Hae
Monna Pursiainen

Oletko laihaläski?

Oletteko kuulleet sanasta laihaläski? Se on ihan käytössä oleva termi, vaikka onkin mielestäni aika ruma sellainen. Kuitenkin totuus sen takana on merkittävä. Kehonkoostumus versus painokilot, se mistä minäkin täällä niin usein vouhotan. Kiloiltaan laiha ihminen voi olla usein paljon huonommassa kunnossa kehonkoostumukseltaan, kuin häntä vaikka kymmenen kiloa painavampi ihminen. Ja se on se asia mihin kaikkien pitäisi kiinnittää enemmän huomiota.

Jos ajatellaan kehon hyvinvointia, ei painokilot yksinään kerro mitään. Toki runsaasti ylipainoisella ihmisellä usein on tiputettavaa painokiloissa, mutta kuitenkin hänenkin kohdallaan olisi tärkeä katsoa kehonkoostumuksessa tapahtuvaa muutosta painonpudotuksen aikana. Ei pelkästään vaakaa.

Tänään kirjoitan kuitenkin kehonpainoltaan ns. normaalipainoisista ihmisistä.
Työni kautta kuulen paljon sitä, että halutaan painaa alle 65kg tai alle 60kg. Kysyn aina, että miksi. Kerron myös aina asiakkailleni, että kun me teemme yhdessä töitä, tulee vartalosi muuttumaan treenin ja ruokavalion yhdistelmällä ja silloin painokilotavoite saattaakin muuttua tarpeettomaksi myös asiakkaan silmissä.

Käytän vanhaa kuvakollaasia kertomaan hieman painokiloista ja kehonkoostumuksesta esimerkkiä.
Kehonkoostumus, laihaläski ?
Ensimmäisessä kuvassa olen painanut n.78-79kg. Toisessa n.70kg ja kolmannessa 69kg. Paino ei ole tippunut ”kuin” kymmenen kiloa, mutta muutos kehossa on huomattava. Toisen ja kolmannen kuvan välillä huomaa eron vielä konkreettisemmin. Painomuutos on vain YHDEN kilon, mutta omaan silmään viimesyksyinen kuntoni on huikeasti erilainen kuin vuonna 2012. Muutos on tapahtunut kehonkoostumuksessa.

Kerron esimerkin. On kaksi naista. Neiti C, joka on 165cm pituinen ja painaa 69kg, josta 30kg on lihasmassaa ja 14kg rasvamassaa. Hänen rasvaprosenttinsa on jossain 20% tienoilla. Neiti C treenaa paljon salilla ja hänellä on lihasmassaa hyvin.
On Neiti X, joka on saman pituinen ja painoinen nainen, hänellä on lihasmassaa 18kg ja rasvamassaa 26kg ja hänen rasvaprosenttinsa on yli 30%. Neiti X ei ehdi käymään salilla ja hänen rasvamassa on reilusti suurempi verrattuna Neiti C:hen. Kun heidän molempien pituuden ja painon laittaa BMI-laskukaavaan saadaan silti sama painoindeksi: 25,3 – lievästi ylipainoinen.

Silti tämä Neiti X luultavasti haluaisi vain painonsa tippuvan. Hän ei mieti mitään kehonkoostumusjuttuja, hän miettii vaan vaa’an lukemaa. Mutta miten se keho voi siellä sisällä? Luultavasti viskeraalirasva-arvo heittelee yläkanteissaan, rasvamassan suht korkean määrän  ja lihasmassan suht pienen määrän vuoksi esim. aineenvaihdunta ei toimi kunnolla. Silti ainoa mikä pyörii mielessä on painokilot.

Laihaläski saattaa painaa alle sen kriittisen 60kg:n, mutta hänen rasvaprosenttinsa saattaa huidella reilusti yli 30%:ssa ja viskeraalirasva-arvot on korkeat. Hän kärsii ummetuksesta, päänsärystä, vatsavaivoista ja vetämättömästä olosta. Mutta hän näkee peilistä suht kivan hoikan figuurin, hänelle mahtuvat koon 36 housut ja S-koon paita. Eihän siinä sitten mitää vaaraa ole.

