Hae
Monna Treenaa

Vakava raudanpuute – jatkotoimet

Kirjoittelin teille ensimmäisen kerran mun ferritiiniarvoista viime syksynä: Ferritiiniarvot liian matalat! Tämän jälkeen oon yrittänyt hoitaa asiaa eri lääkäreiden kanssa ja eri rautavalmisteiden kanssa. Tammikuussa kävin hyvällä lääkärillä (Esa Soppi), joka totesi mulla vakavan raudanpuutteen. Kerroinkin siitä teille tässä postauksessa: Raudanpuute ilman anemiaa.

Parin kuukauden ajan oon yrittänyt siis syödä todella monia erilaisia rautavalmisteita. Kun tammikuussa kävin Sopin vastaanotolla, hän määräsi mulle vielä yhtä rautavalmistetta. Sovittiin, että syön sitä viikon. Jos maha ei reagoi, tuplaan määrän ja jatkan toisenkin viikon. Jos maha taasen reagoi, otan yhteyttä lääkäriin ja katsotaan mitä voidaan tehdä. No, mun mahahan reagoi samantien.

Tästä syystä Soppi määräsi mut uudestaan labrakokeisiin ja sanoi, että nyt kirjoitetaan sulle lähete rautainfuusioon, mutta ennen infuusiota on otettava arvot. (Infuusiossa laitetaan rautaa suoraan suoneen.) Kävin taas Synlabissa ottamassa uudestaan arvot tällä viikolla. Tässä mittauksessa multa katsottiin ferritiiniarvojen lisäksi myös d-vitamiiniarvot, ne oli silloin syksyllä 79, kun 75 on viitearvojen alaraja. Sain uusien labrakokeiden tulokset ja ferritiini oli tippunut entisestään. 🙁 Nyt se oli 25. D-vitamiini taasen oli noussut ja oli nyt 109.

Seuraava steppi on sitten se infuusio. Mä toivon todella, että se auttaisi ja mun olo paranisi ja virkistyisi tästä. Haluaisin myös, että mun aivot toimis taas kunnolla ja normaalisti. Ettei mun tarttis jokaista asiaa miettiä pitkään, että mitenhän tää juttu nyt menikään. Tai jutellessa ihmisten kanssa kysyä aina, että ”oonkohan mä kertonut tästä ja tosta jo sulle”.. Haluaisin myös, että turvotus vähenisi ja leposyke hidastuisi.

Ainoa mikä tässä asiassa nyt vähän ketuttaa on se, että ainakaan täällä pääkaupunkiseudulla julkiselle puolelle ei oteta vastaan lähetettä insfuusioon, jos potilaan hemoglobiini on yli 120. Mulla se on 147. Tarkoittaa siis sitä, että nyt kaikkien mahdollisten autonkorjausmaksujen ja Geren jalkaleikkausmaksujen jälkeen mulla pitäis taas olla jostain repäistä sellainen 600-800€, että pääsisin yksityiselle puolelle infuusioon. Mutta meinaan sen jostain repäistä, koska haluan itteni kuntoon nyt. En jaksa lähteä mihinkään monien kuukausien taistoon.

Laitan tähän vielä mitä oireita alhaisesta varastoraudasta voi tulla:

 • masennusta
 • painon nousua
 • keskittymisvaikeuksia
 • sydämentykätystä
 • iho-ongelmia
 • kovaa väsymystä, johon ei lepo auta
 • muistin pätkimistä
 • huimausta
 • hermostuneisuutta
 • palan tunnetta kurkussa
 • nopeutunutta leposykettä

Monet ravitsemushoitoihin perehtyneet lääkärit on siis sitä mieltä, että viralliset ferritiinin alaviitearvot on liian matalat. On olemassa tieto, jonka mukaan ferritiiniarvojen tulisi olla vähintään 50, jotta immuunijärjestelmä toimii normaalisti. Tämän mua hoitaneen lääkärin mukaan naisella ferritiinin optimi on noin 70, hän sanoi myös, että 100 on jo oikein hyvä. Viitearvojen mukaan naisella ferritiiniarvo 150 on se ”maksimi”.  Mulla tämä arvo on nyt siis 25.

