Hae
Monna Pursiainen

2 kk sitten rautainfuusio – miltä tuntuu nyt?

Marraskuussa 2018 multa löytyi verikokeista alhainen ferritiiniarvo. Arvo oli tuolloin 30. Virallisten viitteiden mukaan viitearvojen sisällä, mutta asiaan perehtyneiden lääkäreiden ja asiantuntijoiden mukaan alle 50:n arvo on jo erittäin huono ja aiheuttaa oireita. Monien lääkärien mukaan jos arvo on alle 70 voi koviakin oireita olla. Rautainfuusio on toimenpide, johon kovinkaan moni lääkäri ei vielä tuosta noin vaan kirjoita lähetettä. Moni lääkäri pitää myös koko ferritiini-asiaa höpötyksenä ja trendi-ilmiönä. Se on oikeasti raivostuttavaa!

Mulla pahimmat oireet oli kova väsymys, unohtelu, muistin pätkiminen, aivosumu, ihon huono kunto, pöhöttynyt olo, alavireinen fiilis, leposyke korkea ja hengästyminen jopa omissa kotiportaissa (rivitalon portaat alakerrasta yläkertaan), sekä pala kurkussa.

Pääsin asiantuntevalle lääkärille tammikuussa, josta lähdin kotiin vakava raudanpuute ilman anemiaa -diagnoosin kanssa. Sain ohjeen, että kokeilisin muutamaa eri rautavalmistetta suun kautta, mutta koska mun suolisto ei ollut hyvässä kunnossa, en pystynyt syömään mitään valmistetta. Maha meni sekaisin, todella kipeäksi jne.. Palasin lääkärin luokse ja sain lähetteen rautainfuusioon. Infuusio-aika mulle saatiin maaliskuun lopulle. Odotin innolla ja myös vähän epäillen, onko siitä kalliista toimenpiteestä hyötyä. Halusin kuitenkin yrittää, olo oli niin kamala.

Voit lukea mun aiemmat kirjoitukset aiheesta:

  1. Ferritiiniarvot liian matalat!
  2. Raudanpuute ilman anemiaa.
  3. Vakava raudanpuute – jatkotoimet

Ennen infuusiota multa mitattiin vielä uudestaan raudan varastoarvot ja lukema oli tippunut entisestään. Infuusioon mennessäni mun ferritiiniarvo oli 25. Sain 500mg ferinject -nimistä lääkevalmistetta suoraan suoneen Terveystalossa. Infuusion jälkeen mulle sanottiin, että pari-kolme päivää voi olla lihassärkyä, kuumetta, vatsakipuja, päänsärkyä. Ne on yleisimmät sivuvaikutukset. Mulla ei näistä sivuvaikutuksista tullut mitään, ainoastaan seuraavana päivänä sellaisia kuumia aaltoja.

Nyt kun infuusiosta on pari kuukautta huomaan vaikutukset. Mitään pikaparantumista mulle ei tullut. 😀 Olin kuullut, että joku tuntee eron olossaan jo seuraavana päivänä infuusiosta. Mutta olin myös lukenut, että keho pystyy käsittelemään suoneen tulleen lääkevalmisteen kuitenkin vähän hitaammin kuin 24h:ssa. Moni lääkäri sanookin, että rautainfuusiosta menee n.2-6 viikkoa ennen kuin vaikutukset alkaa näkyä ja tuntua. Sitten on vielä sekin mahdollisuus, että yksi infuusio ei auta. Jos raudanpuute on jatkunut elimistössä pitkään, ei välttämättä ole apua yhdestä infuusiosta.

Mulla lääkäri arvio raudanpuutteen olleen suhteellisen lyhytaikaista ja siksi myös arvioi, että yksi infuusio riittää. Mulla ei ollut ennen raskautta mitään niistä oireista mitä mulla oli nyt viimeisen vuoden ajan. Kävin vapun jälkeen kontrollikäynnillä mittauttamassa ferritiiniarvot ja arvo oli noussut upeasti! Nyt se on 108! Oon todella iloinen ja huomaan oikeasti oloni kohentuneen. Myös kotiväki huomaa sen. 😉 En oo kuulemma enää niin väsynyt ja huonotuulinen. 😀 Haha! Nyt naurattaa joo, mutta silloin ei naurattanut.

Oon huomannut, että olo on oikeasti energisempi. Kun aiemmin oli pakko kesken työpäivää ottaa päikkärit, että jaksaa keskittyä töihin – nyt lähden mieluummin pyörälenkille. Mun muisti pelaa taas, enkä unohda jatkuvasti kaikkea. Mun iho on paremmassa kunnossa ja pöhötys on poissa. Oon virkeämmän näköinenkin. 🙂 Se palantunne kurkusta hävis jo viikon kuluttua infuusiosta.

rautainfuusio

Tiedän, että siihen ettei rauta imeydy ravinnosta on oltava jokin syy. Mulla syy löytyy suolistosta ja IBS:stä. Tän infuusio-asian rinnalla oon hoitanut mun maha-asioitani myös kuntoon. Suoliston bakteerikanta voi uusiutua ja IBS-oireet voi vähentyä. Pitää vaan syödä siten miten se oma keho vaatii. Infuusioissa ei oo rahaa käydä puolen vuoden välein. 😉 Mulla koko tähän ferritiinihommaan on mennyt rahaa n.1000€. Infuusio itsessään maksoi Terveystalossa 500€. Lisäksi parit lääkärikäynnit a 150-170€. Eli n. tuhat euroa on mennyt. Mutta se on täysin ok, koska nyt tiedän ettei raha oo mennyt hukkaan.