Mutta kun on.
Viskeraalirasva, eli sisäelinten ympärillä oleva rasva on erittäin haitallista elimistölle silloin kun sitä on liikaa. Tämä koskee tietysti myös reilusti ylipainoisia ihmisiä. Korkea viskeraalirasva-arvo kohottaa riskiä sairastua mm. aikuisiän diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin ja rasvamaksaan. Viskeraalirasvan määrää kasvattaa mm. kovat rasvat, vähäinen aerobinen liikunta, tupakointi, alkoholi, sokeri, stressi ja vähäinen uni.

Tämä on yksi syy, minkä vuoksi olisi elintärkeää miettiä mitä sinne vatsaansa mättää päivittäin. Ja miettiä sitä mistä se oma keho koostuu. Ei ne painokilot yksinään, vaan myös se kehonkoostumus! Eikä vain se ulkonäkö edellä, vaan myös se oikea kokonaisvaltainen hyvinvointi!

***

Hieman pisti muuten hymyilyttämään neuvolassa ensimmäisellä käynnillä, kun neuvolan täti otti minusta painon (ensimmäisellä käynnillä 70kg, eli +1kg raskauden aikana tähän asti) ja kertoi sitten sen olevan hyvin lähellä BMI:n normaalipainon ylärajaa. En viitsinyt hänelle lähteä kertomaan kehonkoostumuskesta. Ja tiedän, heillä on säännöt minkä kanssa pitää asiakkaita käsitellä. Mutta silti, mielestäni olisi vaan niin äärettömän tärkeää, että myös terveydenhuollon parissa alettaisiin enemmän kiinnittämään huomiota ihmisten kehonkoostumukseen, kuin siihen pirun BMI:hin.

38 kommenttia

  1. Heftytraining kirjoitti:

    Nyt olet niin asian ytimessä. Toi neuvolan BMI lätinä oli aivan turhaa. Mun mielestä sun kannattais kertoa sille sun lihas- ja rasvaprosentti ja valistaa asiasta hieman muutenkin. Neuvola voi pahimmillaan aiheuttaa ihmisille syömishäiriöitä noilla puheilla ja aivan turhaan.

    Moni lihaksikas urheilija on BMI:n mukaan lievästi ylipainoinen ja tämän takia terveydenhuolto saarnaa painosta ihan väärille ihmisille kun tuijottavat vaan niitä lukuja. Mä kerroin neuvolassa jo ennen vaa’alle nousua, kuinka paljon nostan penkistä ja vedän maasta, että tuleva lukema ei ole sitten pelkkää rasvaa vaikka ylipainoa onkin. Terveydenhoitaja ymmärsi heti pointin.

    Jos kaikki vaan rohkeasti puhuisivat asiasta terveydenhuollossa, sielläkin päässä alkaisi asenne ehkä hiljalleen muuttua oikeaan suuntaan.

    • Monna kirjoitti:

      Oot kyllä ihan oikeassa! Mä kyllä sitten mainitsin, että olen personal trainer ja teen liikunta-alan hommia työkseni, kun hän alkoi kertomaan terveellisestä ruokavaliosta ja maidon tärkeydestä. 😉 Sitten hän ehkä ymmärsi jo, että tiedän miten painoni koostuu.
      Mutta oikeasti sulla on tosi hyvä pointti! Nyt ihan harmittaa, että en avannut suutani. Pitääkin ehkä seuraavalla kerralla jutella tästä hänen kanssaan.. 🙂

  2. Anne pauna kirjoitti:

    Moi, mä itse pyysin ravitsemusterapeutin vastaanotolle lähetteen kun tulin raskaaksi. Ravitsemusterapeutti sanoi heti kun kävelin vastaanotolle että eihän sulla ole kyse siitä että olisit ylipainoinen, treenaava ihminen painaa. 🙂

