Hae
Monna Pursiainen

Uusi vuosi ja vanhat kujeet?

Tammikuu on startannut ja monilla on uuden vuoden lupaukset ylöskirjoitettuna. Se on hienoa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun jokainen tietysti haluaisi saavuttaa ne tavoitteet ja pitää lupauksensa, olisi hyvä tavoitteiden ja lupausten olla sellaisia, jotka on saavutettavissa.
Tätä varten kannattaa miettiä tavoitteet portaittain. Asettaa se jokin päätavoite alkavalle vuodelle, mutta asettaa väliin portaita / välitavoitteita. Sillä keinoin uuden vuoden lupauksista voidaan saada onnistuneita ja toteutuvia.

Jos päätavoite on -10kg, on hyvä tiedostaa ettei ensimmäisen kuukauden aikana tule varmasti tippumaan 7,5kg. Jos ruokailutottumukset on olleet vähän sinnepäin vuonna 2015, on niiden kuntoon saamiseen pistettävä kaikki peliin ja jaksettava mennä maltilla eteenpäin.
Kaalikeittokuurit ja muut ihmedieetit kannattaa unohtaa ennen jo niiden aloittamista.

Jos haluaa pitää tipattoman tammikuun, se on mahtava juttu. Sen perään ei kuitenkaan kannata pitää humalallista helmikuuta. Jos tipattoman tammikuun tarkoitus on saada alkoholinkäyttöä pienemmälle, olisi tietysti upeaa jos sen kuukauden aikana huomaisi miten paljon enemmän on energiaa ja iloa päivissä ilman alkoholin tuottamia vaikutuksia. Kuinka paljon kivempaa on kun viikonloppu ei kulu joko humalassa tai krapulassa, vaan voi jopa tehdä jotain oikeasti mieltäpiristäviä asioita. Jos tämän kuukauden aikana huomaa näiden seikkojen lisäksi sen, että paino tippuu ja iho hehkuu kun alkoholi ei kuulukaan jokaiseen viikkoon – voisi kuvitella tipattoman tammikuun johtavan vähäisempään alkoholinkulutukseen tulevaisuudessakin.

Joka tapauksessa tipaton tammikuu on hyvä juttu. On se sitten alkoholin suurkuluttaja, tai silloin tällöin viinilasillisen nauttiva henkilö – on kuukauden täystipaton joka tapauksessa monta tippaa vähemmän kuin tipallisessa tammikuussa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos tammikuussa aloittaa saliharrastuksen tai lähtee painelemaan pitkin lenkkipolkuja, kannattaa sekin aloittaa pikkuhiljaa. Jos haluaa vielä helmi – ja maaliskuussakin jaksaa. 🙂 Monesti nämä treenilupaukset kaatuvat niiden mahdottomuuteen. Henkilö, joka ei ole ikinä juossut metriäkään, lähtee samantien juoksemaan 10km lenkkiä. Tai henkilö, joka ei ole koskaan käynyt kuntosalilla, aloittaa salitreenaamisen neljä kertaa viikossa. Ei se ole ihme, jos siinä sitten parin ensimmäisen viikon jälkeen alkaa sipuli mennä juntturaan.

Asteittain liikunnan ottaminen omaan kalenteriin mukaan on pysyvin ratkaisu.
Ensin käydään tekemässä jokin treeni esimerkiksi 3 kertaa viikossa. Kun sitä rytmiä on sitten kroppa sulatellut muutaman viikon, voi treenikertoja lisätä yhdellä tai kahdella. Huhti – toukokuussa treenejä voi viikkolukujärjestyksessä tällä tahdilla olla jo viisi tai jopa kuusi.

Kuten olen varmasti jo sata kertaa sanonut; maltti on valttia. Niin se vaan on. Eihän meillä ole täällä kiire minnekään. Miksi kaiken pitäisi tapahtua sekunnissa? Motivaation ylläpitämiseen nimenomaan tarvitaan niitä välitavoitteita, muuten kaikki eteenpäin meneminen voi tuntua liian hitaalta ja siksi lupaukset heitetään roskakoriin jo tammikuun puolivälissä.
Joka päivä kun herää, pitää muistaa, että tämä on minua itseäni varten. Että minä teen tämän muutoksen sen vuoksi, että minä voisin paremmin. Jos lupauksia tekee tai tavoitteita asettaa jonkun toisen vuoksi tai siksi, että miettii mitähän muutkin minusta ajattelevat, on varma ettei ne lupaukset pidä.

