Hae
Monna Pursiainen

(Tyrkky)tissit

Kääk! Mulla sydän nyt vähän hakkaa. Pelkään mitä kommentteja postaus aiheuttaa, mutta samaan aikaan haluan kirjoittaa tästä. Aihe on mulle aika herkkä ja oon kokenut siitä teini-iästä asti erilaisia ahdistuksia ja angsteja. Toki myös iloa ja ihanuutta.

Aihe on nimeltään tissit.

Mulle on perinnöllisistä syistä luonto luonut isohkot rinnat. Olin ensimmäinen meidän luokalla ala-asteella, jolla alkoi vähän rinnat kasvaa. En enää muista oliko se kuudennella luokalla vai jopa jo aiemmin. Joka tapauksessa ala-asteella.

Oon kertonut tästä aiemminkin – se herätti jotain luokkakavereissa. Pojat tirskui ja hihitteli, katseli mua leuan alapuolelle hämmentynyt ja kiinnostunut ilme silmissään. Tytöistä suurin osa ei reagoinut millään tavalla, heillä itselläänkin jotain kehitystä oli alkanut tapahtumaan. Muutamat kuitenkin alkoi kiusata mua rinnoistani. Mulla oli melonit, vaikka muilla ei ollut vielä juuri mitään.

Se oli äärimmäisen inhottavaa. Sekä poikien reaktio, että näiden muutaman tytön reaktio. Yritin pukeutua väljiin paitoihin ja aloin työntämään hartioita eteenpäin, että ehkä saisin vähän peiteltyä rintojani. Mua hävetti, miksi just mulla piti alkaa tämä homma ensimmäisenä?

”Teiän tytöllä onkin jo naiselliset muodot”

Yläasteella lapsenomainen pyöreys kropasta alkoi häipyä viimeistä piirtoa myöden. Naiselliset muodot tuli vielä paremmin esiin. Muistan erittäin hyvin erään illan, kun meillä oli kotona äitini ja isäni ystäviä kylässä. Mukavia ihmisiä, mulle ja veljelleni erittäin tuttuja. Ruokapöydässä yksi aikuisista miehistä naureskellen tönäisi kyynerpäällä isääni kylkeen, että ”teidän tytöllä onkin jo naiselliset muodot alkaneet näkyä”.

Muistan kuinka isäni ilme oli todella kiusaantunut. Hän hymähti/mutisi jotain ja yritti ohittaa juuri kuullun lauseen. Mä myös naurahdin kiusaantuneesti. Juttu jäi siihen. Tietysti isäni olis voinut sanoa tälle miehelle, että hei kuule, mun tyttöni kroppa tai sen muodot ei kuulu sulle pätkääkään. Mutta ehkä vielä 80-luvun lopussa sellainen ei olis ollut suotavaa. Toisin kuin tämä letkautus siltä mieheltä.

Yläasteella sain kotibileissä myös kuulla pojilta, että mitä ne haluais mun kanssa tehdä. Olin kuulemma erittäin seksikäs ja kaunis. Se tuntui oudolla tapaa samaan aikaan kehulta ja nöyryyttävältä. Siihen aikaan kuitenkin aloin jollain tapaa rakentaa minäkuvaani, johon alkoi kiinnittyä isona osana mun rinnat.

Onko tissit ainoa juttu mikä mussa kiinnostaa?

Mä mietin joskus lukioikäisenä ja itse asiassa siitä muutaman vuoden eteenpäinkin, että onko mun ainoa kiinnostava kohta mun tissit? Onko se ainoa asia, joka mussa kiinnostaa miehiä? Muistan myös, että harkitsin vakavasti rintojen pienennysleikkausta. Kun aloitin vuonna 2012 elämäntaparemontin ja sen myötä rasvaprosentin pienentyessä myös mun rinnat pieneni, olin siitä tosi iloinen.

