Hae
Monna Treenaa

Miten käy joulun tänä vuonna?

Mä rakastan joulua! Jouluun on enää pari kuukautta! <3  Mutta miten käy joulun tänä vuonna?

Joidenkin ennusteiden mukaan joulukuulle osuisi pahin piikki koronaviruksen suhteen. Ennusteisiin ei tietysti voi luottaa 100% varmasti, mutta ainakin kevään osalta nämä tällaiset asiantuntijoiden ja tutkijoiden tekemät ennusteet osui aika nappiin.

Joka tapauksessa pysyy tilanne nyt tällaisena kuin se on juuri tänään tai pahenee, on joulu varmasti hyvin erilainen tänä vuonna monessa perheessä.

Isot perhejoulut peruttu?

Mä uskon, että isoja perhejouluja ei tänä vuonna vietetä ihan yhtä yleisesti kuin aiemmin. Riskiryhmään ikänsä puolesta kuuluvat isovanhemmat haluaa ehkä monissa perheissä ihan vapaaehtoisesti olla ”karanteenissa”. Jos joulua on aiemmin ollut viettämässä kaikki mahdolliset sukulaiset saman katon alla, on se varmasti vähän pelottava tilanne nyt tulevana jouluna.

Uskon jopa siihen, että ainakin pääkaupunkiseudulla yli 20 hlön tapahtumat tullaan kieltämään pian. Vaikka toivoisinkin, että niin ei tulisi käymään. Toivoisin, että hyvillä järjestelyillä voitaisiin viettää joulua turvallisesti yhdessä isommissakin porukoissa. Toivoisin tätä myös esim. tapahtuma-alan vuoksi yleisesti, en vain joulua ajatellen. <3

Voiko joulupukki tullakaan?

Ennen laulettiin, että ”jollei jouluna ole lunta, voiko joulupukki tullakaan…” Nyt voitais laulaa; ”jos jouluna korona jyllää, voiko joulupukki tullakaan…”

Ei mutta oikeasti! Mä haluaisin tosi kovasti, että meille tulis tänä vuonna ekaa kertaa joulupukki kylään jouluaattona. Emma on puhunut siitä nyt jo reilun kuukauden. Olis ihana aloittaa meiän perheen jouluperinne, jossa joulupukki tulis aamupäivällä käymään ja tuomaan pari lahjaa. <3 Toivon kovasti, että se onnistuu!

Taloudellinen tilanne..

Monissa perheissä joulua varjostaa tänä vuonna myös ihan varmasti taloudellinen tilanne. Moni on lomautettu tai irtisanottu. Ja vaikka ei olisi käynyt niin huonosti, taloudellinen epävarmuus saattaa pelottaa. Nyt on raha-asiat ihan ok, mutta entä jos minutkin irtisanotaan tai lomautetaan..?!

Monissa kodeissa ei välttämättä tänä jouluna osteta isointa kinkkua ja montaa eri ruokalajia. Eikä kuusen alla tursua pakettia toisen perään ja päälle. On pakko säästää ja pistää sukan varteen, jos käy huonosti ja työpaikka menee alta.

Silti joulu on aina joulu!

Silti mä haluan uskoa, että joulu on aina joulu! Siinä on jotain ihmeellistä taikaa. Jouluaatto ja joulun pyhät on sellaisia päiviä, kun oikeasti se joulurauha laskeutuu. Ihmiset haluaa hyvää toisilleen ja rakkaimilleen. (enkä nyt halua ottaa kantaa perheväkivaltatilastoihin tai itsemurhatilastoihin, joissa on aina jouluisin piikki)

Niin kuin moni on kirjoittanut, on tämä tilanne oikeasti sitä ”uutta normaalia”. (vaikka tuo sanayhdistelmä onkin ihan kamala) Meiän pitää löytää keinoja, miten voidaan elää ja jatkaa elämistä tässä tilanteessa.

Mun mielestä on ihanaa, että esim. pieniä tapahtumia on uskallettu alkaa taas järjestää. Erikoisjärjestelyin ja hyvää hygieniaa ja turvallisuutta noudattaen, mutta silti järjestää. Toivoisin kovasti, että asioihin yritettäisiin löytää uusia keinoja. Sellaisia joiden avulla saataisiin talous takaisin raiteilleen mahdollisimman monelle. Niin, että tapahtuma-alan ihmiset ei olis aivan hätää kärsimässä. Niin, että kenenkään ei tarvitsisi pelätä jatkuvasti sitä, mitä kohta tulee tai tuleman pitää.


Mitä fiiliksiä teillä on tulevasta joulusta? <3

Mä ainakin odotan. <3 Ja mietin jo, että koska vois tuoda joulukuusen sisään ja milloin sitä joulupukkia vois alkaa kyselemään.  😉 😀

* Monna

@monnapursiainen


Kuvat: Laura Kiuru

Lue myös: 40V. – PARAS IKÄ IKINÄ?

Sekä: JOULU 2019 Teneriffalla

Vastaa