Hae
Monna Pursiainen

Vappujuttuja ja kasvavaa mahaa.

Meillä on ollut tosi ihana viikonloppu. Vappu oli erittäin onnistunut ja rauhallinen. Lauantaina aamupäivällä startattiin vapun vietto menemällä salille yhdessä. 🙂 Ja se oikeasti antoi huipun startin päivälle. Varsinkin, kun treenistä tuli hyvä olo ja pahoinvointi ei näyttänyt päätään koko päivänä.

IMG_20160430_104315

Salitreenistä meinaan kertoa teille vähän lisää ensi viikolla, siitä miten mielestäni on järkevää treenata raskauden aikana. Oikealla tavalla siitä tulee hyvä ja energinen olo.

Salilta pyöräilimme kotiin, teimme lounasta ja lähdimme koirien kanssa lenkille. Oli hauska nähdä Töölön kaduilla jo hyvin aikaiseissa vaiheessa vappuaattopäivää juhlahumussa olevaa kansaa. 😀 Me kävimme Töölöntorilta ostamassa vappupallon (ja saatiin ihanalta myyjältä alea) ja käveltiin kotiin.

Illalla lähdimme ystäväpariskuntamme, sekä heidän ystäväpariskunnan kanssa syömään italialaiseen Vaelsaan Kauppatorin kupeeseen. Porukkaa oli liikkeellä aivan jumalattoman paljon ja ihan varmasti aurinkoinen sää houkutteli vappukansaa liikenteeseen vielä entistä enemmän. Oli ihana istua iltaa hyvässä seurassa ja syödä oikein pitkän kaavan mukaan. Nauratti kyllä niin paljon, että tuntui poskilihasten kramppaavan loppuillasta. Kymmenen aikoihin kun tallustimme kotiin takaisin, alkoi kaupungissa väki vähentymään ja meno tiivistymään! 😉

kasvava mahu ja vappupallo

Eilen mulla oli oikein pallomahapäivä. Kuten yllä olevista kuvista näkee, masu oli mun silmiin hyvin turvonnut ja pallomainen. Mietiskelinkin eilen vatsani kasvua.

Tänään alkoi vko 14 ja mahaa ei voi enää oikein piilottaa. On päiviä, että se on isompi ja varsinkin iltaisin se on jo ihan iso pallo. Mietin ensin, että miksi mun maha näkyy jo näin paljon, kun instagramissa on kuvia, joissa raskauden puolivälissä rupeaa vasta pientä kumpua näkymään. Vähän jo meinasin hermostua, että miksi näin. Kunnes tutkin asiaa hieman enemmän ja opin, että raskausmasut on erittäin eri kokoisia eri naisilla. Joillain saattaa pulpahtaa heti ekan kuukauden jälkeen pieni pömppä esiin, kun taas toisilla mahaa saa odotella ihan vikan kolmanneksen puolelle. Eikä mikään masuilu ole väärin tai toista parempi.

Tulin kuitenkin miettineeksi, että miksi ihmeessä tämänkin asian kanssa on hienoa hehkuttaa sitä, että ”minullapa ei vielä maha näykään”. Kun eihän se liity lainkaan odottavan äidin fyysiseen kuntoon. Olen ymmärtänyt, että esimerkiksi se missä istukka sijaitsee on jo vaikutusta siihen missä vaiheessa maha alkaa näkyä. Niin tai näin, ei mahan näkymisestä tai sen näkymättömyydestä saisi mielestäni mitenkään kilpailla tai sitä  kannattaisi sen kummemmin vertailla toisten odottavien kanssa. Koska se vain on niin hirmuisen yksilöllistä. Ja minä ainakin pidän mahastani.

vappujuttuja OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tänään appivanhempani oli meillä vappulounaalla ja kävimme heidän ja heidän koiransa Taran ja meidän koirien kanssa pitkällä kävelylenkillä. Koirat pääsivät uimaan ja oli ekaa kertaa tänä keväänä sellainen olo, että aurinko ihan oikeasti lämmitti ja tuntui tosi tosi keväiseltä. <3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

***

Tällainen vappu täällä! 🙂 <3

Toivottavasti teilläkin on ollut ihana vappu takana!
Niin ja kertokaa mahankasvukokemuksia ihmeessä! 🙂

<3

46 kommenttia

  1. Miraalla kirjoitti:

    Tähän ”minullapa ei vielä maha näykään” oli vaan pakko kommentoida, etten ole eläessäni kuullut, että joku hehkuttaisi ettei maha näy. Pakko liittyä joihinkin ”fitness-piireihin”. Meinaan yleensä tulevat äidit esittelevät vatsaansa ylpeänä. Ottavat kuvia ja jakavat palstoilla. Ihailevat niiden kumpuja jotka jo heti alusta alkaen pömpöttävät. Onhan se mahan kasvu kuitenkin se raskauden näkyvin merkki, että elämää siellä on.