Mua on kourittu rinnoista tahtomattani. (#metoo) Mun sukulaistätini on kertonut mun älyni tippuneen rintoihin, mun on kerrottu olevan ”silikonibimbo”, mun rintoja on verrattu lehmän utareisiin, mulle on kerrottu etten näyttäisi lainkaan naiselta ilman rintojani. jne jne…

Toki oon vuosien varrella ymmärtänyt, että ei mun rinnat ole ainoa syy miksi joku on mun ulkonäöstä pitänyt. Eikä se ole ainoa asia mussa, joka kiinnostaa tai on kiinnostanut.

Tyrkyttäminen ja esilletuonti

Kun somen myötä sitten oon saanut aina aika ajoin kuulla, että tuon rintojani esille ja tyrkytän niitä kuvissa, se saa mut vähän jopa surulliseksi. Surullisen fiiliksen se tuo siksi, että mä en oikeastaan voi sille asialle mitään. Jos (ja kun) en halua pukeutua muodot peittäviin kaapuihin ja työntää jatkuvasti hartioita eteenpäin ja seisoa huonossa ryhdissä peitelläkseni rintoja – mun rinnat on esillä.

Mun mielestä on oikestaan tosi väärin, että rinnakas nainen ei voi pukeutua samalla tavalla kuin pienempirintainen nainen. Mä mietin, että olisinko saanut tähän postaukseen tehtyä jotain sellaista kuvakollaasia, jossa mulla olis sama avonainen paita päällä, mikä jollain toisella naisella. Saisin konkretisoitua sen, että miltä sama paita näyttää pienempirintaisella versus rinnakkaammalla.

Jos mä pukeudun avonaiseen paitaan tai mekkoon, mut leimataan tyrkyksi. Tai siis ei vain mua, vaan kaikki rinnakkaammat naiset, jotka haluaa käyttää vaikka v-kauluksella olevia paitoja/mekkoja.

Pidän rinnoistani

Vaikka oli vaiheita ja vuosia, jolloin häpesin rintojani ja halusin niistä eroon, pidän rinnoistani! En edelleenkään kehtaa käyttää kovin avonaisia paitoja arjessa. Juhliessa voin tästä vähän joustaa, mutta silloinkin mietin tarkkaan. Ainoa, jossa en voi rintojani peitellä millään tapaa on uimapuvussa tai bikineissä. Jos siis somessani julkaisen jonkun kesäkuvan uikkareissani, en pysty rintojani peittelemään ellei kuva ole takaapäin tai ellen pidä käsiä puuskassa rintojen päälle.

Mun mielestä on tosi inhottavaa, että tässä(kään) asiassa ei mietitä mikä on se ihminen siellä takana. Niiden rintojen (pienien, suurien ja kaikkien siltä väliltä) takana on ihan oikeita ihmisiä, joilla on tunteet. Jos vain annettaisiin kaikkien kukkien kukkia. <3

Monna

7 kommenttia

  1. Taru kirjoitti:

    En vois enempää samaistua tähän postaukseen. Silikonitissi oli tosi yleinen nimitys mulle yläasteella… Jossain kohtaa tytöt jopa levitti huhua että pidän sukkia liiveissä koska haluan tisseillä huomiota. Ensimmäisen raskauden aikana tissit kasvoi 70F – > 75H. Voi kuvitella mitä imetys yms teki ja jäljelle jäi vain nahkaläpyskät. Pikkuhiljaa näiden kanssa on oppinut elää mutta joka viikko mietin leikkausta.

  2. Tiina kirjoitti:

    Tämä kolahti! Sille ei vain voi mitään, että ihan tavallisista topeista ja t-paidoista tulee ”antavia” kun on suotu rintavarustusta. Piiloon niitä tissejä ei saa ja huomio tuntuu kiusalliselta. Poolopaidassakaan ei haluaisi aina kulkea ja loppupeleissä se niitä vasta korostaakin. Ärsyttää, kun helposti ihmiset ajattelee, että niitä haluaa esitellä tahallaan. Joo ei halua…

  3. Hanna kirjoitti:

    Moikka Monna,

    En oo ennen kommentoinut sun blogia, lukenut toki jo tovin. Nyt on pakko jättää jälki… Todella hyvä postaus, kiitos!