Tässä vielä tällainen pieni faktapläjäys:

Raudanpuutteen on tutkittu lisäävän myös todennäköisyyttä kilpirauhasen vajaatoiminnalle. Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa aineenvaihdunnan hidastumista, jonka voi huomata väsymyksenä, ummetuksena, ihon kuivumisena ja painon nousuna. Kilpirauhasen optimaaliseen toimintaan tarvitaan myös mm. nimeenomaan rautaa. Jos rautavarastot on tyhjät, vaikuttaa se myös kilpirauhasen toimintaan. Tämä on yksi syy sille, miksi raudanpuute-anemian ja kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet on niin samankaltaiset.

Lähteet postaukseen: www.raudanpuute.fi, www.ruohonjuuri.fi, www.kaleva.fi,


Mä oon todellakin väsynyt olemaan väsynyt.

Monna

37 kommenttia

 1. Ninni kirjoitti:

  Tämä on kyllä mielenkiintoinen juttu tämä ferritiini. Itselläni huomattavasti arvot alemmat kuin sinulla, hb 120 ja ferritiini 19, mcv matala eli todellinen raudanpuute löytyy. Oiretta löytyy mutta toisaalta sitä on hankala eritellä mikä on oikeasti raudanpuutteesta johtuvaa ja mikä taas väsymyksestä ja stressistä.. Suht ok koen kuitenkin pärjääväni, mikå tietysti on se pääasia. Mielenkiintoista on tuo että sinulla tbl rautaa käskettiin tuplata, kun itse olen saanut tiedon että tutkimusten mukaan ihannemäärä per vrk olisi 40-80mg ja aamulla otettuna kerta-annoksena. Jos ottaa kahdessa osassa niin aamulla otettu annos salpaa ilta annosta hepsidiinitasojen noustua ja noin isolla annoksella 200mg ei seuraavankaan aamun annos ota imeytyäkseen hepsidiinin ollessa vielä koholla. Jos kyseessä siis 100mg tbl.. Mutta juu, kinkkinen asia erityisesti koska kaikki lääkärit reilusti eri kannalla tuon asian suhteen. Ja ulkomailla lääkäreiden näkemys aivan eri.. Toisaalta, aniharvoilla, hedelmällisessä iässä olevilla naisilla on ferritiini edes yli 30 johtuen kuukautisista, itsellä ei ainakaan yhdelläkään ystävällä tälläisissä lukemissa jotka ovat siis tarkistuttaneet.. Mutta koitan itse myös saada tason korjautumaan hitaasti, pienellä oraalisella annoksella, saisi nähdä onko eroa oloon.?

  • Monna kirjoitti:

   Näinhän se on mielenkintoinen. Myös se pitää muistaa, että kaikki ei oirehdi raudanpuutteesta samalla tavalla. Myös joku toinen voi olla herkempi reagoimaan kovaan väsymykseen tai stressiin. 🙂 Ne sitten kaikki yhdistettynä, voi joku toinen olla maan kolossa ja toinen selvitä suht ok fiiliksellä.

   Okei, mielenkiintoinen juttu tuo, että jos rautaa ottaa kahdesti päivässä, se huonontaisi toisen annoksen tehoa. Toisaalta, olen kuullut, että esim. joka toinen päivä syötynä rauta imetyis paremmin kuin päivittäin.

   • Ninni kirjoitti:

    Juuh juurikin näin oon kans ite ajatellut , eli joko joka toinen päivä e 100mg tai sitten joka aamu se 50mg – 80mg about, jonka keho pystyy vielä vastaanottamaan vrk sisällä. ?

