Hae
Monna Pursiainen

Ärtynyt suoli ja muita juttuja :D

Tää on kyllä sellanen kaapista ulostulo-aihe, että hulihuli vaan! 😉 😀

Ärtyneen suolen oireyhtymä.
Kuinka moni teistä on ajatellut kärsivänsä tästä? Tai kenellä tämä on jopa todettu?
Mä olen nyt entistä varmempi, että mulla on tämä.
Tässä otteita terveyskirjastosta:
Ärtyvän suolen oireyhtymä on yleinen vaiva, suomalaisilla sitä esiintyy ainakin yhdellä kymmenestä. Se on naisilla kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä.

Ärtyvän suolen oireyhtymä ilmenee vatsan turvotteluna ja eri puolilla vatsaa tuntuvana kipuna.
Suurelle osalle potilaita yksi häiritsevimmistä oireista on iltaa kohti paheneva vatsan turvotus.

Oireille on tyypillistä vaihtelu. Päivän kuluessa ne voivat olla välillä poissa, välillä vaivaavat tavallista enemmän. Joinakin viikkoina vaivat saattavat olla kiusallisia, muina aikoina niitä on huomattavasti vähemmän.

Mulla on nyt just menossa selkeästi se ”pahempi kausi”. Maha reagoi ihan kaikkeen ja klo 15 jälkeen alkaa turvotus. Ei nyt siis tasan klo 15, mutta joka tapauksessa aamulla ja aamupäivällä maha on vielä ok.
Mulla on aina ollut tosi herkkä maha. Regaoin mahalla vähän kaikkeen. Niin stressiin, suruun kuin jännitykseen. Ja sitten vielä kaikenlaiset ruoka-aineet tekee erilaisia juttuja mahalleni.

Maha reagoi ajoittain tosi paljon herkemmin vaikkapa juureksiin, sipuliin, ruisleipään jnejne.
Ja välillä taas on viikkoja kun se ei inahdakaan, vaikka vetelisin pelkkiä raakoja porkkanoita! 😉
Nyt meinaan vähentää ihan minimiin nämä tuotteet:
sipuli, palkokasvit, ruisleipä, parsakaali, maitosokeri, vesimeloni, päärynä, kaali, ksylitoli.

Katsellaan sitten, että miten käy mahanturvotusten. 🙂 Infoan kyllä!

20140528_145711

Tuntuu ihan hassulta, että nyt on taas perjantai, kun juurihan oli ”viikonloppu”. Helatorstai sekoitti jotenkin mun pään. 😀
Oltiin Tuukan kanssa ke-to välisenä yönä Kartanokylpylä Kaisankodilla Espoossa.
Tuukalla oli helatorstaina siellä Bodom Trail Run. Eli puolimaraton maastossa. Ja päätettiin, että mennään sinne lepäilemään ja viettämään laatuaikaa yhdeksi yöksi. Gere meni mummolaan hoitoon. 😉
Lisää kilpailusta kannattaa lukea Tuukan blogista. Mielenkiintoinen ja erilainen juoksutapahtua. 🙂

Maratoonarin eväät oikealla.. ;)

Maratoonarin eväät oikealla.. 😉

20140529_083331 20140529_092226
Mä en mennyt tällä kertaa kisaa katsomaan, kun se juostiin metsässä ja Tuukkakin sanoi, että turhaan tuun sinne tihkusateeseen seisomaan. 😀 Mä kannustan Tuukka sitten Berliinin maratonilla taas niin maan pirusti! 😉

Käytin juoksuajan tehokkaasti ja menin taas Ilo by Dakinin Pop-Up:iin. Tällä kertaa Pop-Up on Pihasalissa Kalevankadulla (sunnuntaihin asti) ja mä vein mun äitini sinne kanssa ihastumaan Ilon vaatteisiin. 🙂
Mä sain mun äidiltä ”synttärilahjaksi” (siis mulla on synttärit lokakuussa) tämän ihanan mekon, jonka nimi on Säteilevä ilo. 🙂
20140529_133402-001
Mä mainostan nyt vielä vikan kerran huomista InBody-mittausta, eli kahteen vikaan ryhmään mahtuu vielä. Nämä ryhmät on klo 14.00 ja 14.45.
TÄÄLTÄ näet tapahtumakutsun.

