Hae
Monna Pursiainen

Ruokapläjäys!

Aurinkoista ja keväistä maanantaita kaikille! 🙂 Nyt kirjoitan teille vähän ruokajutuistani, kun niistä aina silloin tällöin kysellään ja ruokapostausta on toivottu.
En noudata mitään dieettiä ja itse asiassa inhoan koko sanaa. Omille asiakkaillenkin haluan aina painottaa sitä, että mitkään ”ihmedieetit” eivät ole hyvä ratkaisu, vaan aina kannattaa tehdä mahdollisimman normaalia, terveellistä ja monipuolista ruokaa.
Tammikuussa vähentelin vähän sokereita minimiin ja kovia rasvoja. Mutta silti ihan normaalia kotiruokaa söin. 
Me tehdään mieheni kanssa todella paljon kotona ruokaa ja näin on ollut aina. Eineksiä ei syödä ikinä. Ne pitäis laittaa pannaan kaikilta! ;D Olen sitä mieltä, että ihmisten pitäis tehdä enemmän kotona ruokaa, puhtaista raaka-aineista. Vaikka asuisi yksin. Sitten siitä ruuasta voi laittaa osan vaikka pakkaseen ja syödä myöhemmin loput.
Aamiaiseksi syön usein leipää. Ellei ole joku todella aikainen aamu. Syön aina ruisleipää tai täysjyväleipää, kuvassa on semmoinen leipä kuin ”ruiskakko”. 😀 Silloin tällöin puristan appelsiineista mehua aamiaisen yhteyteen. Leivän päälle tulee aina tomaattia tai kurkkua ja yksi ”päällinen”, eli joko juusto tai jokin leikkele. Mä rakastan metwurstia, vaikkakin se on rasvaisin leikkele. Silloin tällöin siis ostan kevyt metwurstia, useimmiten kuitenkin kalkkunaleikkeleitä.
Aamiaisen yhteydessä juon aina pari kuppia kahvia ja otan päivän vitamiinit, eli spirulinan, d-vitamiinia ja näin flunssakautena yhden sinkkitabletin myös.
Välipaloja syön aamiaisen ja lounaan, sekä lounaan ja päivällisen välissä. Eli kaksi välipalaa päivään. Välipalaksi saatan tehdä smoothieta (rahkaa, marjoja, banaania jne) tai sitten vähän ruokaisampaa, riippuen aamupäivän treeneistä. Tuossa kuvassa välipalana toimii pari tomaattia, yksi avokado, vajaa purkillinen raejuustoa ja kourallinen pinjansiemeniä. Välipalaksi toimii myös ihan joku hedelmä, esim. banaani.
Lounaalla pitää saada hiilihydraatteja ja proteiinia. Lounas saa olla ”iso”, koska se antaa energiaa koko päiväksi. Lounaalla syödyt kalorit tulee kulutettua päivän aikana pois ja treenaavan ihmisen on tärkeää saada monipuolinen lounas, jossa tosiaan on myös niitä hiilihydraatteja.
Kuvassa täysjyväriisiä, kanakastiketta ja paistettuja vihanneksia.
OHJE:
– Kariniemen maustamaton kanafilee
– Kevyt&Paksu
– kesäkurpitsa
– punainen paprika
– keltainen paprika
– sipuli
– valkosipuli