  2. ninni kirjoitti:

    Esikoista odottaessa meni normifarkut viikolle 21, sitten siirryin äitiysmalleihin..mutta! Olin tuolloin 23v ja niin hoikka 😉 pikkukakkosesta alkoi turvotus just viikoilla 12 eteenpäin ja en voinut peitellä mahaani. Tosin keräsin molemmista kiloja samanverran eli +12kg.

  3. AnnaK kirjoitti:

    Tuo raskausmasu on niin kamalan yksillöllistä… Mutta ota ilo irti kun se on esillä jo nyt! Se ei niin kauaa siinä ole… Yhdellä tuttavallani oli niin taaksepäin oleva kohtu, että vasta viikolla rv 38 näkyi pientä turvotusta, ja tämä kaikkien 5 lapsen kanssa. Häntä niin harmitti, kun ei koskaan ”saanut” näyttää raskaanaolevalta.

  4. Maiju kirjoitti:

    Voi mitä ihania kuvia. Tuo Geren ylppärikuva on niin ihana. Mä oon niin onnellinen teidän puolesta. Nautipa raskaudestasi 😉

  5. Ansku kirjoitti:

    Mulla ei mahan kasvusta ole mitään hajua (heh, siis siitä raskaudesta johtuvasta), mutta ihan pakko kehua sun IHANIA HOUSUJA! Hitsit kun tykkäänkin!

    Hyvää vappupäivän iltaa 🙂

    • Monna kirjoitti:

      😀 Kiitos! Ne on viime kesän mallistoa ZIP Jeansilta! <3

      • Anni kirjoitti:

        Onneksi luin kommentit, olisin nimittäin kysynyt, että mistä olet löytänyt noin makeet housut 🙂 Saattaa olla turha yrittää enää metsästää.

        Mä olen myös kuullut noita kommentteja, ja ne on usein vielä esitetty hieman ylpeillen, mitä suuresti ihmettelen. Mulla alkoi maha näkymään tosi aikaisin, varsinkin suuren iltaturvotuksen johdosta, ja selasin nettiä (virhe!!), että olenko jotenkin kummajainen, kun muilla on näkynyt vasta silloin ja silloin. Samaan johtopäätökseen päädyin minäkin, että tässäkin asiassa me jokainen olemme yksilöitä. Ja mun maha vaan sattuu kasvamaan aiemmin. Ja mikäs siinä, se sopii mulle oikein hyvin <3

  6. Jonna1983 kirjoitti:

    Mulla oli viikolle 17 asti just tuota että aamulla ei näkynyt mitään, mutta illalla jo kauhea pallo. Viikolla 18 vatsa pullahti vasta pysyvästi esiin. Kun taas samaan aikaan odottavansa ystävälleni vatsa pullahti kunnolla ko viikolla 10. Kovin on siis yksilöllistä ja riippuu paljolti mihin suuntaan kohtu on! Hih, söpöhän toi sun masu on kuin mikä <3

  7. Kaisa kirjoitti:

    Komppaan myös, että en ole _ikinä_ kuullut kenenkään sillä elvistelevän, ettei vauvamasu näy :O Eiks ole vain ihanaa että se erottuu?!

  8. Sini kirjoitti:

    Kuten muutama aikaisempi on maininnut, en minäkään ole kuullut että joku haluaisi ettei vauvamaha näkyisi. Ainakin itse olen ylpeästä esitellyt kasvavaa vauvamahaani ja nyt vielä enemmän olen onnellinen, kun ihan tuntemattomat kysyvät odotetaanko vauvaa. Alkaa maha näyttämään vauvamahalta eikä miltään epämääräiseltä mahalta.

  9. LK kirjoitti:

    Ihana masu sulla!! Mulla maha pullahti esiin joskus viikolla 21. Harmittelin koko alkuraskauden, kun mahaa ei näkynyt, odotin nimittäin pallomahan kasvua niin innolla. Nyt on viikko 28+ ja maha on jo mukavan kokoinen 🙂 Rakastan sitä! Instagramissa olen ollut huomaavinani tuota ajatusmallia, että pienellä mahalla kehuskellaan. Olen saanut itseni kiinni vertaillessani omaa mahani muihin, miettien onko se jo ”liian” iso… vaikka siitä tykkäänkin! Ihmeellinen on ihmismieli 😀 Kaikkea hyvää sun raskauteen! On niin mukava, että tännekin tulee raskaus- ja vauvajuttuja!!