Kivaa perjantaipäivää! <3
-Monna
IMG_20140529_155822

39 kommenttia

  1. Heidi kirjoitti:

    Hihii. Ärtyväsuolisamis. :’) <3

    Mä kirjoittelinkin jo helmikuussa mun jutut aiheesta tänne: http://eioorakettitiedetta.blogspot.fi/2014/02/operaatio-vatsa-kuntoon-sisaisesti.html

    Mulla on auttanut ihan tosi paljon FODMAP -ruokavalio, siltä osin, mitä oon huomannut niistä tulevan oireita. Esim. parsakaalista mulle ei tule mitään ja siksi sitä on mun turha karsia pois.

    • Monna kirjoitti:

      Haha! 😀 Ihana asia olla samiksia! 😉
      Mä muistinkin, että sulla on tää sama hommeli.
      Ja luinkin tuosta FODMAPista jo jonkin verran.
      Mä luulen kanssa vähän, että toi parsakaali ei tuota mulle sen suurempia tuskia. Pitää vaan tutkia. 🙂

  2. Maiju kirjoitti:

    Säteilevä ilo pukee sinua hyvin sinä itsekin säteilevä ilo. Olen kohta lähdössä kaupunkiin. Katsotaan, jos ehtis käymään tuolla PopUp myymälässä 😉

  3. Paula kirjoitti:

    Hei!!

    Mistä nuo poni trikoot?!?!? hauskat 🙂

  4. M kirjoitti:

    Heippa,
    Mullakin on ollut vuosia ilmeisesti juuri tuota samaa mahavaivaa. Pakko myöntää että ei oo helppoa ollu. Yhessä vaiheessa istuin vaan kotona kun en uskaltanu oireilevan ja kipuilevan mahani kanssa lähteä mihinkään. Mahani turpoaa ilmapalloksi, joten vatsalihaksien treenaus on ollut tosi haastavaa sillä turvonneella mahalla treenaaminen on ihan mahdotonta. Heikoista vatsalihaksista seuraa tietty vaikka mitä ongelmia.. Lisäksi massuni piti ennen aivan järjetöntä meteliä että esim leffaan ei viitiinyt mennä (hiljanen kohtaus elokuvassa+kovaääninen maha=hiukan nolo tilanne). Nyt on onneksi hieman helpottanut. Edelleen kyllä toivon että pääsisin joskus antioksidanttiklinikalle testeihin jotta saisin selville ruoka-aineet jotka minun kannattaisi jättää ruokavaliostani pois. Sokerille, hiivalle, alkoholille, maidolle ja gluteenille olen jo jättänyt kauan aikaa sitten jäähyvästit.
    Kannattaa muuten googlata fodmap ruokavalio, siitä voisi olla paljon apua. Isot tsempit!!!
    P.S Laita muuten yv:tä jos tarviit jotain hjelppiä mahaan liittyvissä ongelmissa, esim mitä ravintolisiä kannattaa kokeilla, autan mielelläni sillä tuo tuska on kyllä niin ärsyttävä.

    • Monna kirjoitti:

      Voi itku. 🙁 Joo ei tää tosiaan helppoa oo.
      Fodmapin tutkin joo heti tosiaan kun tätä oiretta aloin epäilemään.
      Tsemppiä sulle kovasti myös sinne! Toivottavasti helpottaa aina välillä edes!

  5. Jonna kirjoitti:

    Mä kamppailin vatsaongelmien kanssa monen monta vuotta. Turvotus oli murheista pienin, kun sain todella rajuja kipukohtauksia viikoittain eikä niiden aikana pystynyt tekemään mitään. Sitä vaan haukko happea kuin kala kuivalla maalla ja odotti että ”kohtaus” menee ohi.