  3. VeeraEliisa kirjoitti:

    Moikka Monna! Seurailetkin mua instassa ja oot nähnyt mun kropan muutosta, mutta kommentoin tähänkin. Mähän aloin pudottamaan sieltä 97kg painoa, tarkotus oli saada 20kg veks ja sen sain. Painoin 77kg ja olin aika kuiva ja laiha, läski. Laihaläski, sitä olin. Nyt painan 81kg, mulla on lihasta jokapuolella, nostan isojakin painoja, muokkaan kroppaani ja viimeisimman kehonkoostumusmittauksen (ei pro-laite tosin) tulos sanoi että mun rasva% on 20,4% !!! Siis sehän on ihan tosi hyvä mun mielestä! Mä olen lievästi ylipainoinen BMI:n mukaan, mutta paskan sama. Mä oon 176cm pitkä ja haluan omata lihasmassaa, niin pakostihan mä painan. Joskus se on tosi kova juttu, kun painan niin paljon, mutta sitten katon peiliin ja totean että ”hitto mul on hyvä perse, lihaksikas selkä ja makeet olat. Joten SO WHAT!!!?” haha… Keep going girl, oot huippu :* masulle silityksiä!

    • Monna kirjoitti:

      Moikka Veera! <3
      Kuten kirjoitinkin sulle faceen, on ihan huikea esimerkki toi sun tarinasi.
      Kyllä sun pituinen treenaava nainen saakin painaa, jos painaisit alle 70kg olisit treenaavaksi jo aika pikkuinen. 🙂
      Ja todellakin tollasta peilin edessä toteamista lisää!! 😉

  4. Jenny/Vastaisku ankeudelle kirjoitti:

    Ohhoh, todellakin toivoisi, että terveydenhoidon ammattilaiset osaisi katsoa kehonkoostumusta pelkän painon ja lukemien tuijottelun sijaan… Ehkä toi neuvolatäti oppii jotain uutta teidän yhteisen taipaleen aikana?! 🙂
    Onnea vielä tätäkin kautta ihanasta uutisesta <3

  5. Emmi kirjoitti:

    Hyvä postaus! Oon huomannut itekin, kun aloin käydä salilla viime kesänä, että muutosta on tapahtunut juuri kehonkoostumuksen osalta. Paino on pysynyt samana (alle 50kg), mutta lihasta on tullut lisää. Oon kova sokerirotta, ilman kehonkoostumus mittausta, veikkaan, että multakin on lähtenyt rasvaa, vaikka en mikään lihava ole ollut.

    • Monna kirjoitti:

      Salitreeni on hyvä tapa saada sitä lihasta lisää! 🙂 Sitten pitää muistaa vaan syödä riittävästi ja oikein. Tarpeeksi proteiinia ja hiilareita, että tulee rakennusaineita! 🙂

  6. janita kirjoitti:

    Missä kunnassa teet pt juttuja? On jotenkin jäänyt sellainen kuva että Kuopiossa? Olen varmaan väärässä.. 😀

  7. Hanna kirjoitti:

    Asiaa! Ihmiset nykyään aivan liikaa tuijottavat vaakaa ja peiliä sen sijaan että miettisivät, miltä oman kehon sisällä tuntuu! Eräs kaverini sanoi kerran, kun laski painoindeksiään että ai kamala kun sillä hetkellä näytti normaalipainoista ja kuulemma haluaisi olla BMIn mukaan lievästi alipainoinen. Siinä mietin että miten jäätävää on kuinka paljon sitä BMItä oikeesti tuijotellaan ja luodaan mielikuvia omasta kehosta sen perusteella…

    • Monna kirjoitti:

      Voi kamala! 🙁 Tuo on ihan hirveää kuultavaa, että haluaisi olla BMI:n mukaan lievästi alipainoinen. Se on todellakin jäätävää, miten paljon BMI:tä tuijotetaan edelleen!! Mutta se kyllä varmasti johtuu myös jostain vanhoista opetuskaavoista jossain terveystiedon tunnilla jne.. 🙁

  8. Helena kirjoitti:

    Mä olen oikeastaan koko ikäni taistellut kehonkosstumuksen kanssa. Jo lapsena kun harrastin pikajuoksua olin paljon kookkaamp kun muut kilpakumppanit, en mielestäni koskaan ollut kuitenaan lihava. Nyt aikuis iällä edellee salilla katkerana haaveilen hoikasta mutta atleettisesta kropasta, tuskin sitä omalla kehonkoostumuksellani tulen saamaan. Jotain varmasti kuitenkin on tehtävissä.