    • Monna kirjoitti:

      Joo siis nimenomaan instagramissa mäkin olen tähän törmännyt! 🙁 Tosi outoa!!
      Ihanaa, että sullakin on pullahtanut nyt esiin. <3 Hihi 🙂
      Muita tosiaan, ei ne mahat voi olla liian isoja. 😉

  10. Maria kirjoitti:

    Oikeastaan kummastakin lapsesta maha alkoi näkyä melko myöhään, noin puolivälissä. Toinen jonku verran aiemmin. Molemmista on kyllä ollu pienet mahat ihan loppuun asti, varsinki jälkimmäinen! Se oli vähän kurjaa kun mummut kylällä ihmettelivät miten voi olla vaan kuukausi tms laskettuun aikaan kun on niin pieni maha! + Neuvolastakin laittoivat tarkempiin tutkimuksiin kun semmonen minimaha. Onneks ei mitään huolestuttavaa silloin ollut ja neiti syntyikin pikapikaa tutkimusten jälkeen. Oli jo niin kovin alhaalla ja ylipäänsä pieni. 🙂
    Kohdun asentohan siihen ilmeisesti paljon vaikuttaa, oma ryhti ja vatsalihasten napakkuus. Joku fyssari sano et toinen tulee niin paljon nopeammin näkyviin kun eka on venyttäny vatsalihakset jo kertaalleen.
    Nää on niin yksillöllisiä juttuja, ja yleensä kaikki variaatiot normaaleja! 🙂

    • Monna kirjoitti:

      Voi höh. 🙁 Inhottavia mummuja!
      Ja siis oon kanssa kuullut tuosta, että toka lapsi näkyy paljon aiemmin koska vatsanpeitteet, lihakset ja muut on jo kertaalleen löystynyt paljon.
      Mutta siis juu, yksilöllisiä juttuja nämä on! 🙂

  11. Salla kirjoitti:

    Mulla ekassa raskaudessa meni normifarkut vkolle 30asti, synnärillä (h38+5) kätilö epäili raskauden kestoa minimahan takia ?
    2. Raskaudessa sitten maha alkoi näkyä selvästi aiemmin. Painoa molemmista tuli vain 5-7kg, normaalipainoinen olen. Tosi yksilöllistä ! Nauti mahasta, kuten edelläkin kommentoitu. Ihanaa seurata sun odotusta.

    • Monna kirjoitti:

      Hauska kuulla näitä erilaisia kokemuksia. 🙂 Ja siis tosiaan hyvin yksilöllistähän tämä on. Mullakaan ei painoa ole tullut vieläkään kuin 2kg lisää, mutta maha palloilee. 😀 Mutta ei se mua haittaa. Ihanaahan se vaan on. <3

  12. Pate kirjoitti:

    Ihana maha ?
    Molemmissa raskauksissa vatsa alkanut näkyä jo ennen rv 10 vaikka olen ollut hoikka ja urheilullinen. Kohtu on taaksepäin kallellaan, mut ei se kyllä tätä mahaa pitänyt piilossa ?. Molemmilla kerroilla sain upeat jättimahat ?.
    Nauti olosta ja muuttuvasta kehosta ?

    • Monna kirjoitti:

      Oho! Sulla on näkynyt tosi aikaisin! 🙂 Ihanaa! <3 On tää kyllä jännää juttua! 😀 Niin erilaisia kokemuksia.
      Mulla on kanssa sellainen fiilis, että mulla tulee olemaan aikamoinen jättimaha. 😀

      • Pate kirjoitti:

        Raskaudet tosiaan on erilaisia. Ekassa kävin salilla ja liikuin laskettuunaikaan saakka, kun taas toisessa kilsan kävely oli maksimi viikon 18 jälkeen, vatsakipujen ja supistelun vuoksi.

        Toivottavasti voit hyvin loppuun saakka ja saat sen upean jättivatsan ?

  13. Irene kirjoitti:

    Täällä ekasta maha alko näkymään varmaan joskus samoihin aikoihin, kun sulla nyt. Mutta tää toinen, joka on nyt vkolla 28 pullahti esiin varmaan kymppi viikolla. Tais lähipiiri ja työkaverit arvata mistä kyse (kerrottiin raskaudesta virallisesti vasta vko12 jälkeen), ku normaalisti oon hoikka ja käytän melko kireitä paitoja ja nyt yhtäkkiä siirryin telttapaitoihin ja piilottelin turvonneena niitten alla ?