    Luulen viljojen olleen suurin syy tähän, koska leipää tuli syötyä P-A-L-J-O-N! Nyt kun on jätetty pois vilja (+ ne perinteiset vähähiilihydraattisen ruokavalion viholliset) ja syön monipuolisemmin ja enemmän kasvispainotteisesti kuin ikinä aikaisemmin elämässäni, niin vatsan kanssa ei ole ollut kertakaikkisen mitään ongelmia – paitsi kun karkkipäivänä syö mitä sattuu. 🙂 Maitotuotteista vatsaongelmat eivät johtuneet, koska niitä tulee syötyä päivittäin edelleen.

    Ja nykyään jos syön jotain viljatuotteita, niin ihan hetken päästä sitä tuntee tuttua kipuilua ja kuplintaa vatsassa joka sitten jatkuu suolistossa seuraavaan päivään asti. Sinänsä olen onnellinen ja onnekas, että ratkaisu ongelmiin oli niinkin helppo kuin viljattomuus!

    • unna kirjoitti:

      Minulla aikoinaan todettu tuo ärtyneen suolen oireyhtymä… jota pidän kyllä hiukan kukkuna tällä hetkellä. Siis kärsin juuri samanlaisista vatsavaivoista kymmenen vuotta ja aina lääkärit vaan sanoi et opi elämään sen kanssa, tehtiin tähytykset ja kaikki. Vuosi sitten tutustuin paleotyyppiseen ruokavalioon ja jätin kaikki viljat pois riisiä lukuunottamatta. Ja kaikki tuo oireilu katosi! Ja en tosiaan ole palaamassa vanhaan leipää ja muita viljatuotteita sisältävään ruokavalioon!

    • Monna kirjoitti:

      Joo viljat on varmasti yks iso syy. Vaikak mä en ees kovin paljoa viljaa syö. Mutta pari palaa päivässä leipää kuitenkin, plus silloin tällöin pastaa.
      Mutta nyt on jääneet ne pois ja heti tuntuu paremmalta. 🙂

  6. Iinu kirjoitti:

    Juu sama vaiva täälläkin, on niin kettumainen vaiva!
    Mä oon kyllä huomannu että säännöllinen syöminen, vähemmän leipää ja viljoja, kasvipainotteinen ja yleensäkkin tällömen terveellinen elämäntapa pitää masun pääasiassa ihan ok kuosissa, toki ne hyvät ja huonot kaudet hieman vaihtelee. Mutta siis heti kun poikkeaa omasta ruokavaliosta niin huhhei maha on niin pallo! Mutta tän terveellisemmän elämäntavan myötä mä oon kyllä saanut suurta helpotusta tähän, vaikka välillä masu onkin herkemmällä ja ottaa nokkiinsa pienimmästäkin..

    • Monna kirjoitti:

      Jeps! Mä oon nyt jo huomannut saman. Eli oikeesti kun taas muisti vähän puhdistaa ruokavaliota ja jättää ne viljat pois (ja irtokarkit) niin heti tuntuu mahassa paremmalta.
      Mutta kyllä, täälläkin maha ottaa nokkiinsa pienimmistäkin! 😀

  7. Reettaa kirjoitti:

    I Feel You! ÄSÖ- diagnoosin sain (6 vuoden jokseenkin turhauttavan selvittelyn jälkeen) tossa about 1,5v sitten. Kokeilivat lääkkeitä, vi-sibliniä..kaaaaikkea mahollista! mutta FODMAP-ruokavalio on ollut mun pelastus. Nykyään ei tarvitse joka tilanteessa noudattaa niin tiukasti ko. ruokavaliota, mutta ensimmäiset 4kk pidettiin tiukasti kiinni siitä ravitsemusterapeutin valvovan silmän alla 😉 FFOSMAPin jälkeen paras apu on ollut VSL#3 maitohappobakteerit. Tukee hyvin vatsan jaksamista. Toivottavasti saat apua mahaongelmiisi !