Leikkaa kasvikset kuutioiksi ja ruskista pannulla, kaada kasvikset pannulta pois ja paista kanafileet. Ota paistetut kanafileet pannulta ja viipaloi, kaada kanat takaisin pannulle ja lisää joukkoon 1dl kevyttä&paksua ja 1dl vettä. Mausta. 🙂 Eli hiton helppo resepti!
Sitten vaan kaikkia tasapuolisesti lautaselle ja eikun syömään! Huh. Tuli ihan nälkä! 😀
Jos on ”kastikerakastaja”, niin kannattaa tosiaan käyttää noita vähärasvaisia ruokakermoja JOS sitä kastiketta haluaa. Niitäkään ei ihan joka aterialla kannata käyttää, eikä koko purkkia vaan puolet purkista ja vettä sekaan.
Näissä kuvissa itsetehtyjä lihapullia, porkkanalanttuperunasosetta ja suolakurkkuja. (tämä oli eilinen päivällinen) Jos syö päivässä kaksi lämmintä ateriaa, toinen kannattaa olla vähän kevyempi. Eli ei niin että lounaaksi tuota kanakastiketta ja kasviksia ja päivälliseksi lihapullakastiketta. Vaan toinen voi olla sitten esim. salaatti tai jokin ruoka ilman mitään kastiketta.
Kastike on muuten sellainen yksi iso juttu ihmisille. Ei voi syödä jotain kun se on kuivaa ilman kastiketta. Siihen auttaa nimenomaan jotkut kasvikset tai vihannekset rinnalla. Ja sitä paitsi kastikettomuuteenkin tottuu! 🙂 Eli rohkeesti vaan kokeilemaan. Ja ne kaupan valmiskastikkeet kannattaa jättää sinne hyllyille, niissä on ihan mielettömästi lisättyä sokeria.
Iltapalaksi syön monesti rahkaa ja/tai bulgariajugurttia ja marjoja. Joskus laitan sekaan vähän myös kauraleseitä. Kuvassa mustikoita, mansikoita, pinjansiemeniä ja ripaus kookoshiutaleita, tuo kivan lisämaun.
No mitä sitten syön kun herkuttelen? Sitäkin on kysytty. Herkkupäiviä pidän kerran viikossa tai kerran kahdessa viikossa. Vähän riippuu fiiliksestä. Herkkupäivinä saatan syödä karkkia, shipsejä, pizzaa, suklaata tai vaikka tehdä lettuja. Kuitenkaan näitä kaikkia en samana päivänä syö. Mielestäni herkkupäivänä on hyvä ”valita” pari herkkua jota syö. Jottei mene överiksi.
 Uijui ja aijai mitä herkkuja.. ;D
Terveellisempi ”herkku”!
Kuten huomaatte, hyvin normaalia ruokaa ja ”tavallisia” juttuja syön ja silti voin saavuttaa tuloksia ja treenata täysillä. Proteiinin tarve on toki suuri kun treenaa paljon ja haluaa lihasmassaa rasvamassan tilalle, mutta salitreenien jälkeen proteeiinilisää heran muodossa ja muuten tarpeeksi proteiinia ruokavaliosta on ollut ainakin mulle riittävä määrä. Ja tuloksia on syntynyt. 🙂 Kaikessa niin syömisessä kuin muissakin asioissa se ”maalaisjärki” on mun mielestä paras keino.
Toki jos tavoitteena on suuri painonpudotus tai jotain kisoja varten ihan rasvaton kroppa, niin syömiset pitää silloin aina katsoa eri tavalla. Mutta näin ihan normaalia urheilevan ihmisen elämää viettävänä syömiset voivat olla aika perushuttua.