    Mä oon itse normaalikokoinen nainen ja pituuteni puolesta jopa pieni nainen… mutta nää rinnat. Oon jo 11 vuotiaasta asti ollu se melonitissi, isot ryntäät omaava, silikoni- (ja vieläpä blondi-)bimbo. Vain koska Luoja on suonu mulle melko mahtavat tissit.

    Pukeutuminen ei vielkään suoranaisesti ole helppoa etenkään juhliin, kun täytyy miettiä ettei pukeudu liian avonaiseen, kun setämiehet ei enää muualle sitten katsokaan…

    En tiedä mikä mun pointti oli muuta kuin, että täältä löytyy kanssasisar ja isosti ymmärrystä. Sä oot super nainen ja omistat upeet tissit!

  4. Sini kirjoitti:

    Niin aiheellinen kirjoitus, kiitos tästä. Toivottavasti leviäisi mahdollisimman monien luettavaksi.
    Täällä myös isorintainen, muuten normikokoinen, pitkä nainen, eli siis amatsoni, jättiläinen, iso jne.. Kun ne rinnat saa näyttämään jättiläiseltä vaikket olisikaan.
    Ei ole sellaista tilaisuutta, jossa ei tuijotettaisi, kommentoitaisi, kourittaisi, ihan kuin olisin julkista omaisuutta.
    Onnea on hyvä itseluottamus, äiti ja serkku jotka näyttivät pienennyksillään mallia. Ihan kohta saan itselleni sopivat rinnat ja voin pukeutua niinkuin haluan.
    T: 75O

    • Ninnu kirjoitti:

      Mulla on aivan samanlainen kokemus. Rinnat kasvoi 12v tyyliin yön aikana. Niistä pojat kommentoi koulussa, sukulaismies kommentoi samalla tavalla kuin sullekin ja tuntemattomat vanhemmat miehet on kourinu ja huutanu kadulla Pamela Anderssonia kadulla.
      Ennen pidin avonaisempia paitoja mutta en enää osaa.
      Rinnat saa mut näyttämään paljon isokokoisemmalta kun olen koska olen vielä lyhyt. Ennen aina haaveilin leikkauksesta kunhan lapsi on saatu. Nyt on lapsi saatu ja imetetty mutta en ehkä sittenkään mene pienentämään. Rinnat roikkuu enkä niistä pidä mutta ne on kuitenkin osa minua. 75I/J

  5. Jossu kirjoitti:

    Jos on jotain mitä näyttää niin näytä!! Tarkoitan vain että älä turhaan huoli vaan käytä mitä vaatteita haluat! Mulla on pienet tissit ja aina haluaisin suuremmat mutta olen sinut kyllä jo tässä iässä niiden kanssa? On myöskin haukuttu etten ole nainen ollenkaan ku niin pienet tissit ym. Tosin mulla kasvo jo ekana tissit meijän luokalla niin silloin koin sen toisen puolen…mutta luulen et tää kaikki kuuluu vaan elämään mitä ei kannata ottaa niin vakavasti ?
    Ja bikinit näyttävät aina hyvältä oli tissejä enemmän tai vähemmän??

  6. Neiti kirjoitti:

    Hienoa että puhut tästä aiheesta! Itselläni on myös kohtuu suuret rinnat ja se onkin suurin syy miksi haluaisin vähin laihduttaa, rasva kun palaa minullakin ensimmäisenä rinnoista. Olen imettänyt kaksi lasta ja se ei kyllä pienentänyt rintojani niinkuin joillakin, vaan yhtä isot ne ovat edelleen ?
    Tunnistan myös hyvin tuon tunteen ettei halua pukeutua kovin avonaisiin paitoihin. Ihmettelenkin monesti että miksi he, jotka ovat rinnoistaan maksaneet, voivat pukeutua paljastavan min kuin me joilla ne rinnat ovat tulleet kaupan päälle? Tässähän on täysin kyse siitä millainen minäkuva meille on muodostunut. Syynä on varmaankin juuri nämä pienet hetket jolloin olemme kokeneet häpeän tunnetta suurista rinnoistamme..

Vastaa