  8. katatsu kirjoitti:

    Täällä myös yks ärtyvästä suolesta kärsivä. Mun oireet alkoi n. 17-vuotiaana ”jännityskuraamisena”… Kuljein linja-autolla toisella paikkakunnalla koulussa ja muutamana aamuna jouduin palaamaan takaisin kotia pytylle, niin paljon alkoi mahasta vääntämään. Vessattomat linja-autot olivat kauhistus… Vaan kauheampi tais olla se reissu, kun jouduin linja-autossa menemään vessaan tortulle ja eiköhän siinä wc:n viereisellä penkillä istunut hyvännäköinen jätkä… 😀
    Lisäksi jos lähdin heti syönnin päälle esim. lenkille, niin varmaa oli että kohta maha toimii ja nopeasti. Ei onneksi koskaan ole housuihin asti tullut, olen aina kerennyt vessaan!

    Muutamia kertoja olen saanut rajuja kipukohtauksia, ekan kerran jo tuolloin nuorempana ja nyt vanhempana useammin. Vuosi sitten keväällä sain tarpeekseni ja halusin tutkituttaa, mikä nuo kivut aiheuttaa. Tähystykset ja verikokeet tehtiin, ei löytynyt yhtään mitään.

    Elokuussa 2013 aloitin laihduttamisen. Laihtumisen ja terveellisen syönnin seurauksena on hävinnyt mahakivut ja vatsan toiminta on normalisoitunut. Mutta edelleen mahassa on vaivoja… Tällä hetkellä turvotus pahimpana. En osaa yhdistää sitä mihinkään tiettyyn ruokaan, turvotus tulee kun tulee.

    • Monna kirjoitti:

      Mullakin on ollut nuorempana tuota jännitysvatsaa. 🙁
      Voi että miten ikävältä (ja tutulta) nuo sinun kokemuksesi kuulostaa.
      Ootko kokeillut jättää viljoja vähemmälle? Ja maitotuotteita? Kaura on viljoista lempein mahalle.

  9. Hanne-B kirjoitti:

    Ihana toi mekko ja ne vaattet muutenkin mitä olet tällä julkaissut!
    Vatsan kanssa samoja juttuja mulla.. silloin ei voi syödä koko päivänä kasviksia, olen todennut että keitot raejuustolla on mulle parasta sellaisina päivinä ja veden juonti maltillisesti.. kaikilla toimii varmaan yksilööliset ruat.
    Mutta tosi ärsyttävää se on kyllä 🙂

  10. Eve kirjoitti:

    Mulla kans ärtyvä suoli, oon siitä blogiinki aina välillä kirjotellu juttua 🙂 ruokavaliosta on kyllä ollu iso apu ja nykyään enää tosi harvoin saan mitään vatsaoireita ja nekin yleensä ihan oma vika jos syön jotain sellasta mitä ei sais.

  11. Pauliina kirjoitti:

    Minulla oli pitkän aikaa jatkuva ja hirveä turvotus ja ilman kerääntyminen vatsaan aina iltapäivisin. Nyt vasta ihan muutama viikko sitten ryhdyin selvittämään mistä se johtuu. Epäilin ruisleipää, sipulia ja omenaa, mutta myös vihreitä papuja. No sipuli oli yksi näistä oireiden aiheuttajista, mutta ei ainoa. Jätin myös aamupäivän omenan pois ruokavaliosta ja Tadaa… Ongelmat hävisi välittömästi!! Jatkoin ruisleivän ja vihreiden papujen syömistä ja niistä ei tule oireita. Nyt on ollut muutaman viikon ajan suorastaan taivaallinen olo, kun ei ole yhtään turvotusta eikä ilmavaivoja!! Mutta heti jos syön sipulia tai omenaa, ilmapallo-olo palaa kuvioon! 🙂 Tsemppiä! Toivottavasti oireiden syy löytyy pian!