    Toinen asia mikä mua on mietittyttänyt. Treenaan aamuisin ennen töitä usein salilla n.4-5 kertaa viikossa. Nykyään musta tuntuu et mun energiat loppuu vallan ensimmäisen puolentunnin jälkeen. Voisiko ongelma olla vääränlainen aamupala? Normaali aamupalani on kaksi leipää ja kananmuna, iso muki kahvia ja puoli litraa kylmää vettä.

    • Monna kirjoitti:

      Oletko miettinyt koskaan, että miksi haluaisit hoikemman kropan? Jos tiedät, että voit hyvin, treenaat paljon ja syötkin hyvin. Miksi haluaisit olla hoikempi? 🙂 Ole tyytyväinen jo nyt! <3

      Aamupala vaikuttaa kyllä tietysti paljon jaksamiseen salilla. Voisit ehkä syödä vähän enemmän proteiinia aamulla, nyt kuitenkin ainoa proteiinilähde on YKSI kananmuna.

  9. Noora kirjoitti:

    Samanlainen kokemus kun kävin aikoinaan ehkäisyn takia terveydenhoitajalla. Hän punnitsi minut ja tuli siihen tulokseen et vähä oon ylipainonen. Mietin mielessäni et ookko tosissas. Katoitko sä ollenkaan miltä mä näytän? Omasta mielestäni olin superhyvässä kunnossa. Ei varmasti ollu ylipaino läskiä vaan lihaa ja ihan silmillä nähtävissä, mutta ei, ylipainoa se on. Ja piste! Hän ei kysynyt mitään ruokavaliostani tai liikuntatottumuksistani.

    • Monna kirjoitti:

      😀 No mutta pääasia on se, että itse tietää mistä se oma keho koostuu ja tietää voivansa hyvin. Silloin ei paljon terveydenhoitajan ylipainopuheilla kannata päätään vaivata. 🙂

  10. Venla kirjoitti:

    Mulla on samantapainen kokemus yläasteelta. Olin kouluterveydenhoitajan tarkastuksessa ja kun mut sitten punnittiin ja mitattiin, (suunnilleen 163cm / 65kg) hoitaja vain katsahti mua hämmentyneenä ja sanoi ”noh sulla on aika paksu hupparikin päällä, mikä painaa” ja mun bmi oli myös lähellä lievää ylipainoa. Silloin teini-ikäselle toi oli aika kova paikka, ja sen takia varmaan muistan sen vieläkin. Mulle jäi siitä käynnistä mieleen vain se, että olen liian painava, vaikka terkkari ei sitä ehkä ihan tarkoittanutkaan. Lisäksi terkkarin ihmettelevä ja mun kroppaa arvioiva katse. Hän ei sitten kysellyt multa mitään siitä sen enempää, mutta mulle jäi siitä aika epävarma fiilis. Mun mielestä olis tosi tärkeetä, että esim. Kouluterkkaritkin osais erottaa ja ymmärtää että esimerkiksi mun kaltaiset koko elämänsä kilpaurheilleet, lihaksiakin omaavat nuoret voi painaa selkeesti enemmän kuin mitä ehkä nopeesti katottuna ulkomuodosta olettais. Ja sitten tajuta että ei se ei ole mitään ylipainoa ja läskiä. Ja kertoa se nuorelle, eikä vain näyttää bmi käyrää, lievästä ylipainosta mumisten… Onneksi nykyään kestän sen, että esimerkiksi lääkärikäynneillä joku voi ihmetellä sitä vaa’alla näkyvää lukua kun mä astun siihen 😀 koska se juttu on juurikin se kehonkoostumus. Tää oli tosi hieno tärkeestä asiasta oleva postaus ! 🙂