 2. Kiia kirjoitti:

  Mulla on ollut samaa vaivaa ja tankkasin aikoinaan obsidania kahdesti päivässä c-vitamiinin kera niin kauan, että ferritiini oli yli 100. Sen jälkeen oon joutunut syömään obsidania yhden tabletin joka toinen päivä, jotta ferritiini ei laskisi.. oon kuitenkin ollut tässä muutaman viikon tosi väsynyt ja kappas, ferritiini ”vaan” 80. Eli mulla tulee oireita pienestäkin heilautuksesta.. Hyvä olo on vasta, kun ollaan yli sadan. Sulla on noilla arvoilla varmaan ihan hirveä olo! Mulla oli pahimmillaankin arvot 37 n. kolme vuotta sitten ja silloin oli kamala olo olla. Tsemppiä kovasti ja toivottavasti saat apuja ja varastot täyteen!! ??

  • Monna kirjoitti:

   Joo, on tää väsymys ja muistin kanssa pelaaminen aikamoista näillä arvoilla. MITÄÄN en oikeasti muista, ellen kirjoita ylös. Iho on huonossa kunnossa, kynnet lohkeilee ja mahaa ja kroppaa ylipäätään turvottaa. Toivotaan, että infuusio auttais ja sitten saisin ylläpidettyä sitä jollain valmisteella. 🙂 Kiitos tsempeistä!

 3. Tarsa kirjoitti:

  Siis mä oon raskaana ja mulla hemoglobiini 111 ja ferritiini 11 ja mitään ei tehdä… oon niin väsynyt ja poikki mutta ei noi Tk lääkärit mitään tee.. hemoglobiinin pitää olla alle 110 että saa lähetteen äitipolille… ja siis mulla on 111 .. uskomatonta.. nyt ollaan saikulla kun en jaksa olla töissä… en jaksa tehdä yhtään mitään.. ja mulla on kilpirauhasen vajaatoiminta.. stemppiä Monna sulle❤️❤️

  • Hansu kirjoitti:

   Mikset vaan ala ottaa rautakuuria? Ei kai sun mitään lähetteitä tarvi ootella?

  • Karkki kirjoitti:

   Syö rautaa!! Vauva ottaa äidiltä rautaa raskauden loppupuolella ja jos äidillä ei ole mistä ottaa niin vauva syntyy raudanpuutteisena. Kokeile vaikka suihkemuotoinen rauta jonkun hyvän tabletin rinnalle. Itse olen saanut hyvin olon kohentumaan ottamalla raudan yöllä vessassa käynnin yhteydessä, jolloin muu syöminen ei vaikuta raudan imeytymiseen. Tsemppiä!

  • Monna kirjoitti:

   Voi apua sentään!! 🙁 Niin kamala. Sitä paitsi huonoahan tuossa on myös se, että raskausaikana sikiö voi periä äidiltään anemian tai raudanpuutteen ilman anemiaa. 🙁 Koita jaksaa taistella itselles aika äitipolille!!

   Noista rautakuureista ”omin luvin” kandee ottaa selvää varsinkin kun oot raskaana. Siis ihan turvallinen lisähän rauta on yleensä, mutta raskausaikana mä ainakin tarkistuttaisin asian joltain lääkäriltä ensin. <3 Tsemppiä sulle!!

   • Laura kirjoitti:

    Olen samaa mieltä Monnan kanssa lääkärin konsultoinnista ennen omatoimisia rautakuureja. Jokaisen yksilöllinen tilanne tulisi kartoittaa kunnolla, eikä vain tuijottaa yhtä tai kahta veriarvoa. Itselläni hemoglobiini laahasi pitkään mykoplasmasta toipumisen jälkeen 100 tienoilla ja olo oli todella voimaton ja omituinen. Kun se ei lähtenyt nousemaan normaalisti, halusi lääkäri ottaa vielä tarkemmat kokeet ennen rautakuurin aloitusta. Näissä ferritiini arvo oli 151. Eli tässä tapauksessa raudan lisätankkaus olisi ollut haitallista, jopa vaarallista. Omalla kohdallani erikoisten veriarvojen syyksi selvisi lopulta perinnöllinen sferosytoosi eli synnynnäinen anemia, jossa perna tuhoaa punasoluja tavallista enemmän, aiheuttaen jatkuvan alhaisen hemoglobiinin ja tavallista korkeamman ferritiinin (minulla hb normaaliarvo pyörii 117-120 ja ferritiini 150 alueilla). Oma sairauteni on harvinainen ja raudan ylivarastoituminen epätavallista, mutta hyvä esimerkki siitä, että arvojen muutoksen perimmäinen syy olisi hyvä pyrkiä aina selvittämään, jotta tilannetta voidaan hoitaa oikein. Voimia kaikille! ❤

 4. HM kirjoitti:

  Mulla kanssa raudanpuute ilman ameniaa. Onneks ferrodan sopii, mutta en voi ottaa aamulla kun sotkee kilpparilääkitystä. Joten päiväĺlä otan. Muistathan, että esim kalsium, kofeiini, viljat ym huonontaa imeytymistä? Tsemppiä sinne! Samoissa lukemissa mennään. P.s.tiesithän, että raudanpuute voi myös periytyä lapselle? Eli kantsii lapsi testata myös!

  • Monna kirjoitti:

   Joo, noi huonontavat oli tiedossa. Se on kyllä ihan pyllystä 🙁 Pitää tosi tarkkaan miettiä, että milloin voi syödä tai milloin voi juoda kahvia tms.. Mutta nyt toisaalta en joudu miettimään, kun mikään ei sovi. Ja vitsi toi lapsiin periytyvä juttu!! 🙁 ÄH!! Luin tosta kans jostain. Pitää varmaan jossain välissä siis Emmakin testata.

 5. Emma kirjoitti:

  Mulla kilpirauhasen vajaatoiminta ja arvot heitelleet viimeaikoina. Olen myös raskaana ja ollut äääärimmäisen väsynyt ja heikkovointinen. Hb 104 ja ferritiini 9. Kappas, että on olo ollut väsynyt. Kävin 5 päivää sitten rautatiputuksessa (johon luojankiitos sain lähetteen!) ja vielä ei ainakaan olossa ole muutosta. Mielenkiinnolla odotan reilun viikon päästä olevia labroja mihin arvot ovat liikkuneet ? Tämä on parasta, että tästä aiheesta puhutaan ja ihanaa, että sinäkin tämän otit esille, sillä julkisessa terveydenhuollossa pelkän hb:n tuijottaminen on niin arkipäivää.

  • Monna kirjoitti:

   Ihanaa, että oot saanut lähetteen! Tosi hienoa! Se on kyllä ihan paras juttu, että raskaana olevia hoidetaan. Ainakin jossain paikoissa. 😉
   Toivottavasti sulla olo pian kohenee! Ja joo, on tosi hyvä, kun tästä on alettu nyt kirjoittamaan ja puhumaan! Ehkä pian päästään siihen tilanteeseen, jossa tää ei oo enää ”muotijuttu”. 😉

 6. Laura kirjoitti:

  Mä olen aina kärsinyt anemiasta ja varsinkin heikoista rautavarastoista. Tuskaa oli raskauden aikana, jolloin sekä varastot että hemoglobiini vaan laskivat, vaikka söin rautaa kaksi kertaa päivässä. Pääsin onneks infuusioon julkiselle siinä vaiheessa, kun hemoglobiini oli 88. Näin jälkikäteen en ymmärrä miten olen pystynyt tekemään töitä normaalisti, koska olin niin väsynyt, että menin käytännössä nukkumaan heti työpäivän jälkeen ja nukuin usein aamuun asti. Kai sitä ajatteli, että raskaus ei ole sairaus ja on vain kestettävä se väsymys. Infuusion jälkeisenä päivänä oli jo ihan uudestaan syntynyt olo. Oli ihan mieletön tunne kun ei enää väsyttänyt koko ajan. Eli vaikka se infuusio onkin kallis, on se musta joka pennin arvoinen ja ottaisin sen kyllä jatkossakin vaikka se pitäisi maksaa omalla rahalla.