    Pakko sanoa, että on niin kaikki sympatiat sua kohtaan tuon sun pahoinvoinnin vuoksi. Ekasta mulla kesti viikolle 15 asti, mutta se oli syömisillä hallittavissa. Mutta tästä tokasta sain halailla veskiä +17viikkoa, minkä jälkeen oli kaks viikkoa poissa ja palas taas pariks viikkoa. Ja siihen ei auttanu mikään. Vähiten tuo 1,5v taapero, joka matki äidin kyökkimisiä vieressä ? Eli ihanaa, että osaat iloita jokasesta hetkestä ilman pahoinvointia!

    Tsemppiä sulle ja teille kaikille kaiheasti jatkoon ja ihanaa odostusta! Ei oo mitään ihanampaa, kun oma ihana vauva-äiti-perhe-kupla ❤

    • Monna kirjoitti:

      Joo, mullakin muutamat kaverit ja jopa pari lukijaa ihmetteli kun yhtäkkiä aloin käyttää vain löysiä paitoja! 😀 😀

      Uih, vko:lle 17 asti on aika pitkästi. Mutta kyllä mullakin on edelleen niitä huonoja päiviä välissä. 🙁 Toivon koko ajan, että tulis vaan hyviä päiviä. <3 Ihana taapero!!! 😀 Haha!

      Kiitos!! <3

  14. sofia kirjoitti:

    Itellä rv 25 ja vasta muutaman viikon on kunnollinen vauvamasu tullut pysyvästi esille 🙂 koko raskauden olen ollut kyllä vatsasta todella turvonnut, että raskaana olon on kyllä huomannut, mutta aamuisin masu oli tosi pieni ja iltaa kohti turpoili isommaksi. Nykyään masu on nähtävissä heti aamulla ja ihan reilusti. 🙂 itse ainakin rakastan kasvavaa mahaani ja kannan sen ylpeydellä, vaikka leviän myös sivusuunnassa, liikunnasta ja terveellisesti syömisestä huolimatta (niin ne tytöt kuulema äitiä helpommin levittää, saatu 3x tyttölupaus) <3) nautin raskaudesta muutenkin suunnattomasti, varsinkin nyt kun liikkeet tuntuvat ja näkyvät selkeästi jo masun päältä ja raskaus konkretisoituu hetki hetkeltä kun vauvan tavaroita alkaa pikkuhiljaa kokoamaan paikoilleen ym. Muista nauttia joka hetkestä, tää raskausaikana nimittäin menee näköjään ihan kauheeta vauhtia ! 😀

    • Monna kirjoitti:

      Ihanalta kuulostaa! <3 Siis nuo liikkeet ja tuo konkretisoituminen! <3 🙂 Ihanaa, täälläkin viikko viikolta lähempänä potkujen tuntumista ja mahan kasvamista koko ajan lisää. 🙂 Hihi.
      Mä muistan!

  15. Nanna kirjoitti:

    Itselläni on sen 7x maha pullahtanut aika myöhään näkyviin koska kohtuni on voimakkaasti taaksepäin kallistunut ja istukka ollut yleensä takana. Niin kaunis maha sinulla:) Ihan vauvakuumehan tässä tulee…Tosin en enää jaksaisi raskautta…Voi kun olisin tiennyt niin olisin vinkannut sulle pahoinvointiin apteekista saatavia pahoinvointirannekkeita. Viimeisellä odotuskerralla voin 24/7 pahoin 3 vkoa ja rannekkeet auttoivat niin paljon että pystyin edes päivän hommat tekemään. Ilman niitä en pystynyt kuin makaamaan…

    • Monna kirjoitti:

      Seitsemän raskautta on kyllä paljon keholle! 🙂 <3 En ihmettele jollet enää jaksaa kahdeksatta. 😉
      Mulla oli itse asiassa nuo pahoinvointirannekkeet käytössä. Ne ei vaan toimineet mulla mitenkään hirmu hyvin. 🙁
      Mutta nyt onneksi niitä ei oo enää tarvinnut.