    • Monna kirjoitti:

      Siis TODELLA TODELLA tärkeää olis nimenomaan kouluterkkarien tietää näitä asioita!! Sieltähän ne syömishäiriöt saavat nimenomaan alkunsa, epävarmat nuoret saavat epäammattimaista palautetta terkkarilta. Voi luoja. 🙁
      Hyvä, että sinä olet kuitenkin fiksu ja ymmärrät mistä kehosi koostuu! 🙂

  11. Marissa kirjoitti:

    Hyvä kirjotus 🙂

    Näytin meidän äidille sun kuvaa ja kerroin mitä neuvolassa olin keskusteltu ja se ihan hörähti nauramaan. Sen kommentti oli, että ”no ne terkkarit ja hoitsut nyt on vähän sellasia” 😀 lääkärit kuulema ei, vaikka en kyllä tiiä onko nekään aina sen fiksumpia, hehe. varmaan aika huvittava kokemus, varsinkin kun oot hyvin perillä itse asioista ja näissäkin kuvissa hyvin havainnollistit asiaa 😉

    • Monna kirjoitti:

      Haha! 😀 Ihana äiti! <3
      Joo huvittava kokemus, mutta samalla tosiaan vähän hämmentävä sen vuoksi ettei kaikki paljon treenaavat odottajat jotka saa tällaista palautetta tiedä sen olevan puppua.

  12. eeli kirjoitti:

    Mulla on onneksi toisenlaisia kokemuksia. Viime aikoina kun olen käynyt useammallakin lääkärillä/hoitajalla, on mulle sanottu painon mittaamisen jälkeen että mulla ei ole mitään hätää sen suhteen eikä kannata tuijottaa BMI:tä, sillä musta näkee että sitä lihasta on ja liikuntaa on harrastettu vuosia. 🙂 Joskus BMI:n lukema on ollut jopa 27-28. Kyllä mulla sitä höttöökin on vähän lihaksien päällä, en kiellä. Oon pitkä ja kokoa M. Kehonkoostumusmittauksessa viskeraalisen rasvan taso oli alhainen, jee! Tämä personal trainer kuitenkin aloitti tuon BMI-hössötyksen mitä yleensä terveydenhuollossa tekevät. Eli meni vähän toisinpäin.
    Näin vakavaa syömishäiriöiselle oli tosi helpottavaa kun siitä tietämätön lääkäri/hoitaja sanoikin että ei ole todellakaan mitään hätää ylipainon suhteen. 🙂 Itse miellän itseni kuitenkin peilikuvan suhteen nykyään normaalipainon ylärajalle ennemmin kuin ylipainoiseksi. Ajattelin muutaman kilon kuitenkin tiputtaa ihan itseni takia, ja eipähän tule noottia pt:ltä seuraavassa mittauksessa….

  13. Mamma kirjoitti:

    Dodiin, nyt päästiin taas mun lempiaiheeseen, nimittäin terkkareihin. Kolmen lapsen äitinä olen joutunut jokaikisen raskauden aikana jos jonkinlaisiin selkkauksiin noiden BMI-juttujen kanssa. Ensimmäistä odottaessa olin juuri lopettanut juoksemisen (siis maratoonari) ja olin melkoisen kuivan kesän oravan näköinen. Terkka totesi nähtyään minut, että painoa olisi hyvä saada vähän lisää, kunnes menin vaa-alle. Siinä epäiltiin jo vaakaa epäkuntoiseksi kun se näytti paljon enemmän kuin miltä ulkonäköni näytti, ja samalta istumalta alettiinkin puhua ylipainon vaaroista! Siis ei mitään suhteellisuudentajua!
    Seuraavan kanssa olinkin aloittanut voimanoston ja olin ISO. Painoa sellaiset 85 kg, muttei rasvaa nimeksikään ja taas alkoi show verensokerinmittauksineen yms. Kolmannen kanssa en enää jaksanut samaa rumbaa (alkoi taas heti ensimmäisellä käynnillä kun BMI oli lievän ylipainon puolella) vaan ilmoitin tietäväni nämä asiat koulutusteni takia erittäin hyvin ja siihen loppui puheet. Minun tosin oli pakko kysyä häneltä, että mihin tutkittuun tietoon perustuvat nämä heidän käyttämänsä ylipainoindeksit, koska kehon koostumus on terveydellisesti se merkittävä asia sekä äidille, että lapselle, eikä se mitä se vaaka näyttää -ei osannut nti kertoa mihin hän ”terveysvalistuksensa” perusti.