  • Monna kirjoitti:

   Ihana kuulla, että sait infuusion!! Ja ihana myös kuulla, että se helpotti heti oloa! 🙂 Tota mäkin odotan, että ei ihan koko ajan väsyttäis. Varsinkin ne iltapäivästä alkavat iltaan asti jatkuvat väsymykset on niin hurjia, että tekis mieli nukahtaa olkkarin lattialle.

   Ja siis toi on totta! Vaikka se infuusio on kallis, se on niin hyvä satsaus omaan hyvinvointiin!

 7. Nanna kirjoitti:

  Mulla on kilpparin vajaatoiminnan lisäksi kaikki nuo mainitsemasi oireet. En päässytkään silloin siihen ferritiinin mittaukseen kun piti. Olen vain syönyt rautaa. Jotenkin tuntuu masentavalta että saa varmistuksen alhaiselle ferritiinille ja sitten vielä pitää taistella sen asian kanssa että joku lääkäri uskoo ja laittaa lähetteen infuusioon. Ja vaikka olisikin lähete niin siltikään sitä ei kaikkialla saa.

  • Monna kirjoitti:

   Joo, toi on just perseestä, että sitten kun saa vahvistuksen sille alhaiselle ferritiinille, joutuu alkaa käymään sitä taistelua. Kuka uskoo, kuka laittaa lähetteen jne.. 🙁 Mutta tsemppiä Nanna sulle! <3

 8. Satumaa kirjoitti:

  Mulla on ferritiini 25 ja hb 114. Voin kertoo et elän sellasessa sumussa ettei järkee. Edellispäivänä unohdin et olin just jutellu työkaverille kun hän tuli töihin. Niinpä tervehdin häntä viiden minuutin päästä uusiks ja hän ihmetteli et etkö muista et just juteltiin!
  Kivasti muisti pätkii tällee kolmekymppisenä!
  Oon syöny nyt 3 kk rautalisää..
  Tsemppiä sulle ❤️

  • Monna kirjoitti:

   Ouh.. 🙁 Toi on ihan kamalaa! Mä kanssa unohdan koko ajan asioita, en myöskään meinaa muistaa joidenkin nimiä tms.. Siis asioita, joita on ennen todellakin muistanut!
   Toivottavasti sulla pian alkaa arvot kasvamaan. <3 Tsemppiä siis sullekin!

 9. Saara kirjoitti:

  Sanoiko Soppi tosiaan, että optimi arvo on tuon 70? Monille on nimittäin sanonut, että tulis olla yli sata.

 10. Jenna kirjoitti:

  Sain ravitsemusterapeuttikollegalta vinkin. Jos rautalisän ottaa harvemmin ku kerran/vrk niin vaste on parempi. Johtuu siitä että sellanen peptidi kuin hepsidiini säätelee raudan imeytymistä (estämällä). Kun elimistö saa rautaa, niin hepsidiinitasot nousee, jonka jälkeen raudan imeytyminen ei ole enää niin tehokasta. Kun lisän ottaa joka toinen päivä, niin hepsidiinitasot ehtivät laskea ja imeytyminen on taas tehokkaampaa. Ja imeytymätön lisähän ei nosta pitosuuksia, ainoastaan aiheuttaa mahaoireita. Huonoiten rauta imeytyy jos sitä napsii pitkin päivää. Maltoferiä voi nauttia myös ruoan kanssa. Tässä vielä lähde https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/29032957/

  • Monna kirjoitti:

   Hei kiitos tästä! Mä oon joskus aiemminkin kuullut tästä, että jos ottais esim. joka toinen päivä, niin imeytyis ehkä paremmin. Tota vois ehkä vielä testata. Se on kuulemma myös mahalle vähän helpompi vaihtoehto.

