Hae
Monna Pursiainen

Mahavaivat

Mahavaivat – se on asia, joka on mulle vähän liiankin tuttu juttu! 

Joskus vuonna 2014 aloin testailemaan, että miten mun vatsa voi jos en syö viljoja. Ekana jätin pois ruisleivän. Tuoreet Ruispalat!! Ne oli mun herkkua, ai että! Mutta luovuin niistä. Huomasin, että maha ei ookkaan enää iltaisin aivan turvonnut. Vähän kuitenkin vielä turvotti.

Seuraavaksi jätin pois muutkin viljat, paitsi kauran. Jätin pois myös maitotuotteet, aloin suosimaan soijapohjaisia tuotteita. Tutustuin myös FODMAP-ruokavalioon. Oonkin siitä teille kirjoittanut joskus aiemmin. Kun noudatin FODMAP:ia mahavaivat oli poissa!

Fodmap-ruokavaliossa vältetään FODMAP-hiilihydraatteja, joiden tiedetään aiheuttavan pahoja kipuja, ilmavaivoja, turvotusta jne IBS:stä kärsiville. Fodmap-ruokavaliota ei kuitenkaan suositella kaikille, ei ennen kuin on lääkärin diagnoosi siitä, mikä siellä mahassa vaivaa. On myös olemassa raaka-aineita, joita joku toinen IBS:stä kärsivä voi syödä ja toinen taas ei. Mutta esim. sipuli on sellainen, joka on monelle ärtyvästä suolesta kärsivälle paha. Joku voi syödä avokadoa ja toinen taas voi syödä sitä vain vähän. Nää on tosi hassuja juttuja, koska näihin ei oo mitään sellaista yhtä ja oikeaa keinoa. Ei siis sellaista, joka sopii kaikille pommin varmasti.

Moni ravitsemusterapeutti neuvoo, että kannattaisi laittaa hetkeksi kaikki FODMAP-hiilihydraatit pannaan ja sitten lähteä yksi kerrallaan kokeilemaan, voiko sen tuoda takaisin omaan ruokavalioon. Sanotaan myös, että kuudessa viikossa suolisto uusiutuisi.

mahavaivat

Maha illalla vehnää syötyäni – Maha aamulla.

IBS? Vaiko vaan herkkä suolisto?

Mulla on aina käsilaukussa ruuansulatusentsyymejä (Multienzyme GO) ja sellaisia I say -kapseleita (Turvotus & IBS-oireet), jotka on kehitelty ihan IBS-oireisiin. Jos noi entsyymit ei jostain syystä oo purrut ja maha tulee tosi kipeeks, niin noi I say:t helpottaa.

Mullahan ei oo diagnosoitu IBS:ää, mutta oon itse ”diagnosoinut” sen itselleni. 😀 Multa aina välillä kysytään, että miksi en syö viljoja (paitsi sitä kauraa). Mulle on tehty reilu 10v sitten kaikenlaiset kokeet, joiden mukaan mulla ei ole laktoosi-intoleranssia, eikä keliakiaa. Mutta mä oon itse diagnosoinut itselleni jonkinlaisen gluteeni-yliherkkyyden, IBS:n ja laktoosi-yliherkkyyden.

Tässä välissä sanon, että nämä ovat siis vaan mun omia kokemuksia! Ei virallisia termejä, eikä mitään lääkärin kertomaa tietoa.

Täältä löytyy aika hyvin tietoa esim. tuosta FODMAP:sta.

Ja täältä löytyy aika hyvin tietoa IBS:stä.

Tietoinen riski ja maha palloksi

Aina välillä otan tietoisen riskin ja syön viljoja. Useimmiten vehnää, koska ruis tekee turvotuksen lisäksi jumalattomat kivut. Vehnä oikeastaan ”vaan” turvottaa. Tuossa ylempänä olevassa kuvassa vasemmalla puolella otettu kuva on n.30min siitä, kun olin syönyt ihanan herkullista pizzaa.

Oon myös huomanut, että jotkin yhdistelmät turvottaa enemmän kuin toiset. Esim. nimenomaan pizza = rasva ja vehnä! Se on melkeinpä pahin yhdistelmä! Joskus kun ei oo mahdollista saada gluteenitonta versiota, otan tavallisen pizzan ja sitten kärsin.

Mä haluaisin ihan kauheasti, että mulla olis sellainen rautavatsa, joka voi syödä mitä vaan!! Mä haluaisin syödä papuja, linssejä, paprikaa, sipulia, ruisleipää, vehnästä tehtyjä juttuja, punajuuria jne… mutta piru vie, en pysty! Vehnä on oikeastaan ”helpoin” kaveri! Se tosiaan vaan turvottaa, muut mainitsemani tekee myös pirunmoiset kivut! 🙁 Sekä lisäksi tosi pahoja mun mahalle on sipuli, punajuuri ja valkosipuli.


Kirjoitin tästä samasta aiheesta IG:hen pari viikkoa sitten ja sain varmaan ennätysmäärän kommentteja! 😀 Siis todellakin monelle tuttu vaiva on mahavaivat! 🙁

https://www.instagram.com/p/B7s-CG2hlJm/

**

Monna <3

Vastaa