Tuloksia tällaisella ruokavaliolla:
Kiitoksia kaikista ihanista kommenteista taas eiliseen postaukseen!
Ihanaa viikon alkua kaikille!!
-Monna 

34 kommenttia

  1. Merja T. kirjoitti:

    Kiva postaus! Itse etsiskelen entistä kiivaammin sitä hyvää ja jaksavaa oloa. Alkaa se vähitellen löytymäänkin! 🙂 Itse haluan syödä perus kotiruokaa (tietysti välillä kevyemmäksi itselle varioiden), en halua lapsillekaan ”huonoa esimerkkiä” antaa. Kiitos ihanan hyväntuulisesta blogistasi & aurinkoa kevääseen! 🙂

    • Monna kirjoitti:

      Tuo on ihan mahtava juttu nimenomaan tuo lapsille esimerkin oleminen!! Tottakai omakin hyvinvointi on huippu mahtavaa, mutta kun valitettavan moni lasten liikalihavuustapaus johtuu vanhempien syömistottumuksista.Aurinkoa kevääseen sinullekin! 🙂

  2. Anna kirjoitti:

    Ihanan tervehenkinen postaus, Monna! 🙂 Näitä on ilo lukea, etenkin kun on ite käynyt läpi ne kaikki ojat ja allikot. Tuntuu niin typerältä, että noiden hiilareidenkaan tarpeellisuutta en joskus halunnut myöntää..huhhuh! Mie oon onnellinen siitä, ettei meillä kotona koskaan käytetty/käytetä mitään kastikkeita (juhlapyhinä saattaa olla), niin oon tottuntu syömään kaikki ruuat ihan ”paljaaltaan” 🙂

  3. Elisa kirjoitti:

    Mie oon aina kans ollut sitä mieltä että kotiruoka on automaattisesti terveellisempää kuin ”vastaava” eines mutta tästä oli lääkärilehti Duodecimissa vastikään kiinnostava artikkelihttp://www.duodecimlehti.fi/web/guest/etusivu?p_p_id=dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku&p_p_action=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku__spage=%2Fportlet_action%2Fdlehtihakuartikkeli%2Fviewarticle%2Faction&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_tunnus=duo10801Eli automaattisesti näin ei olekaan! Toki voi kritisoida artikkeliakin, mutta kiinnostava juttu silti.Kiitos motivoivista, myönteisistä, hymy suupielessä tehdyistä postauksista!

  4. Aino kirjoitti:

    Tää teksti vois olla kyllä ihan meikäläisen kirjottama! Ihanaa, kun sulla on noin terve suhde ruokaan 🙂 Jotenkin tuntuu, että niin useat tekee syömisestä älyttömän vaikeaa hifistelyä..

  5. Adelheid kirjoitti:

    Sulla on kyllä hyvä ruokavalio ja olen useasti sitä ihaillut. Pitää kuitenkin muistaa että sulla palaa jo töissä suuri määrä kaloreita. Sitten vielä omat rankat treenit päälle. Kateellisena saa katsoa tuota kalorimäärää näin toimistotyöläisenä! =)

  6. Anonymous kirjoitti:

    Mun mielestä tää oli ihanan terve ruokapostaus! Oon samanlainen treenaaja ku sinäkin, että en mihinkään kisoihi ole menossa, mutta hyvältä näyttäminen ja hyvin voiminen on tärkeää. Kiitos tästä! Tuli taas sellanen olo, että ei se suklaapatukka ketään tapa, vaikka joskus sellasenki söis. Tosin nyt oon karkkilakossa ja herkuttelen silloin tällöin omilla leipomuksillani. 🙂

  7. Laiskiainen kirjoitti:

    Hyvä postaus! Itse olen ehkä turhankin paljon sortunut erilaisiin ”dietteihin”. Polkusi on kyllä kannustava, vaikka en ikinä kuvittelekkaan pääseväni tai edes haluavani samoihin liikuntamääriin kuin sinä =). Täytyy vielä todetä, että hiusten ”tummumisen” myötä oot ”kaunistunu” hurjasti, näytät niin paljon elinvomaisemmalta!