 11. Hansu kirjoitti:

  Täällä ferritiini oli 14. Nyt kans rautaa tankattu jo monta kk ja menen jossain vaiheessa uudestaan verikokeisiin. Kävin julkisella puolella lääkärissä ja vaadin noita ferritiini arvojen mittausta. Kuinkahan monella naisella tää on? Itelläkin 4 raskautta joissa kaikista voimakas pahoinvointi ja vuoden imetys että ei ihme jos rautavarastot hupenee.

  • Monna kirjoitti:

   Se on kai niin, että naisilla joilla on runsaat kuukautiset ja synnytys (tai monikossa) takana, on helposti alhaiset ferritiiniarvot. Jossain maassa (oliskohan ollut Ranskassa) synnytyslaitoksella mitataan ferritiinit ja annetaan samantien infuusio, jos varastoarvot alhaiset.

 12. JI kirjoitti:

  Ihanaa, että oot ottanut tän aiheen mukaan blogiisi ja tuot tietoisuutta ihmisille sekä annat vertaistukea ja näytät meille alhasesta ferritiinistä kärsiville, ettei olla ainoita! ❤️ Saan enää silmien pyöritystä osakseni, kun mainitsen jollekin tutulle väsymykseni ja nivelkipuni ja liitän samaan keskusteluun rauta-arvoni. Olen nyt kuudetta vuotta joko raskaana tai imettävä. Tuorein vauva on nyt 7kk. Kolmen pienen lapsen äidin kuuluu kuulemma olla jatkuvasti väsynyt (ei todellakaan!), eikä rauta-arvot kuulemma vaikuta siihen mitenkään. Pahimmillaan ferritiinini on ollut 7 ja hb tuolloin 96. Mutta kun pääsin ylös sängystä, niin enpä mä mitään tankkauksia tarvinnut ? anemia mulla on ollut kohta 20v ja voi jehna, jos vaan joskus tulisi se aika kun ei olisi jatkuvasti väsynyt ja joka nivel ei särkisi! Kaikki mahdolliset oon tehny, jotta saisin veriarvot paranemaan, mutta ehkäpä mun kroppa vaan on luonnostaan vähän nihkeä vastaanottamaan rautaa. Monen näköisissä testeissä oon käynyt, mutta mitään syytä ei ole löytynyt. Kovat toiveet kuitenkin on että sitten kun imetykset loppuu ja kroppa palautuu, niin myös veriarvot paranisivat.

  Kovasti tsemppejä sulle, että saisit omaan vaivaasi apua ja energinen olotilasi normalisoituisi! ❤️

  • Monna kirjoitti:

   Joo, ei se niin mene että pikkulasten vanhempien ”kuuluu” olla väsyneitä. Toki katkeavat yöunet jne vaikuttaa, mutta ei se oo syy sille, että olis aina ja koko ajan aivan loppu.

   Kiitos ja tsemppiä myös sulle sinne! <3

 13. Tuuli kirjoitti:

  Mä olen ihmetellyt miten pystyt treenaamaan raudanpuutteessa? Itsellä ferritiini 14, kontrollissa parin kk rautatankkauksen jälkeen 15. Ei mitään toivoa tehdä lihasvoimaa… kävely, tanssi,lempeä jooga sujuu ja niistä saa vähän energiaa. Miten menkat? Kierukka esim. ja fyysinen rasitus minimiin, ja vasta sitten hikijumppaa kun arvot nousussa.

