästä töihin maaseudulla. Autoilua myös verotetaan, polttoaineita verotetaan…
    Karkit ja alkoholi on lisäverotettuja.

    Miksi raskasmetalleja saa ostaa ja räiskiä taivaalle? Ainakin niiden verotus pitäisi olla +150% isompi.
    Ihan vastaava poru oli tupakoinnin kiellosta sisätiloissa aikanaan.

  5. Overwalker kirjoitti:

    Pakko sanoa, että ei se rakettien kielto sen enempää holhoamista ole, vaan kaikinpuolin järkevää aiempaan kommenttiin liittyen. Esim pääkaupunkiseudulla rakettien aiheuttamien pienhiukkasten vuoksi ilmanlaatu heikkenee merkittävästi ja päästöjä syntyy. Lisäksi nämä mainitsemasi vammat jotka syntyy raketeista, kuluja ja pysyviäkin haittoja syntyy. Lisäksi esim Kiinassa ilotulitteiden tuotanto ei todellakaan ole eettisimmästä päästä, työ on vaarallista ja tehtaita räjähtelee. Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä ja itselle tärkeimpänä on Pelkäävät eläimet! Oma koira pelkää kuollakseen, tärisee hervottomasti ja stressireaktio kestää vielä uudenvuoden jälkeenkin ja siktä palautuminen. Puhumattakaan siitä, että ihmiset eivät noudata sääntöjä vaan räjäyttelevät ennen ja jälkeen uudenvuoden, jolloin pahimmillaan saa ainakin viikkoa ennen ja jälkeen koiralenkeillä pelätä koska taas räjähtää. Lisäksi metsäeläimet ja muut lemmikit pelkäävät. Olisi varmasti silmiä avaavaa näille raketti-ihmisille näyttää miten paljon eläimet pelkäävät. Jos rakettien räjäytys oikeasti rajoittuisi siihen iltakuuden jälkeen uudenvuodenaattona, olisi se vielä jotenkuten ok jos siihen voisi luottaa. Mutta yksityiskäytössä olevia raketteja räjäytellään tuon tuosta eikä säännöt toimi. Hyvä että aiheesta keskustellaan ja ehkä joskus päästään vielä eteenpäin!!!

  6. Seija kirjoitti:

    Jos raketittien myynti kielletään lakialoitteen seurauksena, tämä on varmasti yhtä järisyttävä juttu kuin aikoinaan tupakoinnin kielto esim julkisilla paikoilla. Kyse on kuitenkin aivan samoista vaaroista, raketit aiheuttavat ympäristön saastuttamista, veronmaksajille tulee kallliiksi se, että rakettien typerästä käsittelystä aiheutuneet vammat hoidetaan julkisen terveydenhuollon piikkiin jne. Lisäksi kaikki muut jo medioissa moneen otteeseen luetellut seuraukset sydän- ja verisuonisairaille, astmastikoille, koti- ja luonnoneläinten peloille jne….Uskoisin, että kymmenen vuoden kuluttua ällistellään tätä ilotulitteiden aikaa samoin kuin nykyään sitä, että ennen vedettiin röökiä busseissa, junissa, ravintoloissa, kodeissa….Asenteiden muutos ei aina käy kivuttomasti.

  7. Satsis kirjoitti:

    Myös laser-show voi olla haitallinen mm. migreenikoille, tästäpä ei tunnuta puhuttavan mitään. On ihan mahdotonta miellyttää kaikkia ja jatkuva asioiden kieltäminen/leikkaaminen/hintojen nostaminen ei voi olla ratkaisu. (Joillain alaikäisilläkin on rahaa ja toisaalta taas kaikilla täysi-ikäisilläkään ei sitä ole). Vaikka ilotulitukset on itselleni ns. ihan sama, ottaa päähän jatkuva asioiden kieltäminen ja rajoittaminen aste asteelta…

  8. Vilma kirjoitti:

    Miksi ihmeessä kukaan haluaisi itse ampua niitä nuhaisia kissanpieruja kun kaupungit ja muut tahot voisivat järjestää kunnon näyttävät tulitukset? On ihmisillä ankea elämä jos se itse ammuttu ilotulitus tekee uuden vuoden. Järjettömän turhaa ympäristön kuormittamista…

Vastaa