  8. Anonymous kirjoitti:

    Moikka! kiitos hyvästä postauksesta. Oon nimittäin ihan hukassa ruokailujen suhteen nykyään.. tai syön yltiötarkasti ja revin kauheeta stressiä ruokailuista. Ennen söin työpaikkaruokalassa lounaan, mutta sitten aloin hifistellä ja aloin tekee ite omia eväitä.. punnitsin ja pakkasin ja raahasin repussa niitä töihin. Ja fitnessblogeista vinkkejä ottaen. Nyt yritän palata vanhaan tapaan, ja lopettaa turhanpäiväsen stressin oton, ja alkaa syömään taas työpaikkaruokalassa, sekin jo helpottaa. Jotenkin tuntuu vaan niin vaikeelta kun ei voikkaan tietää monta grammaa siinä on sitä perunaa jne… Ja tosiaa en oo mihinkään kilpailuihin menossa, niin en tajua miks teen tästä itelleni niin hankalaa!! harrastan 4x vkossa salia, ja päälle useammat hiihto ja juoksulenkit, + 10km pyöräilyä töihin päivittän. olin ennen paljon onnellisempi, mutta nyt on vaikeeta oppia pois tästä ruoan punnitsemisesta 🙁 nykyään esim ajattelen että työpaikkaruokalan ruoka olis jotenki epäterveellistä, koska esim jos ruokana on kastiketta, koska ite jos teen eväät niin aina kanaa joka on tietysi maustamatonta ja ite sen sitten maustan. vaikka pohjimmiltaan tiiän että se ei näin oo, ja tosiaan kun tavoitteena on vaan sporttinen ja urheilullinen kroppa eikä mitkään fitnesslavat.Onneks oon pikkuhiljaa alkanut tiedostamaan tän, ja koitan ”parantua” tästä, koska tää häiritsee jo sosiaalista elämää, kun oon niin tarkka ruokailuista 🙁 Kiitos kivasta blogista, tätä on mukava lukea, koska sulla on terve suhtautuminen treeniin ja ruokaan! oot huippu <3

    • Monna kirjoitti:

      Ruokahommista ei oikeesti tosiaan kannattais/pitäis ottaa hirveetä stressiä. Se maalaisjärki ja perusruoka, niillä pärjää jo pitkälle. Sinäkin treenaat noin paljon, niin ehkä ihan yvä jos oot vähentäny ruokastressiä aloittamalla taas syömään työpaikkaruokalassa. Voihan sielläkin valita lautasen täytteeksi enemmän kasviksia, vihanneksia, salaattia ym. ja vähän vähemmän sitä kastiketta. :)Tsemppiä treenaamiseen ja syömiseen! 🙂

  9. Katarina kirjoitti:

    Ihana postaus! mitä sinulla on siellä dippikastikena?ja onko se oikesti broilerin paloja? näyttää lihapullilta 🙂

    • Monna kirjoitti:

      Siinä on kermaviiliä ja itse lisättyjä mausteita: tilli, merisuola ja mustapippuri.Ja joo on ne broilerin paloja! 😀 Ekassa kuvassa riisin kera kanaa ja tokassa kuvassa lihapullia. 🙂

  10. Anonymous kirjoitti:

    Hyvä juttu! Silmään pistää kyllä tuossa lisäaineettomien valmisruokien välttelyssä tuo kevyt&paksu. Se on oikeasti aikamoista huttua! Itse käyttäisin mieluummin jotain muuta.

    • Monna kirjoitti:

      No huttua tai ei, siitä en luovu. Senkin kanssa näin hyviä tuloksia, niin miksipä luopumaan? Niin monessa on mukana aikamoista huttua, että sitähän pitäisi vedellä melkeinpä vaan porkkanoita jos haluais olla varma ettei syö mitään lisäaineita. 😀

    • Joan kirjoitti:

      Nii ja porkkanakaan ei muuten oo mikään maailman luonnollisin tuote! Se ei oo oikeesti ton näkönen kasvis minkä näkösenä sitä kaupassa myydään 😉 Enkä kyl nää mitään pahaa jos ruokavalio on muuten noin puhdas, että siellä on yksi tuote joka sisältää jonkinlaisen ainesosaluettelon, jossa mm. E-aineita 🙂

  11. Joan kirjoitti:

    No mutta niijjust! 🙂 Hyviä juttuja sulla! Mutta nyt laitoit kyllä sitaatit väärän herkku-sanan ympärille ;DDD hahaa!Mäkin toimin just noin! Mulla on se toinen kevyempi ateria (lounas/päivällinen) nykyään tosi kasvispainotteinen, koska lääkäriltä sain kuulla että mulle sopiva proteiinin saantimäärä on 1-1,5g/painokilo/vrk munuaisten vuoksi. Tää on tarkottanut sitä, että mun aamupala on ollut nykyään puuro, marjoja, hyviä rasvoja ja ruisleipä, ja toinen isommista aterioista esim kasvis(sose)keitto/salaatti juustolla/uunijuureksia, toisella sit saa olla lihaa, ja rahkat on vaihtunut maustamattomiin jugurtteihin. Ja nimenomaan, tuloksia syntyy täälläkin päin! 🙂 Ja mikä tärkeintä, treenit kulkee pitkästä aikaa ja silläkin puolella kehittyy kun saa tarpeeksi sitä murua rinnan alle 😀

