Hae
Monna Pursiainen

Korona huolestuttaa.

Uskallanko mennä tanssitunnille sunnuntaina?

Alkuun, kun kuulin ekoja kertoja korona-viruksesta joskus tammikuun alussa, ajattelin ettei oo mitään syytä huoleen. Ajattelin, että no se on vaan samanlainen kuin normi influenssa. Näin siitä monissa kanavissa uutisoitiin silloin.

Sitten Italian tilanne räjähti. Se nosti huolen määrää itsellä siihen, että ostin ekaa kertaa elämässä käsidesiä. Eilen jätin menemättä tanssitreeneihin, tänään ollaan koko perhe kotona. Ei siis päiväkotiin, eikä töihin. Mun kotisali Elixia sulki ovensa kahdeksi viikoksi. Hyvä päätös! Hallitus on linjannut, että isot tapahtumat tulee perua toukokuuhun asti.

Huoli toimeentulosta

Yksityisyrittäjät on huolissaan, monet yritykset pelkää konkursseja, lentoja perutaan, matkustuskieltoja asetetaan, kouluja suljetaan, ihmisiä kehotetaan etätöihin. Tuleeko Suomeen valmiuslaki käyttöön? Joka tapauksessa kouluja ja päiväkoteja varmaan suljetaan lähipäivinä.

Meillä Tuukan kanssa on monen sadan ihmisen tapahtuma City Survivors. Sen piti alun perin olla toukokuussa, mutta nyt joudumme siirtämään sen. Saman on joutunut tekemään mm. Naisten Kymppi ja City Marathon. Keikkoja perutaan, isoja messutapahtumia Messukeskuksessa perutaan. Pelottaa mitä tapahtuu taloudelle.

Meillä Johannan kanssa on Vaikuttajamedian koulutuksia n.parin viikon välein. Uskaltaako niitä pitää? Niissä on paikalla vain 10-20 henkilöä. Mutta jos ihmisiä kehotetaan etätöihin ja myös palaverit pidetään skypellä (jos mahdollista), pitääkö nämä koulutukset myös perua? Se tietää itselle ISOA lovia toimeentuloon.

Mun ja Lauran loppuunmyyty treeniviikonloppu on toukokuun alussa. Siellä meitä on reilu 20 ihmistä. Voiko sen pitää? Entä ensi viikolle sovitut palaverit ja kuvaukset? Niissä paikalla on vain 2 tai 3 henkilöä kerrallaan? Pitääkö kotiin linnoittautua vai  uskaltaako sitä käydä normaalisti kuitenkin ihan tavallisissa tapaamisissa, joissa ei ole suurta määrää ihmisiä kerralla paikalla?

Epämääräistä tietoa ja eriäviä mielipiteitä

Mua itseäni huolestuttaa sen vuoksi ehkä eniten, kun joka paikassa on vähän erilaisia mielipiteitä eri lääkäreiden tai hoitoalan ammattilaisten suista. Osa sanoo, että tää on kamala juttu ja nyt pitäis olla ne koulut ja päiväkodit jo kiinni ja ihmisten välttää kaikenlaista kanssakäymistä toisten kanssa. Osa sanoo edelleen, että tää ei ole normaalia kausi-influenssaa pahempi.

Miten siis pitää itse reagoida? Kumpaa puolta pitää uskoa? Jotkut sanoo, että THL hyssyttelee ja jotkut asiantuntijat sanoo, että hallituksen olisi pitänyt asettaa valmiuslaki voimaan jo. Lehtien otsikot on pelottavia ja hysteriaa levittäviä. Eilen kun käytiin illalla kaupassa, oli vessapaperit ja jauheliha loppu. Mun ystävä laittoi viestiä, että niiden läheisessä Prismassa makaroni ja riisi oli loppunut.

Mä en pelkää tai oo huolissani omasta puolestani, mutta mua huolestuttaa Tuukan puolesta, jolla on rasitus-astma. Myös oma äiti ja appivanhemmat on jo yli 70v.

Tiedän myös sen, että pelko tai paniikki ei oo hyvä. Mutta ei tää enää mikään ihan pikku juttu oo. Mä en myöskään tykkää siitä sellaisesta hälläväliä-asenteesta, joka joillain on. Se on itsekästä ajattelua, että ”ei mulla oo hätää, mä oon perusterve kolmekymppinen ihminen”.

Toivon kovasti, että ihmiset osaa käyttää maalaisjärkeä ja:
⭐ OLLA MENEMÄTTÄ TÖIHIN JOS ON KIPEENÄ
⭐ OLLA VIEMÄTTÄ LAPSIA PÄIVÄKOTIIN, JOS NE ON KIPEINÄ
⭐ MUISTAA PESTÄ KÄSIÄ HUOLELLA JA KÄYTTÄÄ KÄSIDESIÄ
⭐ AIVASTELLA JA YSKIÄ HIHAAN TAI LIINAAN, EI KÄTEEN.


Mitä ajatuksia tää sussa herättää?

**

– Monna

Vastaa