    • Monna kirjoitti:

      Voi eih. .( Nää on kyllä tällaisia ”surullisia” esimerkkejä siitä, miten huonosti moni tietää.
      Toivottavasti tässäkin asiassa mennään eteenpäin ja pian BMI ei ole ainoa oikea mittari heille. 🙂

  14. -didi- kirjoitti:

    Ha, sama juttu mulle kun soitin neuvolaan. Olin ennen raskautumista elämäni kunnossa, rasvat alle just sen 20%, pituutta 167 mutta vaaka näytti 70kg, tuli hieman jo siitä sitten ensimmäistä neuvola-aikaa varatessa vähän sellainen ”niin.. kun sulla on nyt toi painoindeksi vähän tuolla ylipainon puolella” .. joo-o 😀 Kehonkoostumusmittaukset on kyllä paras tapa seurata, eikä vaaka.

  15. Jusu kirjoitti:

    Onnittelut vielä teille kaikille! 🙂 Täällä kirjoittelee vielä sairaanhoitajaksi opiskeleva neito, mutta silti tuo BMI:n seuraaminen ottaa pattiin. Itsellenikin tuhadettiin koulun alkutarkastuksessa, että paino meinaa jo olla ylipainon puolella… Joo-o,jos harrastan liikuntaa 6 kertaa viikossa, niin läskihän minä olen 😉 Tälle nauretaan luokkakavereiden kanssa vieläkin, että luokan hulluin urheilija on meistä läskein!! 😀 Mutta itse kyllä tämän hoitajien ja terkkarien BMI:n tuijottamisongelman tiedostan ja levitän tätä kehonkoostumuksen oikeaa sanomaa eteenpäin! 🙂

    • Monna kirjoitti:

      Ihan mahtavaa, että levität oikeaa sanomaa eteenpäin!! Koska juuri tuoltahan sen tiedon pitää lähteä kulkemaan oikein. 🙂
      Naureskelkaa vaan lisää BMI:lle ja kerro sinä lisää kehonkoostumuksesta opettajille! 🙂

  16. Emmi kirjoitti:

    Pakko kertoa oma kokemukseni työterveyshuollosta tähän… Tarkastuksessa painoindeksini oli jotakin 25-26 välillä, harrastan kuntosalia ja syön perusterveellisesti. Hoitaja käski alkaa laihdutuskuurille ja erityisesti vatsa pitäisi saada vähärasvaisemmaksi. Huvikseni sitten kysyin, että mitenkäs arvon hoitaja neuvoisi ERITYISESTI tuota vatsan rasvaa vähentämään. Ohjeena oli, että ruokavaliosta karsitaan rasvat minimiin, tehdään päivittäin vatsarutistuksia ja ”jos sokerin syönti on iso ongelma, niin sitä voi sitten hieman vähentää”… Eipä ole tullut ohjetta pahemmin noudatettua.

    • Monna kirjoitti:

      Voi ei!! 🙁 🙁 Ihan kamalaa oikeasti! Ja sitten vielä, että ainoa ohje on vähentää rasvat minimiin!! Voi perkele! Ihmiskeho vielä kaiken lisäksi tarvitsee rasvoja toimiakseen! No ei voi kun toivoa, että nämä tiedot joskus uusiutuvat terveydenhuollossakin.