    • Monna kirjoitti:

      Hahahaa.. 😀 Itse asiassa noista kaikista herkuista tosiaankin laitoin sitaatit väärän herkku-sanan ympärille, koska se on mun mielestä noista kaikista parhainta! <3Jei! Hyvä kun treenit kulkee ja tulee kehitystä! Murua tosiaan vaan rinnan alle tarpeeks niin kehitys jatkuu! 🙂

  12. Anonymous kirjoitti:

    Kiva postaus, vaihtelua kun joka toinen tuntuu olevan jollain Superdieetillä 🙂

  13. Anonymous kirjoitti:

    Monna olet ihana! Ja tää blogi on niin hyvä ja ihana myös:) niin mukava huomata että tosiaan voi noinkin normaalilla ruokavaliolla laihtua! Ite oon akna vetänyt ihan överiksi ja koittanut gfg yms. Mutta kun kaikki on niin rajoitettua niin mä ainakin vaan repsahdan ja silloin vedän kaksin käsin herkkuja. Mun pitäisi löytää se kultainen keskitie. Kiitos kun olet niin motivoiva ja piristät päivääni postauksilla. Olet paras! -elliliina-

    • Monna kirjoitti:

      Hih <3 Kiitos! 🙂 Sehän se noissa ihmedieeteissä onkin pahin juttu, repsahdusvaara on suuri ja ainakin sitten kun dieettivaihe päättyy ja normaaliruoka tulee takaisin, painokin usein tulee takaisin. :(Tsemppiä! 🙂

  14. Merja kirjoitti:

    Hyvä postaus 🙂 toi kastikejuttu on mulla työn alla… Rakastan kastikkeita yli kaiken mutta en pysty kokonaan luopumaan niin sovein itseni kanssa, että voin ottaa kastiketta omantunnon mukaan 😉 en kuitenkaan halua mitään liian kovaa ruokavaliota vaan juuri samaan tyyliin maalaisjärjellä miettien terveellisiä vaihtoehtoja itseltään Liikaa vaatimatta 😀

  15. Anna kirjoitti:

    Heippa muru! 🙂 On kyllä mahtava muutos!! Ihan mieletöntä! Näin se salilla uurastus palkitaan ja näytät tosi sporttiselta. Josta tulikin mieleen, et ootko nähnyt tuoretta kuvaa sun idolin Janni Hussin mahasta? 😀 Oi mai gaad, mulle kans! :)http://janni.gym-space.fi/2013/02/26/got-my-bff-here/?id=1776

  16. Jenna kirjoitti:

    Oon jo jonkun aikaa blogiasi seuraillut,mutta en oo saanu kommenttia aikaseksi! Tosi kiva blogi siulla,tulee päivittäi lueskeltua 🙂 tätä postausta oli kiva lukea,ruokapostaus jossa ei käsitellä diettiä! Oot esimerkkinä.monelle,että tavan ruuallaki saa muutoksia kropassa aikaan:)!!

  17. Anonymous kirjoitti:

    Haittaako sua, jos sua katsellaan salilla tai lenkkipolulla? Noin upea kroppa tiukoissa vaatteissa on vain vastustamaton. T: Tyypillinen mies.

  18. lasienkuli kirjoitti:

    Kiva huomata, että tavallisella tervejärkisellä ruokavaliolla saa noin hyviä tuloksia aikaseks. Ite stressaan ihan liikaa ruokailujen ja ruokavalion kans, ku pitäis vain käyttää järkeä ja syödä terveellisesti ja jättää liika stressaaminen pois.Sun blogi on muutenki niin positiivinen ja hyväntuulinen, että joka aamu ootan, millon sulta pukkaa postausta. 😉

Vastaa