Hae
Monna Pursiainen

Sokeririippuvuus, eroon makeanhimosta?

Monella meillä (mukaan lukien itseni) meni joulunpyhät ja vähän päälle sokerihuumassa.. Sokeririippuvuus on asia, joka on ihan fakta. Mulla on itselläni oikeinkin pysyvä ja sitoutunut suhde karkkeihin ihan ylipäänsä, mutta nyt vuoden viimeiset päivät, syksyn pimeys, lumettomuus, korona ja ihan kaikki ajoi siihen, että herkut oli kätösessä vähän liiankin usein (lue: päivittäin).

Oon blogissani puhunut useinkin herkuttelusta ja sokerista. Oon opiskellut pt-koulun aikoihin myös ihan erillisen koulutuksen sokerista. Niitä tietoja oon käyttänyt paljon omissa valmennuksissa ja myös toki omassa sokerin käytössä (ainakin ajottain). Mutta kuten moni tietää suutarin lapsella ei oo aina kenkiä ja sokerinhimo on monilla ihan oikea asia. Ei mikään ”heikkous” tms. Sokeri on koukuttava asia, jotkut tutkijat vertaa sitä jopa alkoholiin tai huumeisiin. Sokeriinkin jää koukkuun ja siitä irrottautuminen aiheuttaa oireita.

sokeririippuvuus

Sain ihanan Leenin uuden kirjan ”Eroon makeanhimosta” lahjaksi joulun alla. Tiesin heti, että aion tätä kirjaa alkaa lukemaan joulun jälkeen.  Kirjassa on tosi hyviä pointteja ja armollinen lähestyminen, ei syyllistävä. Kirjassa on mulle tuttuja asioita nimenomaan omien koulutusteni kautta, mutta myös uutta tietoa.

Sokeri stimuloi aivojen mielihyväjärjestelmää. Se lisää dopamiinin tuotantoa ja myös endorfiinin, ne on molemmat mielihyvää aiheuttavia keskushermoston välittäjäaineita. Endorfiinia erittyy myös mm. urheillessa.  Jokin asia, joka stimuloi näitä mielihyvää tuottavia asioita, koukuttaa helposti. Ei siis pidä ajatella, että on jotenkin heikko tai laiska tms, jos ei ihan helpolla pääse eroon sokerikoukusta.

Sokeririippuvuus – miten siitä eroon?

Mä itse aikoinaan tosiaan opiskelin tätä sokeririippuvuus -asiaa ja silloin mulle opetettiin sellainen asia, että kestää 2 viikkoa, kun keho alkaa päästämään irti sokeririippuvuudesta. Tän kahden viikon aikana olisi siis ensisijaisen tärkeää, että kaikenlainen sokeri olisi minimissään. Eikä siis tarkoita vain herkkuja, vaan myös lisättyä sokeria, jota löytyy vaikka ja mistä! (jugurteista, mysleistä, einesruuista jne)

Sanotaan myös, että keinotekoiset makeuttajat (makeutusaineet) pitää yllä sokerikoukkua, koska ne aiheuttaa samankaltaisen reaktion meidän aivoissa, kuin normaali sokeri.

Joillekin sopii tällainen kahden viikon totaalikieltäytyminen kaikista sellaisista tuotteista, missä on yli 5g / 100g sokeria. Joillekin taas sopii se, että vähitellen vähentää sokerin määrää.

Oma sokerinkäyttö

Mä itse en aio tai halua edes kokonaan eroon herkuista, mutta sellainen määrätön ”ahmiminen” on pyllystä. ’Mä oon huomannut, että mulla on välillä sellaista, että syön vaikkapa irtokarkkipussin loppuun, vaikka jo 10:n karkin jälkeen alkaa vähän hiipimään sellainen huono olo…

Silti jatkan karkkien syömistä, enkä lopeta vaikkei enää edes tee mieli niitä.

Kyllä mä sanon, että parhaalta ne herkut maistuu silloin, kun niitä on järjellinen määrä. 😀 Silloin pystyy ihan oikeasti nauttimaan niistä herkkujen mauista. Tällainen sopii ainakin mulle.


Monna <3

Lue myös:Elämäntapamuutos

Vastaa