  17. -Katri- kirjoitti:

    Tässäpä oli paljon PAINAVAA asiaa. Hyvä Monna! Näkee, että olet alasi ammattilainen. Mä olen aika usein keikkunut painoni kanssa siellä normaalipainoisen indeksien ylärajassa ja salilla olen käynyt parikymmentä vuotta enemmän ja vähemmän, sekä harrastanut aina muutakin liikuntaa. Eniten painoni putosi 1,5 vuotta sitten, kun salitouhuihin tuli loukkaantumisen takia pakollinen tauko. Oman salini pt:kin katsoi minua pitkään, kun kävelin InBody-mittaukseen ja kysyi, mitä mulle on tapahtunut, kädet kuin narut ja jalat niin kapeat, että häviää näkyvistä. Ei tuntunut hyvältä, vaikka olis varmaan pitänyt olla onnellinen noin 4 kg:n painonlaskusta. No, enpä ollut, koska lähes kaikki oli lähtenyt lihaksista ja tiesin, että kroppa pitää rakentaa uudelleen. Sillä tiellä ollaan edelleen. Haluan toki päästä eroon erityisesti tuosta vatsanseudun fläsästä, mutta onneksi näin vanhempana on vähän armollisempi ja viisaampi itseään kohtaan. Viskeraalirasvan määrä ja toimiva suhtkoht terveeltä tuntuva keho on paljon tärkeämpää kuin muutama läskigramma.

    • Monna kirjoitti:

      No sinäpä sen sanoit! Viskeeraalirasvan alhainen määrä ja toimiva keho on paljon tärkeämpi kuin muutama läskigramma. 😀
      Ja siis niinhän se valitettavasti menee, että kun liikunnan lopettaa lähtee lihas pian sulamaan pois. Se on myös se ensimmäinen asia mikä putoaa painosta, jos lähetään laihduttamaan jollain kamalilla kaalikeittodieeteillä.

  18. Hanna kirjoitti:

    Myöskin täällä yksi kohtalotoveri. pituutta 170 cm ja paino oli eka neuvolassa 74 kg, rasvaprosentti 22 %. neuvolantäti laski BMI:n ja totesi minut lievästi ylipainoiseksi jonka vuoksi joudun sokerirasitukseen ja raskauttani seurataan tarkemmin. olen lapsesta saakka harrastanut monia eri lajeja ja viimeiset 5 vuotta käynyt salilla josta 2 vuotta treenannut pt:n kanssa. neuvolatäti sattui itse olemaan reilusti ylipainoinen ja alkoi minua neuvomaan kuinka syödä ja liikkua, hieman meinas olla humoristinen tilanne ? kyllähän sitä toivoisi hieman maalaisjärkeä tuohon BMI:n kyttäämiseen..
    Tsemppiä odotukseen! mielenkiinnolla jään odottelemaan raskauspäivityksiä etenkin treenin suhteen 🙂

    • Monna kirjoitti:

      Voi luoja. 🙁 Siinä on kyllä taas oikein hyvä esimerkki tuosta miten väärin voi ammattilainen puhua. 🙁 Onneksi tiesit häntä paremmin oman kehosi koostumuksen ja sen hyvän terveystilan! 🙂

  19. Susanna kirjoitti:

    Ehkä vähän off topic mutta laihaläskeys ei automaattisesti tarkoita korkeaa viskeraalirasvaa. Mulla on ollut rasvat yli 30 % ja silti tosi matala viskeraaliarvo. Rasvaa on kertynyt vain rintoihin, lantiolle ja reisiin. Syksyllä ennen raskautta painoin saman verran kuin noilla yli 30 % rasvoilla mutta rasvat 23-24 %. Olo muuten aika sama mutta toki kunto kaikin puolin parempi.

    • Monna kirjoitti:

      Ei tietenkään tarkoita automaattisesti. Tässä puhuinkin siitä, että kun moni haluaa vaan painaa tietyn verran eikä mieti ollenkaan mistä se keho koostuu. Silloin saattaa syödä todella epäterveellisesti ja viskeraaliarvo olla koholla, samoin silloin myös usein kropasta enemmän on rasvamassa kuin lihasmassaa.

Vastaa