Yle Akuutti ja toimittaja Taru Tikkanen teki musta myös jutun, joka julkaistiin tänään torstaina. Jutussa on haastateltu myös kahta asiantuntijaa. Mielenkiintoinen juttu. Tästä pääset siihen!

Monna

6 kommenttia

  1. Suolikamu kirjoitti:

    On vilpittömästi mukava kuulla, että olet saanut avun tähän kyseiseen vaivaan. ? Itselläni IBS ja IBD, haavainen suoli tiputti viime vuonna varastoraudan arvoon 10. Mitään ei kuitenkaan tehty, koska hb normaali. Ymmärrän rautatiputusten korkean hinnan, mutta on outoa kuinka eri tavalla lääkärit suhtautuvat asiaan. ?

  2. Anne-Maria kirjoitti:

    Heippa! Mulla todettiin joulukuussa 2018 (verenluovutuksen yhteydessä) alhainen hb 104, jota kävin uudestaan seuraavalla vkolla mittauttamassa. Silloin hb 98 ja lähete verikokeeseen. Hb 96 ja ferritiini 3! En silloin tajunnut koko ferritiinistä mitään, mutta sittemmin jotain siitä lukenut. Syykin löytyi:minulla todettiin vatsan tähystyksessä keliakia. Nyt oon syönyt rautaa 6 kk ja ollut täysin gluteenittomalla ruokavaliolla 2 kk ja ferritiini 14. Luulin, että se on noussut hyvin, mutta ei varmaan olekaan niin, jos pitäisi olla 50? Tehdäänkö julkisella puolella tuollaisia infuusioita ja milloin sitä voisi vaatia? Alkaa halju olo olla jo osa minäkuvaa,mutta voishan se olla ihan jännää jos jaksaisi taas innostua asioista.. 🙂
    Kiva, että sulla fiilis jo parempi!!!
    -Ansku-

    • Monna kirjoitti:

      Moikka! Suosittelen sulle myös tuota Facebookin Raudanpuute-ryhmää. Kannattaa kysellä siellä! Sieltä saa tosi hyvää infoa! 🙂 Tuosta julkisesta puolesta en osaa sanoa.. ovat todella nihkeitä siellä hoitamaan asiaa.

  3. Susana kirjoitti:

    Minulle ei tullut mieleenkään, että voisin kärsiä raudan puutteesta. Alkuvuodesta aloin miettimään voisiko minulla olla kilpirauhasen vajaatoimintaa ja jopa masennus tuli mieleen. Olen ollut jo vuosia väsynyt, ja kunto niin heikko että sain viime vuonna jopa potkut uudesta työpaikasta kun kunto ei riittänytkään. Viime vuoden aikana alkoi tulla muitakin oireita, naama alkoi kukkimaan, paino nousta ja jalat kipeytyä ylämäkien kävelystä.
    Kuukausi sitten jouduin luuydinnäytteisiin kun muut veriarvot olivat jatkuvasti koholla, ja vetitautia jo epäiltiin. Ei löytynyt veritautia vaan lähes täysin tyhjät rautavarastot. Tunti hematologin tapaamisesta pääsin rautainfuusioon (tämä yliopistollisessa keskussairaalassa), koska refluksitaudin takia en suun kautta otettavia rautavalmisteita pysty syömään. Korkeiden veriarvojen syytä ei vielä tiedetä, mutta voi olla että rautavarastojen täyttyminen laskee ainakin osaa veriarvoista viitearvoihin.

    Mukavaa lukea, miten joidenkin olo on parantunut suhteellisen nopeasti. Itse toivon myös oman oloni paranemista kun en enää edes muista miltä tuntuu kun jaksaa elää normaalia elämää. Hemoglobiini kun on ollut koko ajan vielä viitearvoissa ei lääkäreillekään ole tullut mieleen, että minulla voisi olla raudanpuutetta.

  4. Noora kirjoitti:

    Mulla ferritiini arvo on tällä hetkellä 3 ja olen syönyt rautakuuria jo 3kk eikä näy tuloksia. Lääkäri vain sanoi terveyskeskuksessa, että katsotaan vielä toiset 3 kk. Että se on oikea hoitokeino ja sanoi laittavansa vielä reseptin pahoinvointi lääkkeestä, mikä helpottaisi oksenteluun. Jopa hoitaja oli päivystyksessä sitä mieltä että tarvitsisin rautainfuusion koska en pysy kohta laikaan pystyssä. Ja pitäisi hänen mielestään jo tehdä jatkotoimenpiteitä, mutta lääkäri lähetti vain kotiin. Miten sait lähetteen ja missä päin itse kävit rautainfuusiossa?

Vastaa