  12. milla kirjoitti:

    toi mekko on aivan ihana!! ♡

  13. Ida Parviainen kirjoitti:

    Täällä kans yksi joka on itse diaknosoinut ärtyvänsuolen itsellään. 😀 Jäätävä turvotus joka vaivaa aina, kausittain mahakipuja jotka aiheutuu liudasta noita tiettyjä ruoka-aineita, mahantoiminnan vaihtelut jne. Mullakin on jonkun verran tutkittu vatsaa, kun se on aina niin hankala, muttei esim. oo nähty tarpeelliseks silti tähystää.. Mutta jos ei oo mitään tän vakavampaa sairautta tuolla vatsassa, niin oon tyytyväinen! 🙂

  14. MariA kirjoitti:

    Voi että noita vatsaongelmia.. Mä olen kattonu kateellisena välillä noita sun ruisleipä-aamiainen/välipalakuvia ja aatellut että on se hyvä että edes jollain kestää vatsa, mutta samoja ongelmia sielläkin. itse olen pitänyt ruisleipää pannassa jo pari vuotta ja vaihtanut leivänkin muutenkin vähägluteeniseen tai vallan gluteenittomaan. Ärtynyt suoli ei onneksi ole aina niin armoton, jos jaksaa syödä suurimman osan aikaa siististi ja kiltisti, antaa se luvan pitää silloin tällöin herkkupäivän tai pari 🙂 Ja ilmoittaa aivan varmasti kun sillä alkaa mitta taas täyttymään 😀

  15. Emily kirjoitti:

    Ihan MAHTAVAT nuo siun MLP trikoot!! Mistä voi hankkia omat? 😀

  16. Henriikka kirjoitti:

    Hui onkohan mullakin tuo!? On nimittäin tietyn väliajoin samoja oireita 😮 Eikä kivalta tunnu. Muistan kuinka koulupäivätki oli ennen hirveetä tuskaa ku maha alko puolenpäivän jälkee turpoomaan ja näytin loppupäivästä oottavalta äidiltä 🙁 Liikunta toki auttaa!

    Ihana tää sun blogi 🙂

  17. jennie kirjoitti:

    Voi vatsavaivat! Joku joskus kirjoitti osuvasti että välillä sille (pullottelevalle vatsalle) riittää pelkkä salaatti ja toisinaan saa vetää paketillisen leipää. tuttuja ongelmia nämä siis tässäkin suunnassa 🙁 Toisinaan tosiaan on helpompaa ja kaikkea tuntuu voivan syödä ihan ongelmitta mutta en ole mennyt nyt ihan vannomaan että johtuuko se kuitenkin siitä että noina ongelmattomina kausian mahdollisesti kuitenkin söisi jotenkin fiksummin.. Gluteeniton kokeilukausi aikanan paransi oireilua muttei poistanut niitä ja maidottomasta en huomannut mitään hyötyä.

    Pakko se on minunkin todeta asia, jonka niin moni on jo sulle sanout ääneen: Monna, miten voitkin hehkua noin kauniina? Plet aina ollut upea ilmestys mutta nyt viimeaikoina jotenkin vieläkin säteilevämpi!

  18. -Katri- kirjoitti:

    Voi että, jatkuvista erittäin hankalista mahaongelmista kärsitään täälläkin, vaikken tuosta ÄSO:stä, mutta yhdestä muusta harvinaisesta vaivasta. Oksennan ja ripuloin todella usein ja ruokavalioni on juuri tällä hetkellä tiukkaakin tiukempi, kohta en uskalla syödä mitään vaan vetrlen pelkkiä mehuja. 🙁 Niin että I feel You, sister!
    Ja hei, mä en ehkä kestä enää noita huikeen kauniita yksilöllisiä mekkoja. Haluan pääkaupunkiseudulle ihan just NYT shoppailemaan omaan vaatetankoonkin tuon mallisen mekon!!!

  19. outi kirjoitti:

    Ihana tuo mekko!!!!!
    Tosi kurja sitten tuo ärtyilevä vatsa tai suoli… :/

    http://outinfitness.fitfashion.fi/

Vastaa