  16. masua odotellessa kirjoitti:

    Täällä on myös kohtalon toveri samoilla viikoilla ja pahoinvointi jatkuu edelleen.. en ole pystynyt liikkumaan yhtään kohta 3kk ja jalat lähtee alta aika usein. Saikulla ollaan, eikä mitkään pahoinvoinnin estot auta. Painoa tullu jo huimat 4kg, vaikka oon aika pieni ja normaalisti tosi sporttinen. Täällä sama, aamulla vatsaa ei oikein näy, mutta joskus illalla se on kyllä ”huiman” kokoinen 😀 Mikä ero aamuvatsaan. Vaikka masua odottaa toisaalta ihan innolla, mutta on se outoa miten oma kroppa muuttuu niin nopeasti etkä voi itse vaikuttaa siihen mitenkään. Kyllä mulla ainakin on totuttelua uuteen peilikuvaani, niin hyvässä kuin pahassa. Kaikki on niin uutta ensimmäisen raskausen myötä. Naurattaa vaan kun mun tissit on niin turvonnu että vie kaiken huomion masusta 😀 Auringon paisteen voimalla parempia oloja kohti! Ihanaa odotusta Monna sinulle ja olen aivan innoissani sinun blogista ♡ odotan kirjoituksiasi innolla, ihana kun on muitakin samassa veneessä 😉

    • Monna kirjoitti:

      Oi kamala! 🙁 Toivottavasti on alkanut jo olo helpottamaan! 🙂 Täällä on jo hyviä päiviäkin jo ollut monta!
      Joo kyllähän siihen omaan peilikuvaan on totuttelua. Vaikka juurikin tavallaan on ihana katsoa ja tuntea kun maha kasvaa, mutta kun treeni ja suhteellisen ”timmi” vartalo on kuitenkin ollut se oma peilikuva jo tovin, niin onhan siihen totuttelemista. 🙂 😀
      Ihanaa odotusta myös sinulle! <3

  17. Mari kirjoitti:

    Mullon kaks raskaana olevaa työkaveria, joilla molemmilla on laskettu aika elokuussa. Aika samassa vaiheessa siis ovat. Toisen masu pyörähti pömpölleen lähes heti, kun hän uutisesta kertoi, joskus tammikuulla. Ja nyt meno on jo aika vaappuvaa ja masu mahtava. Toisella vasta ihan viimeisen kuukauden aikana on masu oikeesti alkanu näkyä ja edelleenkin se on aika vieno kumpu. Eroja siis on, mut molemmat voi hyvin ja sisälläkin kaikki on ookoo.

  18. Tiu kirjoitti:

    Taaksepäin kallistunut kohtu ja pitkä selkä piilottaa vauvamahaa myös hyvin, vastaavasti enemmän edessä oleva kohtu tuo pian raskauden esiin 🙂 . Mulla ekassa raskaudessa alkoi masu näkyä siä 18 viikon tienoilla, nyt tokassa paljon aiemmin. Nyt rv 38 oon aika iso 😀 .
    Kuulun myös toukokuun vauvat -Fb-ryhmään ja kun suurinpiirtein samoilla viikoilla menty ja kuvia laitettu, niin kyllä ne mahojen koot vaan hirveesti vaihtelee.
    Onnea odotukseen! 🙂

  19. neljänmami kirjoitti:

    Kohtu taaksepäin kallellaan ja lapsivettä vähän niin pienet on masut ollut kaikkien kanssa vaikka yli neljäkilosia vaaveja olleet,mulla tais oikeestaan ekassa olla se isoin maha,vettä oli sillon enemmän..

  20. Inga kirjoitti:

    Mulla alkoi rv 10.,’ vaikka olen hieman tukeva rakenteltaan. Oli sitä hankala peittää rv 12 asti. Onnistui jotenkin ja sitten porukka alkoi epäillä.. Sulla kaunis maha?

  21. kaisa kirjoitti:

    Upea uutinen! Ihanaa odotusta ja hyvää vointia!! <3 Heh, omasta odotuksesta muistan sen hyvin kun maha kasvoi yhtäkkiä melkoisesti, eikä aivot vielä oiken sisäistäneet asiaa, noh jumissahan sitä aina oltiin 😀 Nimim: Parkkipaikalle ajaessa kannattaa jäädä ennen ruutua pois kyydistä 😀

  22. Career girl kirjoitti:

    Mulle oli positiivinen asia, että maha pysyi pienenä yli puolenvälin, sillä en halunnut asiasta puhua aikaisin töissä. Teen uraa suuryrityksessä ja olen aloittanut kevään aikana 2 uudessa projektissa. Vasta nyt 6. ja 7. raskauskuukauden vaihteessa on ollut pakko asiasta kertoa myös vähän etäisemmille sidosryhmille 🙂 Ja nyt maha alkaakin olla oikeasti iso.

Vastaa