Hae
Monna Pursiainen

Rautainfuusio alkaa vaikuttamaan?

Nyt on vajaa pari kuukautta siitä, kun mulle tehtiin rautainfuusio. Koko joulukuun ihmettelin ja odottelin, kun mitään apua ei tuntunut infuusiosta tällä kertaa olevan. Jopa vähän pelotti, että menikö mulla A) melkein tuhat euroa hukkaan, jos tästä ei olekaan apua ja B) mikä mua sitten vaivaa, jos olo ei johtunutkaan tällä kertaa alhaisesta ferritiiniarvosta?

Mutta, kuten ekallakin kerralla, kun mulle tehtiin rautainfuusio, mun keholla kesti aikaa alkaa reagoimaan siihen. Jostain luin joskus, että monilla menee jopa 6 viikkoa siihen, että tuloksia alkaa tulemaan. Joillain enemmän, joillain vähemmän. Sen tiesin, että infuusio ei oo mikään ihmelääke, joka samalla sekunnilla suoneen tiputtamisen jälkeen parantaa olon ja kaikki oireet.

rautainfuusio

Mun ferritiini-historia

Jos et ole aiemmin lukenut mun kohdalla tästä asiasta, niin kertaan! 🙂

2018 marraskuussa koin jotain niin suurta väsymystä ja monia muita oireita, kuten muistin heikentymistä, keskittymiskyvyn puutetta, palantunnetta kurkussa jne.. että aloin jo epäilemään omaa mielenterveyttäni. Tein jonkinlaisen masennustestinkin netissä.

Onneksi menin verikokeisiin (Synlabiin ilman lähetettä) ja sieltä selvisi se, mistä olin jo alkanut vähän lukemaan tietoa: mun ferritiiniarvo oli alhainen. Se oli silloin 21. Viitearvojen mukaan naisella pitäisi olla vähintään 30 ja monien lääkärien mukaan mielellään yli 50, jopa 100.

Varasin ajan Terveystaloon. Valitettavasti varasin ajan yleislääkärille, joka ei tiennyt asiasta mitään, sanoi vain ”voi kuule, tämä on vähän sellainen uskon asia”. Vaikka yleensä olen suht kiltti ihminen, kimpaannuin lääkärin väheksyvästä asenteesta, nousin tuolista ylös ja sanoin, että jos tuo on sun vastauksesi asiaan, minä en tästä vastaanotosta maksa penniäkään. Enkä maksanut.

Asiantunteva lääkäri

Tästä oppineena aloin tutkimaan asiaa lisää. Liityin Facebookissa Raudanpuute -ryhmään, jossa oli jo tuolloin lähes 20 000 jäsentä. Sieltä löysin listan lääkäreistä, jotka ymmärtävät asian. Moni heistä oli gynekologeja, hematologeja, sisätautilääkäreitä jne.. Varasin aja Esa Sopille. Sen verran suosittu lääkäri, että ajan sain vasta tammikuulle, mutta jaksoin odottaa.

Soppi totesi mulla saman tien vakavan raudanpuutteen ilman anemiaa. Sovittiin hänen kanssaan, että kokeilen erilaisia rautavalmisteita tietyn ajan. Jos vatsani ei kestä niistä mitään, hän antaa lähetteen rautainfuusioon. Söin niin apteekin valmisteita, kun luontaistuotevalmisteita. Mikään ei sopinut herkälle mahalleni. Sain lähetteen infuusioon.

vuosi infuusion jälkeen

Pari kuukautta ensimmäisen rautainfuusion jälkeen oloni alkoi kohentua. Olin jälleen ”se Monna”, jonka tunsin. Iloinen, jaksava, energinen. Palantunne oli hävinnyt kurkusta, muisti toimi paremmin, en ollut enää niin jumalattoman väsynyt, enkä kiukkuinen. 😉 Vuosi infuusion jälkeen kuitenkin aloin tuntemaan samoja oireita ja väsymys kasvoi. Oli pakko mennä uudestaan verikokeisiin.

Ferritiiniarvo oli tipahtanut jälleen alas. Tiesin, että nyt täytyy tehdä se, mitä lääkäri Esa Soppi oli ehdottanut: hormonikierukka, jotta saadaan kuukautisvuoto vähenemään. Mulla alhaisiin ferritiiniarvoihin syy on ollut siis synnytyksessä menetetty veri (leikkaus), runsaat kuukautiset, sekä herkkä suolisto, jonka kautta rauta ei imeydy hyvin.

Varasin ajan gynekologille Eiran sairaalaan ja mulle laitettiin hormonikierukka. Lisäksi varasin ajan Vilho Aholalle Terveystaloon, koska olin kuullut hänestä hyvää palautetta ferritiiniasioissa ja Esa Sopille ei saanut aikoja.

toinen infuusio

Lääkäri Vilho Ahola laittoi mulle lähetteen rautainfuusioon ja tällä kertaa ”tupla-annoksen”. Marraskuun puolivälissä 2020 mulle pistettiin suoraan suoneen 20 ml Ferinject-valmistetta, joka vastaa 1 000 mg rautaa. Nyt aika lailla 2kk infuusion jälkeen alan taas huomata eron olossa.

Enää ei väsytä ihan niin jumalattoman paljon joka päivä. Muisti pelaa paremmin, oon energisempi, olo on pirteämpi, närästys ja palantunne kurkussa on hävinnyt, katse on kirkas eikä sumea jne..

Nyt, kun mulla on kierukka, joka vähentää vuotoja, pysyy tämän infuusion tuotos sisällä, eikä valu kuukausi kerrallaan ulos. Toivottavasti tää oli viimeinen infuusio, johon joudun satasiani laittamaan. Ja toivottavasti tää asia joskus tulee myös julkiselle puolelle asiakasi, jonka lääkärit siellä ymmärtää, eikä väheksy.

– Monna <3

Lue myös tämä juttu tästä aiheesta, johon mua haastateltiin Yle Akuutin sivuille.

Ja tässä mun aiempia postauksia asiasta:

Ps. Mä usutin myös mun rakkaan ystäväni Lauran verikokeisiin ja ostin hänelle joululahjaksi lahjakortin Puhdin verikokeeseen. 😉 Lauran tulokset voit käydä tsekkaamassa täältä. Ja jos toi verikoe-paketti kiinnostaa, niin tässä tällainen MT Personal Trainingin tarjous: 3 verikoetta

Vastaa