  • Monna kirjoitti:

   En mä jaksakaan treenata samalla tavalla kuin ennen. Ennen mä treenasin 5 kertaa viikossa ja intoa ja energiaa siihen löytyi. Nyt en jaksa. Välillä on energisempiä viikkoja, kun jaksan mennä ja sitten on paljo niitä kun en jaksa. Lihasvoimaa kyllä on, mutta ei samalla tavalla kuin ennen. Isoilla painoilla en jaksa treenata, kehonpainolla ja kahvakuulalla. 🙂

 14. Sanna kirjoitti:

  Hyvä kun tuli eksyttyä tähän postaukseen. Itellä on aina ollu hb sadan kieppeillä, 9 vuotta sitten otettiin ferrit arvo levottomien jalkojen vuoksi joka oli 5. Ei sitä mitenkään sen enempää seurattu.
  Vuosi sitten jouduin toimenpiteeseen, jossa vuodin verta 900 ml ja lähtö tilanteessa hb 111. Leikkauksen jälkeen 83. Ei mulle edes ehdotettu muuta kun rauta kuuria eikä mitään kontrolleja. Olihan se olo loppuvuodesta 2017 vähä voipunut, mutta oon varmaan jo niin monta vuotta ollut kroonisesti väsynyt ettei se enää tuntunut missään ?

  • Monna kirjoitti:

   Voih. 🙁 Toi on myös oikeasti aika kamala fiilis, kun sitä tottuu siihen väsymykseen niin, että ei mitään energisempää oloa enää kaipaakaan. Mä muistan niin selkeästi vielä sen ”energisen Monnan”, että mä tiedän sen olevan mahdollista. Mulla väsymys paha oire, mutta vielä sitäkin pahempi ja työelämää hankaloittava on se muisti, joka pätkii todella pahasti.

 15. Ninni kirjoitti:

  Heippa!
  Mitä tuo käynti maksoi Esa sopilla?
  Kiitos, jos viitsit vastata! 🙂

 16. Susanna kirjoitti:

  On kyllä käsittämätöntä toimintaa. Mittautin omat arvoni, ferritiini 28. Lääkäri ei ollut moksiskaan, vaan käski syödä terveellisesti. Oireet ovat äärimmäiset hankalat minulla, väliin tuntuu ettei jaksa edes elää. Siis olen niin voipunut ja loppu. Nyt sitten ollaankin töistä pois uupumis/ ahdistus- diagnoosilla. Mutta rauta- arvoihin ei puuttunut 3 lääkäriä. Ovat viite- arvojen sisällä ja sillä siisti.
  Otin asioista selvää ja hakeuduin ilona ritolan sivuille ja huokasin helpotuksesta. Miten kattavat sivut ja niiiin asiaa. Löysin sivuilta kaikki oireeni ja todella hyvää/ tutkittua faktaa. Arvostan.
  Otin yhteyttä ilonan klinikkaan ja pääsin keskustelemaan tilanteestani ja olivat siellä sitä mieltä heti että arvo 28 tarkoittaa sitä, että varastorauta on täysin loppu. Ja tilanne on vakava raudanpuute. Nyt alkaa rautakuuri ja toivon kovasti että toimii ja saisi itsensä kuntoon. Lääkäri kehoitti ottaa hyvin rauhallisesti liikunnan suhteen näin alhaisilla arvoilla, lähinnä ulkoilua ja kevyttä venytystä/ joogaa. Raudan täytyy antaa imeytyä nyt kaikessa rauhassa ja keskittyä siihen prosessiin.
  Pitäkää pää kylmänä ja ottakaa asioista selvää, siskot!!! Itse olen taistellut erinäisten oireiden kanssa jo 4 vuotta. Väliin on tuntunut, miten pää kestää tän kaiken kun aina vain paha olla. Itse en ole synnyttänyt, mutta takana kestävyysurheilu suurina määrin yhdistettynä kasvisruokavalioon…. Ei siis mikään paras mahdollinen aisapari.
  Toivon kaikille parasta mahdollista ja paljon voimaa!

Vastaa