***

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mulla tämä vuosi 2016 on vähän niin, että ”uusi vuosi ja vanhat kujeet”. Meinaan siis jatkaa aikalailla samoilla kujeilla kuin vuoden 2015. Vaikka uusi vuosi tuokin aina uusia hienoja juttuja, luotan siihen, että viime vuosina olen mennyt jo isoja askeleita kohti parempaa minää. Sitä mikä on hyvä juuri minulle.
Aion..
* ..edelleen syödä mahdollisimman puhtaita raaka-aineita ja vältellä niitä ruokia, joista vatsani ei pidä.
* ..treenata säännöllisesti. Jatkan salitreeniä, mutta vähemmissä määrin. Painotan entistä enemmän kehonpainotreeniin ja kaikenlaiseen temppuiluun. Myös tanssia jatkan, mutta laji saattaa vaihtua. 😉
* ..kuunnella itseäni ja saavuttaa vielä täysvaltaisemmin sisäisen rauhan.
* ..motivoida muita ja olla niin hyvä esikuva kuin mahdollista, sekä omille asiakkailleni, että teille lukijoilleni.
* ..olla hyvä ystävä. Kuunnella kun ystävällä on asiaa ja olla läsnä.
* ..viettää vähemmän aikaa somessa.
* ..olla perheeni kanssa ja nauttia kaikesta mitä voimme tehdä yhdessä.

Mitä ainä aiot?

***

Tässä loppuun hauska vatsalihastreeni, jonka teimme Tuukan ja Tikiksen kanssa viime keväänä. 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=1mZbqTl85ag

6 kommenttia

  1. vieras kirjoitti:

    Hyviä tavotteita olet listannut,samansuuntaisia tääläkin.hienoa että olet päässyt tupakoinnista,se on kyllä sen luokan myrkky ettei käy yksiin yhdenkään hyvinvoinnistaan huolta pitävän ihmisen kanssa.

  2. unicorn kirjoitti:

    Mä aion opetella olemaan vähän itsekkäämpi. Kuulostaa ehkä karulta, mutta aion tänä vuonna tehdä asioita jotka tuntuu musta itsestäni hyviltä, jotka tuovat mulle hyvää oloa ja ovat tärkeitä. Tuntuu että meen muiden pillin mukaan vähän turhaakin ja koen omat menoni/tarpeeni vähemmän tärkeiksi muiden rinnalla. Aion opetella sanomaan ei jos siltä oikeasti tuntuu, ilman että koen huonoa omaatuntoa siitä.

    Kivaa alkanutta vuotta sulle Monna 🙂

    • Monna kirjoitti:

      Tosi hyvä lupaus olla hieman itsekkäämpi!! Ehdottomasti! <3 Ja sen voi tehdä myös kivasti.
      Tanssimalla OMAN pillin mukaan, mutta silti satuttamatta muita. 🙂

      Tsemppiä uuteen vuoteen! <3

  3. Nanna kirjoitti:

    Hyvä kirjoitus:)
    Mulla on tämä painonpudotus lähtenyt jo käyntiin ja sen lisäksi olen päättänyt että siivoan vähemmän ja sen sijaan liikun enemmän;) Ei joka päivä tarvitse pyyhkiä pölyjä ja siivota hulluna ja olla loppupäivä kiukkuisena kun ei taaskaan ehtinyt jumppatunnille sen siivouksen takia:)

    • Monna kirjoitti:

      Hienoa Nanna! 🙂 <3
      Ja todellakin hyvä päätös olla siivoamatta vähemmän!! 😀 EI sitä tarvitse jokaisen kulman koko ajan kiiltää. On todella tärkeä pitää itsestään huolta ja päästä jumppatunneille tai mihin vain treenaamaan välillä!

Vastaa